News

Dungeons & Dragons zaigralo preko 40 miliona ljudi

Dungeons & Dragons je najpopularniji stoni RPG. Nije da smo imali sumnje u to, ali sada je stigla i zvanična potvrda.

Wizards of The Coast je nedavno za Bloomberg izneo zanimljive podatke o prodaji Dungeons & Dragons 5th Edition, kao i o globalnoj popularnosti ove klasične roleplay igre. Oni navode da je, iz godine u godinu, prodaja pete editije D&D rasla za po 50 procenata. Štaviše, oni dodaju da je do sada preko 40 miliona ljudi zaigralo D&D. Brojka koja nimalo ne iznenađuje uzimajući u obzir globalnu popularnost igre i prisutnost u pop kulturi.

Osim što se ovaj kultni RPG igra u svim krajevima sveta, sa razvojem interneta porasla je i popularnost gledanja sesija Dungeons & Dragons, naročito zahvaljujući streaming servisu Twitch. Po podacima koje je pronašao Bloomberg, 2017. godine je preko 9 miliona gledalaca pratilo D&D putem Twitcha, mahom zaslugom kvalitetno produciranih emisija poput Critical Role. U međuvremenu se ušlo i u esports vode, ali igra tu nije videla popularnost koju imaju jedan Counter-Strike ili Dota.

Naravno, ništa to nije došlo preko noći. Igra je prešla jako dug put od originalnog izdanja 1974. godine pa do danas, nekada je smatrana okultnim ritualom (mada kako neki GM-ovi izgledaju, ni mi nismo sasvim sigurni), jurila popularnost kroz video igre i konačno dobila mesto pod reflektorom u TV serijama i filmovima. A ako i vi želite da vidite zašto je D&D takav fenomen, krenite kroz naš RPG serijal i možda nađete avanturu po svom ukusu.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.