Articles

Milijarda dolara za društvene igre na Kickstarteru

Kampanje iz sekcije “Games” na Kickstarter platformi su uspešne najviše zaslugom društvenih igara.

Kickstarter je objavio da je kategorija “Games”, u koju spadaju društvene igre, video igre, kartične igre i puzzle, donela više od milijardu dolara od 3.2 miliona bekera koji su učestvovali u skoro 17.000 uspešnih projekata od otvaranja sajta 2009. godine. “Stoni projekti”, koji su mešavina društvenih igara, igara sa minijaturama i stonih RPGova, su ubedljivo najviše novca skupili – 687 miliona dolara, što je 69% od ukupne sume.

Ovo je skoro tri puta više od 237 miliona dolara koje su tokom istog perioda skupili Kickstarter projekti za video igre, koje su druga najveća potkategorija na popularnoj platformi. Treći na listi su projekti svrstani pod “Playing card”, u koje spadaju i razne kartične igre, sa 25 miliona dolara.

Analitičari iz ICO Partners su krajem prošle godine objavili da su kampanje za društvene igre skupile 192 miliona dolara samo u 2018. godini, što je 10 puta više nego brojka koju su skupile video igre. Svojim obrtom novca, “Stoni projekti” kategorija je bila zaslužna za trećinu ukupno sakupljenog novca na Kickstarter platformi.

Dva do danas najfinansiranija projekta iz sekcije “Games” su društvene igre. To su Kingdom Death: Monster, koji je skupio 12.4 miliona dolara početkom 2017. godine i Exploding Kittens, koji je skupio 8.8 miliona dolara od preko 200.000 bekera u 2015. godini. Nisu samo društvene igre te koje zgrću milione. Projekti vezani za štrebersku kulturu takođe uspešno prolaze na ovoj platformi. Najskoriji primer je kampanja za animiranu seriju baziranu na RPG sesijama Critical Role, koja je skupila 11.3 miliona dolara. Ovim uspehom je postala peta najveća Kickstarter kampanja bilo koje vrste do današnjeg dana.

Kickstarter nije bez svojih mana. Već je postalo pravilo da je za veće kompanije Kickstarter kampanja u stvari samo intenzivna marketinška kampanja za proizvod koji će ionako biti isfinansiran iz budžeta izdavača. Mnogi izdavači trenutno testiraju granice pristojnosti i pokušavaju da pretvore ovu platformu u online prodavnicu. Bilo kako bilo, Kickstarter nastavlja da skuplja novac za raznorazne maštovite projekte a čini se da su društvene igre našle svoje mesto i, što je najvažnije, svoju publiku na ovoj plaformi.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.