Articles

Game of Thrones na stolu – pet najboljih društvenih igara

Zima i zmajevi su stigli u Vesteros,  svi bitni akteri su na mestima i scena je spremna za veliko finale jedne od najvećih serija u istoriji televizije.

Pratili Game of Thrones ili ne (bilo seriju, bilo knjige), jasno je da je u pitanju globalni fenomen. Samim tim, svako je želeo da štrpne deo tog slasnog kolača, pa i izdavači društvenih igara koji nam tokom poslednje decenije s vremena na vreme serviraju društvene igre sa nekom varijacijom na intrige i splekte Gejmotrona. Ako i vi grickate nokte u iščekivanju sledeće epizode i želite da probate sami da osvojite Vesteros ili da samo prenesete atmosferu knjiga i serije u svoj dom, izabrali smo za vas pet igara koje ne bi trebalo propustiti. Od malih kartaških igara, preko specijalnog izdanja jednog hita, do epskih celovečernjih naslova, našli smo igre za svačiji ukus.

A Game of Thrones: Catan – Brotherhood of the Watch

A Game of Thrones Catan: Brotherhood of the Watch

Gejmotron je zalepljen na sve ”dežurne krivce” koji se voze na licencama – Monopol, Riziko, Cluedo. Ali, ova verzija uvek popularnog Catana zapravo donosi nešto novo (nešto divlje) i koristi temu popularnog serijala. Umesto da samo jurite poene za najduži put i najviše gradova, zapravo ćete imati viši cilj – odbranu Severnog Zida igrajući kao pripadnici Noćne Straže. Vašoj maloj družini će se pridruživati poznati likovi iz knjiga, ali će vas napadati i divlji svet. Sve to stiže u kutiji prebogatoj komponentama i, po prvi put za Catan, minijaturama! Od nedavno je dostupna i ekspanzija koja podiže broj igrača na 6 i uvodi još likova i opasnosti.

A Game of Thrones: The Board Game

Želite li da iskusite pravu borbu za Gvozdeni presto i mrežu spletki koja uz to ide, onda želite da igrate zvaničnu adaptaciju u društvenu igru. Drugo izdanje je još 2011. godine objavio Fantasy Flight Games, ali je igra i danas veoma popularna toliko da se u njoj organizuju i turniri. Ovo je igra koja će se svideti fanovima Martinovih knjiga, jer je sva ikonografija i prateća fabula zasnovana upravo na njoj i zaista će vam dati priliku da se uživite u vojno-političku situaciju između šest kuća Vesterosa. Međutim, oprez – jednom kada zasednete da igrate ovo čudo budite spremni za partiju koja može da potraje i do 5 ili 6 sati, naročito dok tek učite pravila. A ako želite iskustvo koje je zaista epsko i pritom imate epsko veliki sto, prošle godine je objavljena ekspanzija Mother of Dragons sa kojom se broj igrača podiže čak na osam i dodaje se mapa sa gradovima Esosa.

Game of Thrones: The Iron Throne

Posle uspeha koji je FFG našao sa GoT licencom i rastućom popularnošću HBO serije, valjalo je inkasirati na tome i ponuditi nešto kompaktnije, nešto što će društvo moći da odigra više puta za veče i da pritom gleda slike svojih omiljenih glumaca. Game of Thrones: The Iron Throne se oslanja na mehanike fantastičnog Cosmic Encountera, pa ćete tako u laganih 30 do 60 minuta praviti saveze sa drugim igračima, blefirati i kroz susrete između ključnih likova pokušati da se domognete prestola. Baš kao i u pomenutom uzoru, zadatak je da svoj uticaj proširite na pet suparničkih kuća, dok svaki od likova donosi blagu promenu pravila i mehanika.

A Game of Thrones: The Card Game

Game of Thrones LCG: Intro Decks

Game of Thrones LCG: Intro Decks

FFG je baš ozbiljno zagrizao ovu licencu, zar ne? Elem, kartaška igra koja je još od 2008. godine na tržištu bila je među pionirima Living Card Game formata gde kupite šta vam treba i igrate se. Pre četiri godine stiglo je drugo izdanje koje je resetovalo priču i uteglo sva pravila, čak i uvelo uvodne špilove koje možete pazariti umesto ogromne kutije. Igranjem dva špila, svaki od igrača gradi vojsku i lokacije iz knjiga, ali i stavlja planove u pogon kojima utiče na svoje bogatstvo, ili donosi probleme ostalima za stolom, a moguće ju je igrati kao duel ili ”udri gde stigneš” varijantu za 4 igrača. Kao i ostali LCG-ovi, Game of Thrones takođe izlazi u ciklusima koje čine male i velike ekspanzije, sa tačno naznačenim sadržajem.

A Game of Thrones: Hand of King

Neke ljude jednostavno obožavamo i uvek ćemo isprobati igre na čijem razvoju su učestvovali. A kada na kutiji vidite imena Bruno Cathala i Mihajlo Dimitrievski (Mičo), onda znate da je to nešto što želite da postavite na sto. Hand of King je mala, kompaktna i ne sasvim ozbiljna igra naglih obrta sudbe klete koja se takođe zasniva na R.R.Martinovim knjigama, a manje na seriji. Kroz petnaestak minuta do pola sata ćete ozbiljno mozgati, jer je u pitanju apstraktna igra kretanja po poljima i sakupljanja setova. Želećete da budete poslednji koji će pokupiti lika iz neke kuće, jer samo tako aktivirate specijalnu sposobnost. Simpatična igra, koja se i lako ponese, pa je dobar pratilac na Game of Thrones maratonima.

Na kraju, skrenućemo pažnju i na Game of Thrones: Oathbreaker. O ovoj party igri koja će se direktno zasnivati na HBO seriji pisali smo nedavno, a očekujte je u prodaji malo nakon što se bude odmotavala odjavna špica poslednje epizode aktuelne sezone serije. Kako je u pitanju igra tajnih uloga i saveza, verujemo da će biti još jedan hit u domaćim klubovima a, kao i uvek, ukoliko smo nešto propustili možete nas podsetiti dole u komentarima ili putem Pitchwise Facebook stranice.

1 reply »

  1. Postoji i A Song of Ice and Fire: TMG od CMON-a, sa minijaturama. Nisam probao, ali izgleda zanimljivo.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.