News

Dungeons & Dragons ulazi u esports vode

Gledanje tenisa na televiziji je stvar prošlosti, vreme je da urlamo na prenose Dungeons & Dragons!

Encounter Roleplay, striming kanal koji često sarađuje sa Wizards of the Coast, je najavio DnDSports – novi onlajn Dungeons & Dragons turnir. Ovo takmičenje je opisano kao način da se takmičarski orijentisani gejmeri upoznaju sa D&D sistemom kao i njegovim svestranom borilačkom mehanikom.

Pravila su relativno jednostavna: Dva tima od po 4 karaktera su bačena u arenu/ tamnicu/ lagum i bore se do smrti. Igrači biraju iz kolekcije od 15 pregenerisanih karaktera od kojih svaki ima jedinstvene osobine i veštine. Uvršten je i Pick/ Ban sistem koji je prisutan u svim MOBA naslovima i na turnirima.

Svaki meč će i dalje imati Dungeon Mastera i priliku za igranje svojih uloga, ali je svima jasno da će večina vremena biti posvećena smeštanju sekire u rebra, brzom nabadanju bubrega iz senke kao i spaljivanju protivnika fireballovima. Nekako je svima jasno da neće  biti rolanja Harizme i dijaloga u pokušaju da se okrvavljeni varvarin sa ubilačkim pogledom ubedi da je bolje da zajedno sadimo krompir nego da se u polumraku memljive tamnice borimo do smrti. Turnir će biti sponzorisan od strane D&D Beyond, popularne digitalne platforme za kreiranje karaktera i konsultovanje pravila.

Na turniru će učestvovati četiri tima koji će se takmičiti u single-elimination formatu. Pobednik će biti odlučen u borbi na tri dobijene runde i dobiće 5000 dolara.

Takmičarski Dungeons & Dragons, da ne kažemo Esport Dungeons & Dragons, je kontroverzna tema, pogotovo pošto se CEO kompanije Hasbro, Brajan Goldner, oglasio sa izjavom da bi D&D mogao da se proširi u esports sferu poslovanja. Dok su mnogi razumeli da gospodin Goldner govori o Magic: The Gathering i D&D digitalnim (mobilnim i kompjuterskim) izdanjima, deo javnosti je razumeo da je u pitanju tradicionalni D&D RPG sa naglaskom na borbe i ostavljanjem igranja uloga sa strane.

Iako mnogi fanovi najpoznatijeg RPG sistema misli da je takmičarski D&D u potpunosti protiv duha igre jer se fokusira na mehanike a ne na igranje uloga, moramo skrenuti pažnju da je dizajner ovog sistema, Gari Gajgaks, kreirao nekoliko ovakvih modula za korišćenje na gejmerskim konvencijama. Poznate i nadasve popularne dogodovštine u “Tomb of Horrors” i “Hidden Shrine of Tamoachan” su svoj život započele kao moduli za takmičarsko igranje. Iako je Dungeons & Dragons tada bila potpuno drugačija igra, ne može se reći da nema neke korenčiće u takmičarskom igranju. Sitne ali tu su.

DnDSports turnir će trajati od 10 novembra do 1 decembra. Mnogo očiju će biti uprto ka ovom eksperimentu da bi se na živom primeru videlo da li je takmičarsko igranje Dungeons & Dragons RPGa stvarno sledeća kul stvar za omladince. Više informacija o turniru možete pronaći ovde.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.