Articles

Gejm masterovo pismo Deda Mrazu

Autor: KCDallas, Newgrounds

Dragi Đede, ako te ima, molim te, kad te molim, donesi neki RPG da ima sledeće odlike…

Dakle, kao što možda znaš, Djede Mraziću, na Kickstarteru bordgejmovi i dalje idu kao ludi, ali ni RPGovi ne zaostaju baš mnogo. No, budući da ti znaš ko je bio dobar, a ko zločest, neću se praviti da nisam mrgud, ali brate, deda, razumi me, ništa od RPG izdanja u poslednje vreme nekako nije po mom ukusu. Trenutno su u modi ili nekakvi kvaziFRPovi, tipa KillSlash, ili artifarti ludnila popul Mork Borga. A kad nije to onda je nešto mlako, ono, previše dženirk što bi rekli milenijalci, tipa Residuum. Tako da, dedice dragi, evo ti moj spisak želja za neke nove RPG knjige u 2021. godini.

Da bude zasnovano na nekoj baš kul računarskoj igri

Mislim, sad je fora da kompjuterske igre dobijaju svoje bordgejm verzije ili da se mini-igre prebacuju u taj oblik. Čuo si, svakako, za mini igru iz Assassin’s Creed Valhalla. Ne, ne neću to. Neću ni Cyberpunk Red, mislim daj neku inspirativniju igru, nešto što ima dobar svet, nešto što ima temeljno dobru postavku, da može u tom svetu da se igraju nove priče, a ne samo da se reminiscira ono što je već dostupno u virtualnom digitalnom svetu. Recimo, bio bi baš kul kad bi mi u 2021. doneo igru zasnovanu na Death Strandingu!

Kapiraš, to je akciona igra, više kao steltara, manje kao pew-pew. Ono, masna postapokalipsa koja se ne ogleda samo u tome da je sve totalni raspad, eko-katastrofa, ratovi, ovo-ono. Death Stranding je i jedna vrsta metafizičke apokalipse, znaš, mešaju se dimenzije, svet se bliži sledećem masovnom istrebljenju.

E, sad. Igrač je u ulozi kurira koji putuje od naselja do naselja i prenosi robu. Šta se smeješ bre, Deda, pa znam zvuči kao simulator postapok poštara, ali zar ne vidiš kakve kul fičre može da donese u RPG.

Ono, razne klase, specijalizovane, tako da moraju da sarađuju, nemoj mi više klasičnih tenk-dps-hiler gluposti koje su procurele iz računarskih igara, daj neke opake klase. I brate, de ćeš bolji izvor priča od raspalog sveta punog opasnosti i oaza civilzacije između paklene pustare. Pa to je izvorni dijendi, vratimo se korenima, gos’n Mraze!

Kad smo već kod opakih klasa

Daj nešto kao što smo videli u Spire RPG! Tamo recimo svaka klasa ima svoju jasnu ulogu, a opet neku svoju raznovrsnost, kastomizacija, brt, kao neki razvoj, ali ne onako optimizatorski, više kao neki šmek svake klase.

I da, tamo u Spire, svaka klasa onako baš temeljno izvire iz sveta igre. Okruženje u kome se priče dešavaju je taj neki magijsko-pandimenzijski-tehno-stimpank-štagod grad i sve je tako malo uvrnuto i drugačije. E, sad, recimo jedna od poddimenzija tog grada je Vermisijan, kao neko prostorno-vremensko iskrivljenje, džepna dimenzija, šta li. I jedna od klasa je Mudrac Vermisijana koji je baš specijalista, nešto kao sveznalac, ali istovremeno je vrlo povezan sa svetom, a i ima svoje forice koje ga čine uzbudljivim za igranje.

