Articles

RPG Retro Kutak – Twilight 2000

Kako ne zavoleti pravila koja su nadahnula RPG pod naslovom “Cadillacs and Dinosaurus”? Twilight 2000 je primer kako užasna pravila mogu postati kultna i opstati do dana današnjeg.

Možda ste do sada primetili da sam vam ja čudan svat kad su posredi RPG-ovi. Ne volim DnD, pišem o kojekakvim kulturama i čudesima umesto o borbi i čudovištima. Ne volim pisane avanture, radije ih sam smišljam. A te moje avanture nisu naročito zanimljive, uglavnom smorim igrače posle desetak sesija.

Čudak sam bio i 1991. godine. Pojavila se računarska igra Twilight 2000. Umesto da je igram, satima sam pravio likove. Kako i ne bih! Koju drugu igru znate gde se, pre nego što igra počne, odmotava čitav jedan uzbudljiv život. Pa, dobro, ako ste igrali Traveller ili MegaTraveller, to je taj Game Designers’ Workshop i njihov epski pristup pravljenju igara, uvek mimo uobičajenih pravila. Inače, ako niste čuli za Traveller, to vam je, valjda, jedini RPG sistem u kome lik može da pogine pre nego što počne igra, tj. tokom kreiranja.

Nastala za vreme Hladnog rata, ova pravila su prikazala alternativnu istoriju sveta u kojoj je ograničeni nuklearni rat ostavio iza sebe razoreno društvo. Amerika se podelila na CivGov i MilGov (civilnu i vojnu vladu), naravno u novom građanskom ratu. Jedno veme su Rusi i NATO vodili konvencionalni rat u Evropi, ali, kao i svuda u svetu, lokalni gospodari rata zamenili su vlast. Osnovni modul, na primer, pretpostavlja da su igrači iz raznih armija (NATO i Sovjetski blok), zaglavljeni u Poljskoj kojom vlada nekakav Baron Čarni (Czarny). Zanimljivo je i to da je neko napravio modul za Jugoslaviju u kojoj je predviđeno da će Srbija stati uz NATO, a Hrvatska biti pro-ruska. Italija je pripojila Sloveniju, a Albanija napala Crnu Goru.

Čim je vreme pregazilo ovu postavku, autori iz GDW preradili su sistem u Merc 2000 koji igrače smešta u post-nuklearnu Evropu, a napravili su još jedno hrabro predviđanje da će do 2300. godine svet biti obnovljen i ujedinjen, te početi ekspanziju u svemir, što je izrodilo još jednu verziju pravila.

Opšte oduševljenje starinskim pravilima pogodovalo je igri Twilight 2000, pa je 2008. godine u izradi bilo treće izdanje, a novi moduli za drugu ediciju objavljeni su 2017. i 2018. godine. Za razliku od mnogih post-apok RPG sistema, Twilight je pokušao da napravi jednu vrstu simulatornih pravila koje su negde na pola puta između starinskih pravila za skirmish, što je bio popularan format 70-tih, nešto između RPGa i ratne igre (tabletop wargame). 

Stvaranje likova je prilično zamršeno. U prvoj ediciji atributi su bili zaista neuobičajeni: Fitness, Agility, Constitution, Stature, Intelligence i Education. Kasnije su zamenjeni sa Strength, Agility, Constituion, Intelligence, Education i Charisma. Postojali su i izvedeni atributi od kojih su neki bili prilično bizarni, npr. Coolness Under Fire, a koji je najviše zavisio od vremena borbenog iskustva iskazanog u mesecima. U drugoj ediciji inicijativa je postala najvažnija, a dobijala se po broju odsluženih vojnih rokova, u četvorogodišnjim paketima. Treća edicija donosi atribut koji su nazvali OODA (Observe-Orient-Decide-Act), što je zapravo vojni termin za psihofizičku spremnost da se reaguje u kriznoj situaciji, tj. ono što bi u svakom “pravoslavnom” FRPu bilo – Inicijativa.

Sistem je beležio preko pedeset veština, od kojih su mnoge bile zaista opskurne i usko stručne kao što je “Firearm Melee”, tj. upotreba vatrenog oružja u bliskoj borbi, a druge beskorisne u samoj igri, npr. biologija, hemija, metalurgija i rudarstvo koje su samo služile da tokom kreiranja likova omoguće pristup mašinskom ili medicinskom fakultetu. Cene veština zavisile su od trenutnog izbora profesije ili roda u kojem lik služi, a kreiranje likova trajalo je sve dok “ne izbije rat”, tako da ste mogli da završite sa iskusnim veteranom, ali i talentovanim žutokljuncem.

Da je igra specifično građena za vojne kampanje i simulaciju borbe malih grupa (desetina-vod), otkriva i veoma traljav sistem upotrebe veština. Baca se d10, uz neke modifikatore, tako da ispadne da oni koji imaju mali stepen veštine, neće uspeti da izvrše ni trivijalne zadatke, dok će likovi sa prosečnim znanjem uspešno rešavati čak i teške zadatke. Borba je brutalna, a mnogo zavisi od opreme, pa se većina dopunskih knjiga bavi pojedinostima kao što su mape, tabele nasumičnih susreta i – beskrajni spiskovi oružja i pripadajuće municije, sa sitnicama kao što su težina, broj metaka u šaržeru i trzaj.

Doduše, pravila su tako postavljena da ni oružje ni statistike u junaka ne preovladavaju koliko taktička veština da se na terenu upotrebi ono što imate na najbolji način. Jedno vreme, Twilight 2000 bio je kralj igara putem mejla (Play-by-email). Složenost, te uverljivost pravila doprinela je popularnosti, pa su veoma često gejm masteri igrali “sudiju” u sukobima dve grupe igrača (obično su jedni bili NATOvci, a drugi OPFOR, tj. istočni blok).

Osim pomenutih dodataka za naoružanje, opremu i vozila, objavljen je i veći broj avantura. Četiri, pet knjiga bilo je posvećeno Poljskoj, gotovo isti broj avantura pisan je za obračune na tlu Amerike, popularan je bio dodatak za Istočnu Afriku i Keniju, Koreju i Bangkok.  

Možda bi Twilight 2000 i bio malo popularniji da su pravila bila malo boje napisana. Da su možda uključili malo više podrške za gejm mastere. Da bar primeri nisu bili zamršeniji od pravila koje ilustruju. Da je… znate već i sami, znak je sjajne ideje koja nije dobro sprovedena u delo, a to se jedino i računa.

Zato odajemo poštu igri Twilight 2000 (pritisnite F ako kapirate foru). Pravila se prodaju na netu za 20 dolara u PDF formatu, što je preskupo, osim ako niste baš zagriženi kolekcionar. Dostupni su i dodaci, svaki za po deset dolara. S druge strane, kad ste već u ovim vodama, overite “Cadillacs and Dinosaurus”, nećete se pokajati.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.