Recenzija

Fallout: Wasteland Warfare RPG expansion – recenzija

Najsvežije, tek izašlo iz štamparije, ali mi smo igrali pre svih! Fallout RPG!

Prošle godine Modiphius Entertainment, studio za RPG igre iz Londona, dobio je od studija za računarske igre Bethesda prava na Fallout franšizu u obliku stone igre. Objavili su Fallout: Wasteland Warfare, proizvod koji je zapravo ono što se nekad zvalo “skirmiš”. Pre RPGa, a posle pravila za masovne bitke, nastao je format stone igre koji je nazvan “čarka” (skirmish). To nije boardgame, već zapravo predstavlja sukob malog broja figurica, a pravila simuliraju taktičku situaciju, kao mini bitka (tabletop wargame). Takvih igara ima i danas, na primer, Nekromunda studija Games Workshop.

Kutije sa po desetak figurica, kompleti pravila, kockice, teren, figurice koje predstavljaju vozila, sve se to prodavalo kao alva, a uz to i bizarni “dodaci” kao što su nekakvi “zvanični” notesi,  te čepovi Nuka-kole. Za ovu godinu (sa’će samo što nije) pripremili su proširenje pravila koja igru sa figuricama pretvara u pravi RPG.

Znate li onu popularnu sličicu (da ne kažem “mim”), mislim da joj je zvaničan naslov “Feels Good”, na kojoj ćelavi mišićavko mazi svoje obraščiće. E, takav je dizajn knjige. Fontovi i sličice, sve je Fallout, lep minimalistički izgled kojim preovladava slavna plava nijansa na koju svi ljubitelji serijala otkidaju. Naravno, ipak je ovo proizvod uvezan sa glavnom linijom koju čine figurice, pa su, osim vinjeta, ilustracije uglavnom fotografije iz skirmiš-igre Fallout: Wasteland Warfare (zvaćemo je F:WW, može?).

Ko bude kupio ova pravila, verovatno je kupio F:WW. A i da nije, najverovatnije zna šta je Fallout, te sve o njemu (i verovatno zna više od tebe). Ipak, autori su se odlučili da nam objasne kako izgleda svet, ko su glavni igrači, nešto o braminima, gulovima i drugim bićima pustranstva. Ha izmislio sam novu reč, pusto + prostranstvo. Prvih dvadesetak stranica je o Enklavi, Institutu, banditima, mutantima, gde žive, kako funkcionišu i koje su im taktike. 

Onda sledi uputstvo za pravljenje likova i tu skapirate da… ovo nije baš pravi RPG. Sa druge strane, upravo je ono što i piše u najavi, proširenje za osnovna pravila igre. Dakle, ovde nećete naći pravila opšte namene. Ovo je više kao Inquisitor studija Games Workshop. Game Master upravlja “protivnicima”, smišlja niz borbenih misija koje se povezuju u niz. Najsličnije bi bilo kao kad biste igrali X-COM sa figuricama, bez upravljačkog dela. 

Igrači biraju jedan od ponuđenih arhetipova koji su predstavljeni karticama i figuricama. Oprema kao i statistike (S.P.E.C.I.A.L.) su unapred određeni. Svaki arhetip ima pripadajuće veštine koje dobija besplatno (tj. ne plaćaju se poenima iskustva). Zatim igrač smišlja pozadinsku priču za svog junaka, te bira dve prednosti (Gifts) i dve mane (Scars). 

Prednosti su uglavnom neposredno povezane sa statistikama (bonus na snagu ili spretnost), ali ima i onih koji ne doprinose borbi, već su bliže “pravom” FRP iskustvu. Mane su ponešto zanimljvije. Manje ih je koje umanjuju vrednosti statistika, a više donose neku okolnost sa kojom igrač mora da se izbori, premda ima i čisto karakternih.

Za iskustvene poene (pet na početku) kupuju se nadasve slavni i uvek urnebesni perkovi (znam da nije to prava reč, ali Perk u igri Fallout jeste gotovo pojam za sebe). U ovim pravilima, perkovi su još jedna prilika da igrač dobije poboljšanje statistike lika, ali uglavnom se tiču dopune pravila i omogućavaju igraču da bude efikasniji u borbi. Na početku igre, kupovina veština je ograničena, dok se uzimanje perkova ohrabruje, te svako mora da ima bar jedan. Naposletku, primenjuju se posebna pravila ako je igrač robot ili mutant i kupuje se oprema u vrednosti od 100 čepova.

