Articles

Kako se kalio Dungeons & Dragons

Da li ste znali da je D&D 5e zapravo sedmo ili osmo izdanje igre koja je postala sinonim za RPG?

U davna, pradavna vremena, ljudi su se igrali ratnih igara koristeći olovne vojnike. Najpopularniji su bili Napoleonovi ratovi, zatim antika, te američki Secesionistički rat. Postojala su detaljna pravila koja su simulirala bitke iz prošlosti, načine na koje se jedinice kreću po bojištu, kako se rešavaju topovski obračuni ili juriš konjice.

Zatim je šezdesetih godina dvadesetog veka Tolkin postao veoma popularan, a ratne igre (wargaming) počele su da dobijaju pravila za srednjovekovne bitke. Tu negde nastala je blasfemična ideja da se figurice za ratne igre (wargaming) prave u obličju mitskih bića, vilenjaka, patuljaka i naravno, zmajeva.

Neko je jednom poželeo da izvuče omiljenu figuricu iz armije i oživi pustolovine o kojima je čitao u epskoj fantastici, baš popularnoj tih godina. Ernest Geri Gajgaks (Ernest Gary Gygax) bio je jedan od takvih maštara. Iz pravila za srednjovekovne ratne igre, Chainmail, razvio je načela RPG-a, sistem klasa, rasa, čudovišta i dr.

Tako je nastao Dungeons & Dragons, objavljen 1974. godine. Igra se oslanjala na poznavanje ratnih igara, tako da je bila prilično nerazumljiva onima koji se sa njima nikad nisu sreli ranije. Ipak, D&D je izazvao veliki pozor, što u smislu popularnosti među ljubiteljima fantastike, kao i u smislu reakcije društva (i crkve) koji su se ježili na pomisao da omladina puši drogu i mašta o gospodaru tamnica i čudovištu u obliku Zveri (satana = zmaj).

Kako je publika bila gladna RPG-a, a konkurencija je počela da diše za vratom Gerijevoj ekipi. Jednostavnija i pristupačnija pravila pretila su da ugroze popularnost prekomplikovanog D&D-a, te je već 1977. objavljeno novo izdanje – Advanced Dungeons & Dragons. Pravila su pojednostavljena, dopunjena tumačenjima, a uspostavljeno je “sveto trojstvo”, format tri ključne knjige – Player’s Handbook, DM’s Guide i Monster Manual. Upamtite ovaj deo, vratićemo se na “sveto trojstvo” vrlo uskoro.

E, sad.

Premda je već kraj osamdesetih, hajka na D&D ne jenjava. Kako je RPG prerastao hobi i postao deo industrije zabave, to je valjalo okrenuti se mlađanim milenijalcima. Godine 1987. objavljen je Advanced Dungeons & Dragons 2nd Edition (AD&D 2e ili samo 2e). Osim što su pravila redizajnirana (posebno odeljak za borbu, razume se), veći deo izmena usmeren je da se omili omladincima, a da umiri matorce. Tako su izbačeni svi demoni i đavli (otud tanar’ri i baatezu), izbačena je klasa ‘assassin’, rasa half-ork i sve drugo što bi moglo da sablazni, na primer, tetku koja omiljenom nećaku hoće da kupi taj ‘ejdiendi’.

I vladala je ova edicija deset godina i napunila se biblioteka mnoštvom dodataka, zanimljivih svetova. Premda će gomila za(b)luđenika tvrditi da su jedina “prava” pravila ona prva, izvorna iz sedamdesetih (čak su to nazvali Old School Revival – OSR), kad su igrači bili pravi igrači, gejm masteri bili zakon, a likovi masovno ginuli, za mene lično AD&D 2e jesu “pravi dandžns end dragons”. Tužite me, ja sam ionako najbolje godine života ionako proveo studirajući “prava” (tačnije Rolemaster pravila – njihove matične knjige imale su naslov Arms Law, Spell Law, GM’s Law).

