Recenzija

Killslash – Recenzija

Uvek ste želeli da budete serijski ubica? Sanjate o toploj krvi koja vam natapa šake? Čoveče, nešto stvarno nije u redu sa vama! Srećom, tu je KillSlash!

KillSlash je još jedan bizaran, uslovno rečeno, RPG. Posredi je kratka knjižica od svega 19 stranica predviđena za solo igranje. Za razliku od tripoznog Oneironauta, koji je bio neka vrsta gejmifikovanog lucidnog sanjanja, KillSlash je zapravo više jedna vrsta podrške piscima (writing prompt).

Serijski ubica

Igrač je u ulozi legendarnog ubice, poput onih iz jeftinih horor-filmova (otuda naslov ovog… um… RPGa). Nema gejm mastera, nema družine, samo olovka, papir i kockica. I dobro, ova knjižica.

Najpre birate oružje. Zatim vam jednostavno upustvo pomaže da osmislite svoj brlog, sklonište u koje dovodite žrtve da se naslađujete njihovim strahom ili jazbinu iz koje izlazite u lov.

Zatim kockicom ili slobodnom voljom birate sledeću žrtvu. Kao i što je igrač u ulozi arhetipskog, da ne kažem stereotipnog ubice, takve su i žrtve. Najpoželjnija devojka, čirlidersica, sportista, policajac, narkić, tinejdžer, štreber, klinac koji kapira da se obreo u horor filmu…

Kako… ovo…?

Pa, kao vodite dnevnik. Mislim, pišete… “igra” vas sprovodi kroz proces. Najpre izaberete žrtvu, odgovorite na pitanja (nigde ne piše da morate da izmislite, tako da ako vas panduri pokupe dok uhodite omladinke, uvek možete da pokažete kopiju igre i… ne… ne nemojte!). Zatim opišete zlodelo. Bacite kockicu. I onda još nekoliko. I opet popunite formular, to jest, napravite dnevnički zapis.

Sve se odvija kroz jednostavne tabele sa kliširanim ishodima. Na primer, napad se obavlja pomoću d6 i ako padne 1 onda vas je žrtva spazila, dok na 6 ubijate.

Ima i tabela za odgovor žrtve, tipa, pobegla je ili vas je osakatila.

Da, da ima i zapis na kome pratite stanje svog lika. Bizarno.

Kraj igre?

I tako se igrate sami sa sobom zamišljajući da ste ubica, sve dok vas žrtve ne utamane. Ali onda nije kraj, nego kao svi misle da ste nestali, ali vi ćete se vratiti, makar iz mrtvih.

I kao zbrojite uspešna… hm… “uspešna” ubistva i ono, ako vam je skor nula, vi ste šonjo, ridikul, tukac, mulac, ali ako dogurate do četiri, e onda ste dostojni veličina poput Zodijaka ili Hanibala Lektora.

“Samo za one koji su oduvek maštali da postanu serijske ubice. Ili pisci.”

Pitanja koja vam se postavljaju su naprosto pomagala za ovu uvrnutu maštariju.

I to je to. Nema više.

Ako vam se bacaju pare na ovako nešto, izvolite. Skromno opremljeni PDF košta 10$ na Itch.io i DriveThruRPG.

Nemojte da me…

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Categories: Recenzija, RPG

Tagged as: , , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.