Articles

Kickstarter raste zbog društvenih igara

Društvene igre i sve njihove podkategorije (zajedno – tabletop games) su najbrže rastuća kategorija na popularnoj crowdfunding platformi Kickstarter. Šta više, ovaj ogranak je najvećim delom zaslužan za rast i razvitak ove platforme u prvoj polovini 2017. godine. Po istraživanju koje je objavila kompanija ICO Partners, društvene igre su kroz svoje kampanje skupile 24% novca od ukupne svote novca koja je skupljena preko kompletne Kickstarter platforme, u prvih šest meseci ove godine.

Ukupan broj projekata po semestru (uspešno i neuspešno finansirani) Izvor: ICO Partners

Tokom ovog perioda je sprovedeno 957 kampanja za projekte izrade i objavljivanja društvenih igara, tokom kojih je skupljeno 69.765.251 dolara. Obe ove cifre su novi rekordi i predstavljaju rast od 40% u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupna svota novca skupljena u svim uspešno okončanim projektima, po semestru Izvor: ICO Partners

Broj uspešno okončanih kampanja se takođe povećao i stoji na 62%.  Takođe se povećala i prosečna suma po projektu, koji su sponzori bili spremni da odvoje.

Ukupna svota novca skupljena po nivoima (tier) Izvor: ICO Partners

Zanimljivo je da su četiri igre sa liste Top 10 Tabletop Kickstarter Projekata, finansirane u prvoj polovini ove godine, uključujući i Kingdom Death: Monster 1.5, koji je skupio rekordnih 12.393.139 dolara.

Veliki deo Kickstarter kampanja je ispratio i vaš omiljeni Pitchwise.net sajt, a najnovije informacije o aktuelnim Kickstarter kampanjama za društvene igre možete pronaći u svakodnevno u našoj Kickstarter Vesti sekciji sajta.

5 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.