Elem, 21. vek je zakucao na vrata i 2000. godine objavljena je nova verzija. Dungeons & Dragons 3rd Edition (D&D 3e ili samo 3e). Promene su bile gotovo tektonske. Uvedene su mnoge opcije za razvoj likova, kockica d20 (ona sa 20 strana, što liči na lopticu) je postala ne samo glavna, već i naziv novog sistema (d20 System) koji je omogućavao maštovitim autorima i izdavačima da štampaju nove igre i svetove, posredno doprinoseći slavi D&D-a. Tri godine kasnije, dopunjena pravila uspostavila su D&D v3.5 koji je postao novi “AD&D 2e”, tj. nova ”standardna” verzija pravila. Problem je u tome što su knjige bile prilično naduvane često kontradiktornim pravilima, mnoga pravila nisu imala smisla ili su dovodila do zloupotreba (od strane igrača). Meni su bila ljupka, ali znam da je većina gejm mastera morala da uvodi svoja pravila kako bi ublažila nered koji su autori ostavili iza sebe.

Četiri godine u svetu RPG-a nisu mnogo. Taman što ste kupili sve te skupe knjige (a kako da prođete jeftino, pročitajte ovde), izdavač odluči da iz temelja promeni sistem tako da gotovo ništa od materijala koji posedujete nije više upotrebljiv. Dakle, leta gospodnjeg 2007. objavljena je Dungeons & Dragons 4th Edition (4e). Veliki deo igrača prešao je kod konkurencije, koja je preuzela baklju verzije 3.5 pretvorivši ih u kudikamo mnogo igrivija pravila pod naslovom Pathfinder. I pored raskola, nesretna četvrta edicija se rasprodala dva puta. Pravila su bila gotovo savršeno izbalansirana, a jedini nedostatak je bio to što – živ čovek nije mogao da ih pohvata. Dungeons & Dragons, izvorni RPG postao je računarska igra koju ljudski mozak ne može da isprati. Igra se pretvorila u ono čemu je od početka težila, u taktičku igru za koju su neophodne kartice, figurice, tabla sa bojištem i sl. Vremenom, postalo je jasno da su pravila neigriva, a o padu popularnosti svedoči činjenica da komplet pravila nisam uspeo nikom ni da poklonim! Istina, pokušali su 2010. da pravila pojednostave izdavanjem D&D Essentials, ali uzalud…

I baš kad sam pomislio da će D&D da umre, da mu se seme zatre i da se uruši pod sopstvenom težinom, kad petim izdanjem doživljava renesansu. Ahem, hoću reći, jeej, zamislite, dobre vesti, peta edicija je stigla! Objavljena je 2014. godine i izgleda da će poživeti…

Dungeons & Dragons 5th Edition

U suštini, Wizards of the Coast, izdavač igre Dungeons & Dragons, povukao je veoma pametan potez. Već 2012. najavili su da se pripremaju nova pravila. Objavili su ih kao D&D Next i pustili u javnost. Gotovo 200.000 igrača moglo je da ih proba i pruži dragocene komentare. Dve godine kasnije predstavili su pravila koja na izvestan način objedinjuju sve ono što je bilo dobro u prethodnim izdanjima. Detaljan prikaz napraviću u jednom od sledećih tekstova, ali ono što je zanimljivo jeste to da se D&D vratio korenima. Pravila su pravila, ali ponovo se pruža sloboda gejm masteru da njegova (ili njena) bude poslednja. Četiri godine posle objavljivanja, Dungeons & Dragons 5e beleži uspeh za uspehom. Ne samo da su vratili sebi veterane hobija, požnjeli su i nove igrače, a u vreme strimovanja mnogi su napravili karijere igrajući D&D ili deleći savete o tome kako se igrati. Svet računarskih igara opet hoće da se vrati u RPG, a oživljavanje D&D-a otvorilo je prostor za oživljavanje RPG-a kao takvog.

Voleli Dungeons & Dragons ili ne, mora im se priznati da su se pokazali kao žilavi pobednik vremena, istrajavajući več četrdeset i kusur godina…

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.