Recenzija

MŐRK BORG – Recenzija

Da il je ovo umetnički projekat? Hevi metal album RPGa? Ili još jedna totalna budalaština napavljena da izbije i poslednji evro iz džepova RPG hipstera?

Okej. Prvo moram da naglasim da je Fria Ligan oduvek bila šašava, ali sa ovim su odlepili. Ako se ne sećate, Free League Publishing su Šveđani koji prave i komercijalna izdanja, tipa Aliens i komercijalne uspehe poput Mutant Year Zero. Da imaju duha dokazali su sa “Bosancima u svemiru” (Coriolis RPG), a da poštuju nezavisne autore sa knjigom Simbaroum. Ipak, ovaj Mork Borg može najbliže da se uporedi sa umetničkim pristupom, kao što je bio Tales from the Loop koji je nastao iz nostalgičnih slika iz izmišljenih osamdesetih, jedne izmaštane Švedske. Kad smo već kod izmaštavanja Švedske, tu je i Vaesen, ne zaboravite!

MÖRK BORG

MÖRK BORG

E, pa, Mork Borg je – ni nalik! (što kaže onaj stari bosanski vic)

Mork Borg je, šta god on to bio, takođe i dobitnik nagrada Ennie za najbolje pisanje, najbolji dizajn, proizvod godine i najbolji RPG. Zašto? Ne znam. Valjda stoga što na tržištu vlada čamotinja. A Mork Borg je možda ovo i ono, ja ću da ga kudim i hvalim, ali definitivno nije uobičajeni projekat RPG industrije.

A DOOM METAL ALBUM OF A GAME

Ovako autori najavljuju igru Mork Bork. Okej. To nije daleko od istine. Naime, cela knjiga je divljačno dizajnirana, bez obzira spram pravila struke, spram čitljivosti ili uviđavnosti za one koji se prvi put susreću sa hobijem. Dosledno šarolik, prelom je zapravo kolaž. Fontovi su preveliki i premali, stranice preuzete iz raznih srednjovekovnih, gotskih, psihodeličnih dokumenata, tabele i predlozi idu bez najave i reda, do te mere da se postavlja pitanje da li je ovo knjiga pravila ili priručnik ili jedno urliknuto: “SNAĐI SE”.

Dakle, što se tiče grafike i opreme, zaista hrabro, u skladu sa atmosferom igre, te sasvim (hevi)mJetalno.

A SPIKED FLAIL TO THE FACE

E, sad. Oko ovog dela možemo da se sporimo. Mork Borg je očito napravljen sa idejom da šokira. Ponajpre drskošću jedostavnih pravila, prilježnošću da sve bude uprošćeno, ali da se prodaje kao hardcore. Kao, igramo u svetu kome je došao kraj… kao svuda demoni, svi su zli… mislim, ko god je pravio ovu igru očito nije iskusio tamne vilajete uvrnute mašte murderhobo igrača sa Balkana. Možda je za industrijske standarde ženskraca i mužjakinja šarenih kosa, sa njihovim bezbednim zonama, sigurnim kutcima i politički korektnim ophođenjem Mork Borg zaista šokantno izdanje, ali za mene čiji igrači su crni humor života i smrti na Balkanu u poslednjih nekoliko decenija pretvorili u najogavnije postupke u RPGu, za igrače koji se smeju na reč grim- a plaču od smeha na reč -dark, naprosto smešne grafičke bravure Mork Borga.

Ipak, ne želim da pomislite da čitava ova grozomorija Mork Borka nema nikakvu supstancu. Ova igra ima muda. Pruža OSR (old school revival), to znači masna, pomalo kranči, ali ipak “dokuvana” pravila za tumaranje po tamnicama i stari dobri hekensleš. Pravila nisu nedovršena, malo toga će nedostajati iskusnom GM-u. Ipak, ne brinu se oko toga da početnika vode za ručicu niti ih to zanima. Ali jesu savremena i jesu za igrati uz neki teški metal.

LIGHT ON RULES HEAVY EVERYTHING ELSE

Tu nisu lagali. Malo doduše ovaj drugi deo nije baš istina. Naime, pravila jesu brza i jednostavna, ali ne nude svet, ne otvaraju treću čakru svojim inovativnim rešenjima i ne pružaju mnogo mogućnosti od najobičnijeg epizodičnog tumaranja po tamnicama. Okej, to jeste u duhu OSRa, te možemo da se raspravljamo oko toga da li PRAVOM GMu treba uputstvo za kampanju, ali moje iskustvo je da igrači uvek traže ono čega nema, a u ovom RPGu nema baš nekih putanja za napredovanje. Predviđeno je da su likovi trošni, što znači da će igrači želeti da se za njih grčevito drže, a zatim i da stiču nova blaga i napredovanje.

Isto tako, igra odstupa jedan korak od svoje umetničke vizije sasvim čitkim formatom u kome je pružena primerovana avantura. Nisu morali da je stave, jer je prilično običan lavirint i ne nudi nikake spektakularnosti priče, atmosfere ili čega drugog.

Za nekih 28€ možete kupiti PDF, što je gre’ota, jer bi štampano izdanje bilo vredno tih para. Čeka se reprint, tako da predlažem da je kupite ako ste kolekcionar, zagriženi mJetalac u RPGu ili naprosto volite lepe knjige. No, ukoliko ste GM koji traži nešto za početak ili sredinu, ne preporučujem. Za ovo delo morali biste biti ljubitelj OSRa koji se prima na ove hipsterske fore.

A vi? Jeste li smrdljiva metalika ili ste metalika moj drug? Volite li OSR? Koji vam je omiljeni OSR RPG i zašto nije DCC?

Koliko ste metal pokažite nam na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.