Boardgames

Kickstarter Overturn Rising Sands uhvaćen u plagijarizmu

I pored neoborivih dokaza da je Overturn Rising Sands ozbiljan plagijat poznatog naslova, Kickstarter kampanja se uspešno privodi kraju.

Overturn Rising Sands Kickstarter kampanja je startovala 20. juna i izgledalo je kao da će postati veliki hit. Za skoro dva sata uspela je da skupi 45.000 kanadskih dolara. Lepe minijature, lep teren i veoma povoljna cena su obećavale finansijerima još jedan hit. Kako je vreme odmicalo počele su da se pojavljuju indicije da je u pitanju jedna velika prevara.

Foxtales Studio Ltd. je kompanija koja je prvi put na Kickstarter platformi. To je mnogim finansijerima bio znak da malo bolje istraže ovu kampanju i samu kompaniju. Nedelju dana nakon početka kampanje objavili su informacije da je to tročlani tim iz Pakistana. Mnogi su se pitali zašto je kampanja pokrenuta iz Kanade a odgovor je glasio da je tim trenutno u toj zemlji i da je Foxtales Studio Ltd. tu premešten. Ovo samo po sebi nije veliki problem jer nije retkost da kompanije lansiraju svoje Kickstarter kampanje iz zemalja gde je proizvodnja jeftinija ili gde postoje poreske olakšice.

Posle skoro dvadeset dana kampanje, Foxstales je objavio PDF sa pravilima za svoju igru. Nekoliko dana kasnije oštrooki korisnici BGG sajta Ugo Perillo i franch1se su primetili da je veći deo pravila kao i sam prelom direktno iskopiran iz igre Massive Darkness koju je izdao CMON. Kompletan fajl sa uporednim slikama iz obe knjige pravila možete skinuti ovde.

Nakon ovog alarmantnog otkrića primećene su još neke problematične situacije. Uočeno je da je sekcija o poštarini veoma slična istoj sekciji iz kampanje za Conan igru u izdanju Monolith Board Games. Zatim je uočeno da je sekcija u povraćaju novca i uslovi korišćenja direktna kopija teksta sa Kickstarter kampanje za igru Time of Legends: Joan of Arc. Nije čak ni promenjena valuta iz dolara u kanadske dolare, iako Foxtales navodno vodi kampanju u kanadskim dolarima.

Za mnoge ovo nije strašno jer mnoge kompanije koriste ovakve templejte gde samo promene relevantne podatke vezane za svoju kampanju. Zapanjujući detalj je da je profil kompanije Foxtales Studio Ltd. identičan profilu Mythic Games.

Sama kompanije je takođe sumnjiva (na stranu to što su informacije o istoj iskopirane). Kompanija Foxtales Games Ltd. nije registrovana u Kanadi. Ne postoji način da se kontaktira kompanija van Kickstarter kampanje jer je strana za kontaktiranje na njihovom webstaju mrtav link. Detaljan prikaz svih problema ove Kickstarter kampanje možete pogledati na ATGN sajtu.

Mnogo ljudi je prijavlo ovaj sumnjivi Kickstarter projekat a tu je i DMCA zahtev za gašenje ovog projekta od strane CMONa. Od 25. juna, ovaj projekat gubi sve više finansijera. U momentu kada ovo pišemo Overturn Rising Sands ima još 34 sata kampanje i još uvek ima skupljenih 158.673 kanadskih dolara što je 350% više od tražene sume.

Da li će ovaj Kickstarter projekat biti ukinut ili će Foxtale Studios Ltd. proći nekažnjeno ostaje da se vidi. Na nama je da vam kažemo da istražite šta finansirate na Kickstarteru, jer ovce su za šišanje.

Overturn Rising Sands -- Kicktraq Mini

izvor: ATGN

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.