Articles

Društvene igre očekuje još jedna jaka Kickstarter godina

U proseku sedam Kickstarter projekata iz sekcije stonih i društvenih igara svakoga dana dostigne željeni finansijski cilj. Tako kažu najnovije brojke koje nam donosi analitička firma ICO Partners.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Tomasa Bidoa iz kompanije ICO Partners, stone i društvene igre su skupile 80.5 miliona dolara u prvoj polovini 2019. godine. To je za manje od milion dolara više nego u istom periodu prošle godine.

U drugoj polovini prošle godine, ovi projekti su skupili sumu od 85.5 miliona dolara koja je najveća od kada je Kickstarter platforma lansirana. Prva polovina 2019. godine je druga na toj listi.+

This slideshow requires JavaScript.

Broj započetih kampanja na ovoj platformi za finansiranje je u poslednjih šest meseci opao i iznosi 2016 kampanja u odnosu na 1.926 započetih Kickstarter projekata u drugoj polovini 2018. godine. Sa druge strane ovaj broj je veći u odnosu na broj kampanja započetih u istom periodu 2018. godine, koji iznosi 1.676. Kako i sami primećujemo, više kampanja se pokreće u drugoj polovini godine, jer se vrše intenzivne promocije na GenCon, Origins i Essen Spiel sajmovima.

Iako je pokrenuto manje Kickstarter kampanja, proporcionalno je bilo više uspešnih kampanja – 69%, što je do sada najuspešniji period od nastanka ove platforme. Čak 1.321 projekat je pronašao svoju publiku dok je 605 bilo neuspešno.

Sa druge strane, u odeljku za video igre se desilo obrnuto. Više projekata nije uspelo da dostigne željeni finansijski cilj. Samo 28% od oko 700 Kickstarter projekata za video igre iz prve polovine 2019. godine je uspešno skupilo novac. Iako je ovo mali broj, i dalje je treći najuspešniji šestomesečni period za video igre od dolaska istih na Kickstarter platformu 2012. godine. Video igre su imale “plodne godine” 2013. i 2016.

This slideshow requires JavaScript.

Količina novca koje su društvene igre skupile na Kickstarteru je takođe porastao na svim nivoima, sem onog koji je vezan za masivno velike projekte. Ovo, uprkos činjenici da ima više nego ikada uspešno isfinansiranih projekata od 500.000 i više dolara, govori u prilog da korisnici Kickstartera stavljaju svoj novac u više manjih projekata, pre nego u jednog giganta kao što je Kingdom Death: Monster 1.5. Ovaj naslov je i dalje na tronu sa 12.4 miliona dolara skupljenih u Kickstarter kampanji.

Broj društvenih igara koje su uspešno okončale svoju kampanju je porastao na svakom nivou, sem srednje grupe kojoj pripadaju projekti od 10.000 do 50.000 dolara. Na uštrb ove grupe vidi se povećanje u finansiranju projekata do 10.000 dolara, koji su najviše napredovali, kao i u grupi velikih projekata od 50.000 do 500.000 dolara.

Analitičar Bido je prokomentarisao da ove cifre indikuju da je Kickstarter sekcija sa projektiima za stone i društvene igre “veoma zdrava” i da raste broj uspešnih projekata. On je dodao i svoje predviđanje da će druga polovina 2019. godine biti “ako ništa drugo onda dobra kao i druga polovina 2018. godine” što govori u prilog tome da gledamo na novih rekordnih 12 meseci za društvene igre na Kickstarteru.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.