Articles

Kickstarter polugodišnji presek: Društvene igre i dalje u porastu

Analitičar Tomas Bido iz ICO Partners je objavio detaljan presek statistika kampanja za društvene igre u prvoj polovini 2018. godine.

U tekstu se navodi da su društvene igre na Kickstarter platformi skupile velikih 80 miliona dolara u prvih 6 meseci ove godine. Ovo je skoro 10 miliona više nego što je skupljeno u istom periodu prošle godine čineći ovaj period najuspešnijim do sada.

This slideshow requires JavaScript.

Kao i prošle godine, kampanje za društvene igre su odgovorne za 30% ukupno skupljenog novca za sve projekte na ovoj platformi za dati period. Prošle godine, za isti period, ova brojka je iznosila 23% dok su društvene igre su i dalje najveća kategorija na Kickstarter platformi. 1649 projekata je startovano ove godine u odnosu na 1538 projekata za isti period lane. Od ovog broja 1048 je uspešno finansirano dok je 601 projekat ostao uskraćen za traženu sumu.

This slideshow requires JavaScript.

Broj uspešno okončanih kampanja u ovom periodu je manji od prošlogodišnjeg koji iznosi 1080 ali je prosečna proporcija projekata porasla. Veći procenat igara je dobilo zeleno svetlo u 2018. godini, čak 64%, što je više nego u bilo kom periodu svih prethodnih godina. Ne samo što više projekata biva odobreno, oni postaju sve veći. Bido navodi da je sve više igara skuplja preko 50.000 dolara na Kickstarteru gde je čak 32 projekata skupilo preko 500.000 dolara u prvih šest meseci ove godine. To je 13 projekata više nego u istom periodu prošle godine.

Ovih 32 “velikih” projekata, od po preko pola miliona dolara, su ukupno skupili 40 miliona dolara. Ova suma čini polovinu ukupno skupljenog novca u kategoriji društvenih igara i 15% ukupno prikupljenog novca na celoj Kickstarter platformi.

This slideshow requires JavaScript.

Kako to uvek biva, Kickstarter je kao “obećana zemlja” za projekte privukla i ljude koji bi da se na brz način dokopaju novca za projekte sumnjivog kvaliteta. Samo u proteklih mesec dana, dva visoko profilna projekta su otkazala svoje kampanje iako su skupili hiljade dolara od bekera.

Overturn: Rising Sands je povučen samo nekoliko sati pred okončanje kampanje pošto su njegovi kreatori optuženi za plagijat i kopiranje nekoliko drugih veoma uspešnih Kickstarter projekata, među kojima su Massive Darkness i Conan. Kampanja za Dr. Horrible Sing-Along Blog je otkazana nakon što je njen dizajner priznao da nije na vreme obezbedio licencu za kultnu web seriju.

Kako stoji u analizi, druga polovina 2018. godine se očekuje da bude još veća i bogatija za društvene igre koje koriste Kickstarter platformu. Očekuju se novi rekordi, a kako se navodi “Kickstarter balon još uvek nije pukao.”

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.