Boardgames

Planet – recenzija

Blue Orange nas je navikao na kvalitetne porodične igre sa veoma jakim faktorom igračke koji će najmlađima biti veoma privlačan. Tu je već legendardni Doktor Eureka, sa svojim nastavcima, osvajač SdJ-a Kingdomino, Panic Mansion, ali i nešto tvrdokornija Fotosinteza koja nas je stavljala u ulogu porodice drveća u šumi prepunoj teške borbe za malo sunca. Ovaj put nam stiže igra sa četiri Poliedra sa metalnim stranama, pločicama sa različitim vrstama terena, a koji će neke od nas sigurno podsetiti na mladalačke dane kada su ostajali do sitnih sati za ekranima igrajući Populous the Beginning.

8

  • Tip: porodična igra
  • Vreme: 30-45 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: kupljenje pločica, postavljanje pločica
  • Dizajner: Urtis Šulinskas
  • Izdavač: Blue Orange
  • Izdato: 2018.

Planeta je igra za dva do četiri igrača u kojoj pokušavate da na svoju malenu planetu naselite što veći broj životinja. Paralela sa Populous-om je zaista minimalna, jer za razliku od kompleksnog simulatora božanstva, Planeta nudi veoma svedena i lagana pravila koja su namenjena uživanju cele porodice, što je nešto što smo i navikli od ovog izdavača.

bg_planet_02

Na početku svake partije igrači će dobiti skriveni zadatak sa tipom terena koji bi trebalo više da skupljaju od drugih. Tokom dvanaest rundi će draftovati pločice sa 5 trouglova sa različitim terenima (sneg, pustinja, okean, planina, šuma) i stavljati ih na svoju planetu, obraćajući pažnju na to kako spajaju postojeće terene. Na kraju svake runde (osim prve dve), igrači proveravaju šta životinje koje se nalaze u tom redu najviše žele za svoje stanište, kako bi odlučili na koju planetu će se naseliti. Tako neke životinje vole što veće morske površine koje pored sebe imaju šumu, druge žele velike pustinje koje se NE graniče sa planinom, a pak treće hoće što više različitih snežnih teritorija. Kada se završi dvanaesta runda i igrači imaju pokrivenu celu planetu, dobijaju poene od skrivene kartice, ali i po 2 poena za svaku životinju koja im se naselila, odnosno 1, ako je ta životinja u boji terena koji im se nalazi na skrivenoj kartici.

Igra se sastoji od 4 plastična poliedra, 50 magnetnih pločica i špila karata sa životinjama i skrivenim zadacima. Kvalitet komponenti je na visokom nivou, mada preporučujemo stavljanje kartica u slivove, posebno ako igru igrate sa decom. Ilustracije su šarene i lepo dočaravaju temu i definitivno pomažu da igra dodatno zasija na stolu.

bg_planet_05

Planet je igra sa veoma laganim i intuitivnim pravilima koja se mogu objasniti u nekoliko minuta čak i nekome ko tek ulazi u svet društvenih igara. Magnetni pentagoni i vaša mala planeta u rukama, koju iz poteza u potez gradite definitivno pomaže i vizuelnim efektom približava hobi svima. Carcassonne je već godinama jedan od favorita gejtvej igara u kojoj postavljate pločice, ali stavite te pločice na trodimenzionalnu figuru, i zabava postaje utoliko veća i privlačnija za nekoga ko ne zna o čemu se tu tačno radi. Posebno kada u celu formulu ubacite slatke životinje, zasićenije boje i opuštenija pravila.

Ipak, Planeta ima i finu dozu prostornih zagonetki, kao i ozbiljnog planiranja, jer su vam sve životinje od početka raspoložive za praćenje. Zbog ovoga, čak i najtvrdokornijim igračima može biti zabavna, barem kao opušteni filer između ozbiljnijih partija.

bg_planet_03

Po pitanju varijabilnosti, igra nudi veliki špil sa životinjama koje se biraju na početku partije, kao i nasumično raspoređene pločice sa terenima. Ovo je u većini slučajeva sasvim dovoljno, mada iskusnijim igračima nudi relativno sličan osećaj igranja, pa se oni mogu brzo zasititi.

Idealan broj igrača je definitivno 4, mada igra radi odlično u svim varijantama. Kao i obično, draftovanje nije baš najidealnije za 2 igrača, ali je i dalje dovoljno dobro da igra bude zabavna i izazovna.

bg_planet_04

Planeta je prelepa igra namenjena celoj porodici, od onih koji tek treba da pođu u školu, pa sve do starih veterana iz domaćih klubova. Lagana pravila, vizuelni efekat i igračka u ruci su fantastičan način da vaše prijatelje i rodbinu uvučete u svet društvenih igara, ali i odlična zabava za dvadesetominutne rupe u noći punoj ozbiljnijih mozgalica.

Igru je za potrebe recenzije ustupio klub Astal.
Distributer Blue Orange igara za Srbiju je Pridemage Games.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.