Recenzija

Vaesen RPG – Recenzija

Svet vila i vilinskih bića izrazito je bogat kako u domaćoj, tako i u skandinavskoj mitologiji. Ova knjiga nam otkriva njihove tajne.

Vaskoliki svet RPGa, ne bi mogao da bude tako zabavan bez mitskih bića, ponajpre vila i vilenjaka. Da, stari svet doneo nam je lamasue i grifone i zmajeve, ali bez skandinavskog folklora ne bismo imali ni patuljke, ni vilenjake, ni trolove. Bogatsvo nordijske mitologije merljivo je sa brojnim bićima iz slovenske baštine, te ako vam se stvorenja iz ove knjige učine poznatima, to je sasvim u redu. Preporučujem ovu knjigu bogatih ilustracija svima, a ne samo zaljubljenicima u RPG.

Fria Ligan did it again!

Vaesen

Vaesen

Fria Ligan su nam poznati odranije. Osim što su specijalisti za pretvaranje popularne kulture u RPG, poput Aliens RPGa, imaju i svoja izdanja, tj. Izdavač su nezavisnim timovima, a izdvojio bih čuveni “Bosanci u svemiru”, Coriolis RPG!

Moram da priznam da me je Vaesen prijatno iznenadio, ponajpre veoma dobrom grafičkom opremom. Ne radi se o tome da je Fria Ligan ranije imao loša izdanja, naprotiv. Ali Vaesen je zaista novi nivo pružajući tople i čarobne ilustracije, pregledan slog i veoma pitka pravila.

Jednostavno (i) fantastično

Možda volite izraz strimlajnovano možda više volite reč pojednostavljeno, ali šta god bilo, u svetu RPGa jedan od trendova jeste da se sva komplikacija izvuče iz igre, te da se pravila bave samo onim što je najvažnije i to na najuprošćeniji način.

Istovremeno, broj izbora, mogućnosti, spojeva, mora da ostane na visokom nivou kako se knjiga pravila ne bi pretvorila u žanrovsku knjižicu. Tek, Vaesen uspeva da nam podari fantastično uravnotežen spoj jednostavnih i dubokih pravila smeštenih u veoma zanimljivo okruženje.

Mitski sever

Skandinavija je pogodno tle za rađanje mitskih bića. Izgleda da to ima veze sa divljom prirodom koja daruje lepote, ali i otežava udoban život ljudima. Tek, Skandinavci žive uz svoje vilenjake, patuljke i trolove vekovima, poštuju ih, plaše ih se, ali i uživaju u blagodetima koje razigrana mitska bića (jednim imenom nazivaju se upravo – vaesen) sobom donose.

Igra je smeštena u alternativni 19. vek. Svet se menja. Skandinavija više nije ruralna zemlja. Niču fabrike. Svi se spuštaju na jug, okupljaju u gradovima. Plemstvo više nema toliko uticaja kao nekada, a mase iseljenika beže preko okeana u Novi svet.

Seljani su nekada znali kako da žive uz vaesen. Ne pišaš u blizini njihovih jazbina, ostavljaš mleko i kolačiće kako bi ih umilostivio. No, promene čine da se i vaesen menjaju. Postaju divljačniji, odvažniji i neukrotivi. Oteto dete. Srušena kuća. Zapaljena štala.

Neki čak kažu da su vaesen naselili gradove, te prevorili fabrike u svoje nove domove. Retki su oni koji i dalje nose u sebi sposobnost da vide mitska bića. Taj Vid im omogućava da se bore protiv podivljalih sila prirode.

Igrači su obdareni Vidom i pripadnici Društva, tajne organizacije koja se bavi proučavanjem vaesena, ali i uspostavlja odbranu protiv njihovih nepodopština. Za trenutak utihnulo, Društvo se obnavlja, pa će igrači putovati širom šir Skandinavije, otkrivati tajne vaesena kako bi ih uspešno osujetili u njihovim planovima i divljanjima, jer metak ih neće, pa je neophodno nanjušiti njihove slabosti.

Nisu svi vaeseni zli, tako da će igrači morati da se bave diplomatijom, posmatranjem i proučavanjem kako bi razrešili potencijalne sukobe.

Premda je dizajn pravila igre otvoren, u skladu sa novim trendovima, preporučeni žanrovi su horor, triler i pustolovina.

Načela i principi

Vaesen RPG se zasniva na atmosferi nekakvog indie-filma. U tom smislu, segmenti igre se dele na scene. Ali autori navode i šest pretpostavki koje će vam olakšati igru. Ponajpre, vaesen nisu ni dobri ni zli, zatim priroda je mračna i opasna. Onaj ideal iz dijendija, da je grad = civilizacija i mir, a divljina = pa, divljina, ovde je u potpunosti prisutan.

