Recenzija

Oneironaut – Recenzija

Da li ste ikada poželeli da igrate RPG dok spavate? Bukvalno spavate i igrate se. Znam da se to zove sanjanje, ali eto sad možete da gejmifikujete svoje sne. 

Oneironaut je umetničko delo iz Not A Giraffe studija. Zasniva se na teorijama ponovljenih snova i lucidnog sanjanja. Kao neka vrsta samohipnoze. Mitologija snova preuzeta je iz verovanja brazilskih indijanaca Tupi. Anhanaga je duh koji štiti, a Jurupari je u stvari samo naziv za demona, ali u snovitoj mitologiji predstavlja protivnika čovečanstva. Posredi NIJE sistem pravila za RPG, već jedna vrsta predloga za vođenje dnevnika snova i lucidno sanjanje. Kao lagano gejmifikovano spavanje.

Oneironaut

Oneironaut

Zašto?

Svet snova je u opasnosti. Demon Jurupari truje ljude košmarima, puni im um mržnjom, strahom i neznanjem. Ahiag, menjač kože, zove u pomoć snoplovce (oneironaute) da preuzmu kontrolu nad snovima. Zato ti, ukoliko prihvatiš izazov, treba da slušaš šta ti se kaže i pridružiš se borbi. 

Sastojci

Igraš se sam. Treba ti notes, pisalo, digitalni sat, slušalice, priručnik (ova je l’ te pravila). Prvo osmisliš onirički simbol koji će ti reći da li si još u snu ili na javi, ono kao Insepšn-stajl token koji ti je značajan.  U taj notes upišeš na prvoj stranici šta ti je simbol, čime notes postaje tvoj dnevnik snova.

Sledeće biraš životinju u koju ćeš se pretvoriti, ali to ne može biti npr. pirgava kokoš ili komšijina krava, već neka od svetih živuljki kao što su jaguar, zmija, makau papagaj, paučasti majmun, rečna raža ili divovski mravojed.

 

Kako se ovo… igra?

Tik pre nego što zaspiš, pogledaš na sat. Sabereš dva poslednja broja i pogledaš na tabelu. Broj od 0 do 14 iščitaš na tabeli i to ti je tema sna. Na primer, da si go. Ili da su ti ispali zubi. I nema zezanja, to ti je tema i to ima da sanjaš, kapiraš?

Onda dobijaš gnozu. To ti je kao neka supermoć koju ćeš imati u snu. Opet ono iščitaš dva poslednja broja na satiću, dobro ‘ajde, na telefonu. I zbrojiš ih. I onda ti tabela kaže, da li si dobio da postaneš neko drugi, da sretneš sebe ili tako neku moć. Ako to ne uradiš u snu, nisi fer i neću da se igram s tobom. Valjda.

Ti spavaš, tvoji kapci su teški…

I sad na spavanje. Lezi. Stavi slušalice. Pusti neku od milion Sleep Meditation muzika sa jućuba. Sklopi okice. Počni da zamišljaš temu svog sna. Vizualizuj. Mislim, te ciljeve tvog snovitog zadatka i te supermoći. Ponavljaj u sebi, mada i naglas može biti zabavno ako imaš paranoične ukućane: “Isključujem telo, i moj duh ulazi u svet snova kao vojnik Ahiaga.”

Prvo zaspi već jednom jebemmumiša, pa što nisi ovo čitao pre spavanja! Ok zaspao si i kad si već pristigao u san, prizovi onaj svoj onirički simbol. Istražuj, kontroliši svoj san. I štajaznam, tvoj je san, uživaj. 

Sleep Attack

Da. Ovaj, nije to što mislite. Naime, ima ona paraliza, kad si polusvestan, a ne možeš da se pomeriš. To te je Jurupari, demon, uhapsio. Nekad samo imaš utisak da te drži, nekad da te sodomiše odostrag, to je sve kul, nije ti ništa. Pao ti je šećer. Ili ako veruješ ovoj knjižici, samo se primiri i pusti ga da odradi svoje. Ako doživiš traumu, ono šta da ti kažem, život vojnika iz snova nije za tebe. 

Šta kad se probudiš?

Čim se probudiš, zapiši san. Sve. Zapiši. Sveeeee razumeš li, demon nas uništava tako što nam nagriza sećanja! E sad, kad si lepo sve zapisao, počni evaluaciju iliti dibrifing. U pravilima ina nekakva skala. Dobre stvari te pomeraju ka pobedi, a loše ka porazu. Imaš i tabelu koja ti govori kako da pomeriš token na skali. Npr. ako se ne ne sećaš sna, to je loše i demon dobija poen. Ako si sanjao baš ono što si hteo, bra’o imaš dva pojena.

Mi a fasz?

Kao što već znate mađarski mi je omiljeni jezik, a kao što ste mogli da pretpostavite, rečenica iz podnaslova znači nešto kao wtf. Jer to je to. To je “igra”.

Ne šalim se. Ozbiljan sam. Tako piše u “pravilima”. Da bre, pravila. I imaju cenu. Košta pet dolara (sad je na popustu, za dva). Ludilo brate. Al’ priznajem nije im loša fora. Jer ipak su indijanci plemena Tupi daleko od nas i našeg senzibiliteta. Možda napišem neki ZerBski sanovnik ono… zamisli da si vitez cara Dušana. Pre spavanja dobro se nakrkaj belog luka. Recite, zar ne biste kupili takvu knjigu za $4.99?! 

Tako sam i mislio.

Da li se i vi borite sa demonima u snovima? Koristite li svoje snove u RPG avanturama? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.