Sledeći tradiciju “hajde da nalupimo neke čudne znake na kockice pa ih prodajemo kao zvanične” i Modiphius ga tupi, te pokušava da vam uvali neke šarene kockice. Neobičan izbor je to što su kockice d12, tako da ćete teško za išta drugo da ih koristite osim za F:WW, a ima ih nekoliko vrsta. Tu su “skill dice” pa “effect dice”, te “armor dice”. Tu se čorba zgušnjava, da ne kažem zaplet, jer te kockice za efekat imaju četiri boje, crne, žute, zelene i plave, a nije im isti raspored simbola… Što je super za društvenu igru, ali malo bizarno za RPG. No, kao što rekosmo, F:WW to i nije. 

I sad sledi sekcija u kojoj objašnjavaju kako se te kockice koriste i kako se čitaju ishodi, a uglavnom se radi o tome da doznate da li je test uspeo ili nije, te da li je bilo nepredviđenog uspeha ili kakve katastrofe. Na gejm masteru koji se, naravno, ovde naziva Overseer, je da odluči kakav je ishod nevolje, pa ako ispadne znakić za “čabar”, to može da znači da je pucaljka ostala bez municije ili, nedobog, da se zaglavila ili trajno oštetila.

Na karticama za predmete (jer i to treba da vam prodaju, razume se) pišu i neki posebni znaci koji aktiviraju specijalne efekte. Na primer, ako na plavoj kockici padne znak Nuka-kole, onda vaša pucaljka ili oklop mogu da imaju pojačano dejstvo.

I to bi bilo to što se tiče RPG-a. Sledi deo pravila koji je zapravo ratna igra. Objašnjava se kako da se koriste zvanični lenjiri (nemate ih? Kakva šteta, koštaju samo 21.99!) jer svaki lenjirić obojen je drugačijom bojom (osim što je i drugačije dužine, wtf?!). Pravila jesu zamršena. Takva su zbog toga što moraju da pokriju mnoštvo situacija istovremeno svodeći taktiku na diskretne akcije, pomeranje, pucanje, gađanje, tuču, te upotrebu veština na terenu i overwatch koji se ovde naziva ‘prepare’

Ova pravila bila bi sasvim ubitačno zamršena, da nije tog aspekta stone igre. Kartice, lenjiri, posebne kockice i figurice dočaravaju to što su pravila zamislila da objasne, te nisu posredi puka pomagala. Ponavljam, ovo nije “čistokrvni” RPG, već nadgradnja, ali autori i ne tvrde drugačije. Ipak, ostavljeno je dovoljno prostora da se taktička igra obogati RPG elementima, baš kao što su se igrali naši stari, kad je iz skirmiša pod naslovom Chainmail izronio DnD. U tom smislu sekcija za gejm mastera sasvim ima smisla i daje dobre praktične savete kako voditi ovu hibridnu igru. 

Šlag na tortu te hibridne prirode ove igre jeste sekcija o naseobinama. Poput računarske igre (Fallout 4 ili Fallout Shelter), igrači mogu da zasnuju svoju bazu u jednom od naselja u divljini, te da ga razvijaju, nadograđuju i regrutuju stanovnike koji će proizvoditi opremu koju će igrači da koriste u borbama. Meni se dopalo to što je ova sekcija veoma praktična, jasno napisana i bez zavrzlama, te veoma modularna pa je možete gotovo doslovce preneti u bilo koji vaš post-apok projekat. 

Poslednja sekcija je mini-kampanja koja pruža primer kako da se ova pravila koriste. Ponešto iznenađujuće, postoje dva putića: jedan sa mnogo borbe, a drugi sa relativno mirnijom putanjom, ali opet na ključnim mestima dolazi do obračuna, jer kao što mnogi igrači kažu, “volim ja rolplej, ali zašta smo sedali za sto ako nećemo da koljemo”.

I koliko će da vas košta ovo zadovoljstvo? Pa, sama knjiga staje 28 evra. Modiphus nudi razne pakete i popuste, ali toliko ih je mnogo da su morali da stave napomenu da oni koji ne traže da kupe dodatke, već samo da što pre počnu, mogu da kupe 2 Player Starter Set koji košta 66 evra. Za one sa dubljim džepom, najluksuzniji paket koji sadrži sve što vam treba (i ne treba) staje 711 evra i naziva se Vault Tec Bundle. Mislio je Modiphus i na sirotinju (to smo mi), pa su PDF fajlovi iz kojih možete sami da štampate kartice, lenjire, pravila, armijske liste i gotove kampanje – sasvim besplatni. 

Jednog dana kad nas studiji budu plaćali da se pohvalno izrazimo o njihovoj igri, ja ću napisati nešto kao “paaaa veoma zanimljivo… bogato iskustvo… obavezno za ljubitelje serijala Fallout”. Ali pošto sve ovo radimo samo iz ljubavi prema vama, dragi moji, napisaću vam nešto kao “brt ko je lud da im plati trijes jura!”

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.