Boardgames

Kickstarter kampanje za društvene igre prikupile 10 puta više novca nego kampanje za video igre

Upravo okončana, 2018. je bila još jedna jaka godina za društvene igre na Kickstarter platformi, u kojoj se, u odnosu na 2017. godinu, duplirao broj projekata koji je skupio više od pola miliona dolara.

Ico Partners, analitička firma,  je objavila godišnji izveštaj u kome se analizira rad najpopularnije crowdfunding platforme. Kao celina, kategorija igara, u kojoj su i društvene i video igre, skupile su 192 miliona dolara u 2018. godini. To je porast od skoro 30 miliona u odnosu na već impresivnu 2017. godinu u kojoj je ova kategorija skupila 163 miliona dolara i bila zaslužna za trećinu ukupnog skupljenog novca na Kickstarter platformi. Kako ICO navodi na osnovu svojih podataka, igre su “jedina glavna kategorija koja raste” na KS platformi.

This slideshow requires JavaScript.

Društvene igre su ubedljivo najuspešniji tip igara koje se finansiraju na Kickstarteru. Ova podkategorija je skupila 165 miliona dolara u 2018. godini, što je 20% više u odnosu na prošlu godinu gde je skupljeno 137 miliona dolara. U prethodnoj godini 30% od ukupnog novca skupljenog na ovoj platformi pripadalo je društvenim igrama. Ove cifre su učinile da Kickstarter kampanje za društvene igre budu 10 puta veće nego kampanje za video igre, koje su skupile nešto ispod 16 miliona dolara.

Prethodna godina videla je najveći broj kampanja za društvene igre do sada. Sa skoro 3700 projekata lansiranih tokom 2018. godine, društvene igre su činile više od pola od 6816 projekata iz kategorije igara. Od te brojke čak 63% projekata, njih 2336, je uspešno isfinansirano. To je za 2% više nego 2017.godine, kada je uspešno okonšano 61% kampanja za društvene igre. Ukupan broj projekata iz kompletne kategorije igara je porastao za 10% u prethodnoj godini.

This slideshow requires JavaScript.

I u ovom segmentu, društvene igre su nadmašile video igre. Samo 352 kampanje za video igre su uspešno isfinansirane u 2018. godini, što je manje od četvrtine od 1501 sartovanih projekata, što je pad od 15% u odnosu na 2017. godinu.

Ne samo da se više kampanja za društvene igre uspešno okončalo, one su skupile i više novca. Broj kampanja koje su skupile više od 500.000 dolara se duplirao u 2018. godini, sa 34 na 68 projekata. To ne znači da manje igre zaostaju.  Izveštaj sugeriše da je broj uspešnih projekata porastao podjednako na svim nivoima finansiranja, sa ispod 10.000 na preko 500.000 dolara.

This slideshow requires JavaScript.

Dok eksplozivni rast kampanja za društvene igre na Kickstarter platformi tokom poslednjih nekoliko godina ostavlja mnoge sa pitanjem kada će ovaj balon pući, ICO analitičar Tomas Bido je optimističan. “Teško je reći da li će ovaj ekosistem uspeti da izdrži porast i u ovoj godini,” on navodi. “Očekujem da će se stabilizovati.”

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.