Ili bar da klasične klase (tdam-pss) dobiju neki tvist, kao npr. što u Spire RPGu imaš one Vitezove koji uopšte nisu časni paladini svetlo oružje, srce u junaka, nego ono pijanci i banditi, sa prigodnim specijalkama koje oslikavaju taj njihov brutalni stil života u kome je važno iskrvariti, polupati se i to. Nešto kao što u Wakfu postoji ona klasa Sacrier koja je kao neki berzerker, što više krvari, to jače udara, kapiraš me.

Daj nešto da izgleda malo drugačije

Kad već pominjem Wakfu, on ti Deda Mraziću ima taj neki evro-anime šmek, sočan crtež francuske škole stripa, pa malo umekšano. Danas sve neki alternativni art ili sve nešto što liči na anime. Misilm, poglej Lancera sve kao neki japanski crtaći, al’ kao malo nas mrzelo da crtamo, neki art stilovi budibogsnama…

Mislim, okej Blades in the Dark i ceo taj Spire fazon nisu loš pokušaj, ali mnogo sve isto izgleda, otvorim RPG knjigu ne znam ušta gledam. Kad bi, dragi Dedice, sredio na taj novi super RPG ima malo drugačiji stil. Štajaznam, nemoj sad da me pitaš da ti budem art direktor, znaš da sam ćorav u estetiku.

Recimo, nešto da bude malko drugačije. Ne baš mnogo drugačije kao Morg Bork. Da bude iskorak. Nije valjda da ti tamo umetnici umeju samo jedno te isto, ili izgleda kao crtić ili kao računarska igra. Je l’ bi moglo recimo nešto kao RuneQuest knjige. Vidi kako su dobre ilustracije. Ko ulje na platnu. Na zid da ih metneš!

I da smisle neku novu mehaniku za kockice!

Mislim, Deda, brate, ja razumem da su ljudi oguglali na d20 i kao ceo taj Dijendi 5 fazon, ali zar mora svaki drugi frp da ima šestice, desetke sa nekim posebnim simbolima, pa da se baca gazilion tih kockica, i to sa tim saksesovima i puševima i dajs pulom i kao mračne kockice za DMa i to. Je l’ bi mogla neka mehanika da se bacaju jedne neke kockice i da bude jasno šta je ishod, a ne da gledam u tabelu svaki put kad treba da rolam.

Pa dobro, Deda, ne mora da bude milion modifajera, mislim da sam hteo da se igram abakusa, igrao bi Pathfinder! Zar ne može neka fora da bude recimo…

…bez kockica!

Daaaa, da ne mora uopšte da se bacaju. Nego kao ta sad nova flešbek mehanika da igrači naknadno opisuju šta se zbilo, kolaboracija, storiteling, a? Je l’ bi moglo? Šta misliš?

Kako, bre, Deda nije po pravilima. Pa nije RPG kad napraviš likove, pa bacaš kockice! E, znaš šta ja mislim o pravilima! Kako nisi čit’o, ovde sam o tome drvio…

Ne može, a? Pa, dobro. Da pogledam nešto od najavljenih izdanja za 2021? Nemoj, Deda, da me…

Mislim… čemu da se radujem? Syndicultu? Novom RPGu Meta Mersera, ma daj! Predlažeš Wanderhome? Joj opet neki dečiji FRP, zar nije dosta bilo tih igara u kojima treba da glumim medu ili zeku? Pa, dobro, jesam, priznajem, voleo sam Honey Heist… Monster Care Squad inspirisan Giblijevim filmovima. Deda… Nemoj. Znamo se dugo. Okej okej, King Arthur Pendragon 6E to već obećava. Mislim, Pendragon je imao stvarno kul mehanike, a i zasnovan je na RuneQuestu. Dobro ajde. Ali bolje bi im bilo da mi ispune bar jednu od navedenih želja.

A vi?

Čemu se nadate u 2021. godini kad su RPG igre posredi? Ničemu, a? Opet ćete dijendi. E, svašta.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Categories: Articles, RPG

Tagged as: , , ,

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.