Skandinavija je društvo u tranziciji. Ne samo da se sudaraju staro i novo, ne samo da se društvo menja industrijalizacijom, već i vaesen pokušavaju da nađu svoje mesto u novom krajoliku. Premda u igri postoje pravila za borbu, znanje i lukavstvo će biti glavno oružje. Putovanje je i odredište, što znači da mnoge tajne mogu da ostanu tajne, a često cilj nije da se dođe do razrešenja, već da se igrači spuste u taj svet i iskuse ga.

Naposletku, najvažnija je saradnja, te pravila i njihova primena u igri pretpostavljaju da su igrači kooperativni, a odnosi i veze čine jedan od stubova ove igre.

Neuobičajeni likovi

Kad vidite da pravila više pažnje posvećuju pojedinostima o likovima koje se ne izražavaju u brojkama, znate da su posredi prava “roleplay” pravila. Tako je ovde najpre neophodno izabrati arhetip, zatim ime, godine. Potom se raspoređuju poeni za veštine i resurse, talenat, motivacija, trauma, mračna tajna, te odnosi sa drugim likovima. Naposletku se dobijaju sitni predmeti kao uspomene (memento) i oprema.

Arhetipovi, kao neke klase, veoma su neuobičajeni, a opet savršeno skladni sa vremenom u kome se igra odvija; Akademik (naučnik), Doktor, Lovac, Okultist, Oficir, Sveštenik, Privatni detektiv, Batler, Lutalica, Pisac (!).

Likove najviše određuju motivi, mračne tajne i ti detalji, ali tu su i brojke, ponajpre izražene kroz veštine. Pre toga postoje i atributi, ali oni se određuju u odnosu na godište lika, a ima ih svega četiri (fizička spremnost, preciznost, logika i empatija) i zapravo predstavljaju sitan bonus na veštine. E, njih ima takođe malo, svega dvanaest, po tri za svaki atrbut.

Kockice imaju, već tipičan, sistem da svi bonusi predstavljaju broj kockica koji se baca, traži se neki ciljni broj i onda se meri količina “uspešnih” bacanja. Takođe igra inventivno koristi priliku da i neuspeh ima svoj narativni potencijal, a postoji i poznata mehanika “push the roll”, koji donosi uzbudljivu priliku da igrač pokuša još jednom, ali cena je ozbiljna, u vidu mentalne, emotivne ili fizičke povrede.

Podrška prijatelja vredi jednu kockicu po pomagaču, čime se poštuje namera da se nagradi saradljivost. Zanimljivost u toj kombinatorici dodaju talenti, specijalne sposobnosti koje su različite za svaki arhetip.

Tako akademik dobija +2 (kockice) na svako izučavanje knjiga, a doktor može da prenebregne mentalne tegobe za vreme upotrebe veštine medicine. Lovac može da nađe lekovite trave koje zamenjuju neophodnu opremu za lečenje i tako sve u tom stilu.

Da su pravila opšte prakse, dokazuje obimna sekcija koja se bavi ne samo borbom, već i raznim drugim tumačenjima kad su posredi okolnosti sveta.

Ceo taj fazon

Pravila, dakle, staju u prvih pedesetak stranica knjige, sve ostalo su primeri čudovišta, njihove statistike i sposobnosti, flaf koji se tiče mitske Skandinavije, te podrška za gejm mastere u smislu ideja za kampanje.

Osnovna knjiga pravila donosi i primer jedne misterije (tako ovde nazivaju jedan scenario-modul), a uz osnovna pravila dobili smo i knjigu A Wicked Secret koja sadrži četiri avanture i pripadajuće materijale, i sve je vrhunskog kvaliteta, naravno.

Sama knjiga košta oko 36 EUR (na popustu), što je neverovatno povoljno, sve i da ne želite da ikada zaigrate Vaesen RPG. Knjiga pustolovina vam i nije neophodna, ali nije ni skupa za 35 EUR. Naravno, glavna fora su “specijalne” kockice, jer komplet od šest, u suštini običnih d6, košta 18 EUR.

Dakle, bilo da ste GM u potrazi za novom igrom, početnik ili veteran, bilo da ste ljubitelj nordijske mitologije ili samo volite da sakupljate RPG knjige, Vaesen toplo preporučujem.

A koje je vaše omiljeno mitsko biće. Ne pišite nam, ionako nam nikad ne pišete, baš ste smoriori.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.