Articles

8 malih društvenih igara za svačiji bužet

Budimo realni, naš hobi nije baš najjeftiniji na svetu. U vreme kada jedna nova igra može da košta i 10 ili više Đorđa Vajferta, stvarno je sjajno naići na povoljne društvene igre koje mogu da pruže istu ili sličnu količinu zabave. Možda čak i da nabavite više takvih igara po ceni jedne “velike”, a da ne pričamo o tome što ćete ih lakše nositi sa sobom.

Odlučili smo zato da vam predstavimo jeftine društvene igre koje neće napraviti rupu u vašem novčaniku. Ravno osam interesantnih igara, od kojih je određen broj dostupan i na srpskom jeziku, naslovi koji variraju od brzih igara za sve uzraste, preko party igara, do ozbiljnijih naslova za igrače koji žele da razmrdaju vijuge.

Tornaloco

tornaloco društvena igra

Za 2-6 igrača | Trajanje: 10 minuta | Uzrast: 6+

Ova malecka kutija krije jednu veoma urnebesnu društvenu igru. Tornaloco bismo najlakše mogli da opišemo kao Jungle Speed samo sa okruglim kartama, bez lomljenja prstiju (ili prozora) o drveni totem, spakovano u logičku oblandu.

Svaki igrač ispred sebe ima karte 1-2-3-4 koje sa druge strane imaju razne simbole. Sa vrha špila okrenete jednu kartu i svi istovremeno morate da svoje karte poređate u zadatu sekvencu, često ih obrćući na suprotne strane ili slažući jedne na drugu. Prvi igrač koji to uspe stavlja ruku na kartu zadatka i, ako nije napravio grešku, uzima je kao poen.

Igra postaje još luđa kada zaigrate začinjenu varijantu, pa dobijete dodatne zadatke – npr. karte moraju da idu u obrnutoj sekvenci, ili se gledaju suprotni simboli, ili smete da koristite samo jednu ruku. Potpuni pičvajz (ha!) za stolom i topla preporuka za igranje sa porodicom i društvom.

Skull

skull društvena igra na srpskom

Za 3-6 igrača | Trajanje: 15-45 minuta | Uzrast: 10+

Skull je društvena igra koja nastane kada neko vidi poker i odluči da ga svede na samo dva znaka, a onda uvede još više blefiranja. U ruci imate četiri diska-karte, od kojih su tri cvetovi (faktički “ćorci”) i jedna lobanja. Postavljate ih jednu po jednu, licem na dole na sto, sve dok neko ne zaustavi igru licitacijom.

I tu počinje blefiranje! Da biste pobedili u Skull, morate da pobedite u licitaciji i onda okrenete toliko karata na stolu bez da nađete ijednu lobanju. Uradite to dva puta i pobedili ste. Ali, ukoliko zabrljate, traje gubite jednu od svojih karata. Vrlo brzo igrači će razviti svoje taktike i načine da prevare druge igrače, a igra tada postaje pravi pokeraški obračun.

Skull je povoljna društvena igra koju ćete lako poneti na put, u kafić, ili gde god da idete i beskonačno je zabavna.

Skyrockets: Festival of Fire

skyrockets društvena igra

Za 2-5 igrača | Trajanje: 10-15 minuta | Uzrast: 10+

Pre malo više od godinu dana igrali smo frenetičnu kooperativnu igru Kites i bili oduševljeni. Ali, nije se svakome svidela, naročito zbog nezanemarljive težine. Zato je izdavač Floodgate Games objavio “nastavak” koji proširuje formulu i pretvara igru u nešto što ćete znatno češće iznositi pred prijatelje i pokušavati da “pređete”.

Skyrockets zamenjuje zmajeve sa vatrometom. Ponovo imate peščanike, ali ovoga puta glavni peščanik morate okrenuti određen broj puta dok ne dođe do dugmeta i tako vam ostvari zajedničku pobedu. Karte sada imaju uvek dve boje na sebi pa je igranje još teže. Najveća kvaka je u tome što je ovo igra sa kampanjom od čak 30 scenarija rastuće težine. Ove velike karte drastično menjaju kako ćete odigravati svaku partiju, ali su zato tri džokera koje okrećete ukoliko vam istekne neki peščanik i time nastavljate igranje i koliko-toliko olakšavate sebi posao.

Prelepa, urnebesna igra. Skyrockets nam sigurno ostaje u kolekciji kao jedno od najprijatnijih co-op iskustava.

GAP

gap društvena igra

Za 2-6 igrača | Trajanje: 10 minuta | Uzrast: 7+

GAP sam prvi put probao na Essen Spiel sajmu i momentalno me je igra kupila jednostavnošću. Ovo je jednostavna igra sakupljanja setova karata gde želite da imate najveću razliku između svog najjačeg i najslabijeg seta.

Karte 0-9 dolaze u pet boja, a na potezu odigrate jednu kartu iz ruke i onda sa talona kupite sve karte istog broja. Ako ih nema, onda uzimate jednu kartu susednog broja (npr. 7 može da odnese 6 ili 8). Sve to lepo ređate ispred sebe, ali – po boji. I da, apsolutno može da vam se desi da imate jednak broj najvećih ili najmanjih setova, što znači da se poeni množe i da i te kako možete završiti u minusu.

Ali stvar sa GAP je što je igra toliko brza da nemate vremena da se ljutite, a svakako ćete želeti da odigrate nekoliko partija kad zasedneta.

Trio

trio društvena igra na srpskom

Za 3-6 igrača | Trajanje: 15 minuta | Uzrast: 6+

Trio je vrlo jednostavan, naizgled previše jednostavan čak. Cilj vam je da sakupite trilinge karata. Krećete sa određenim brojem karata u ruci, na stolu je ostatak okrenut licem na dole, a u špilu se nalaze karte 1-12 svaka u tačno tri primerka. Na potezu možete da tražite da neko otkrije najveću ili najmanju kartu (uključujući i vas), ili da okrenete jednu od karata sa talona.

E sad, Trio vrlo brzo postane igra tajminga i protoka velikog broja informacija. Kad god se otkriju dve različite karte, idu nazad gde su bile i potez prelazi na sledećeg igrača. To znači da morate pažljivo pratiti igru i birati od koga ćete šta tražiti kako drugi ne bi dobili informacije koje im trebaju za pobedu. Često ćete morati da se kockate, naročito što tri sedmica automatski odnosi pobedu nebitno kolliko je iko sakupio tria.

I pritom je ovo vrlo jeftina društvena igra, staje u džep i čak ima i varijantu za timsko igranje.

Everything Ever

everything ever društvena igra

Za 2-10 igrača | Trajanje: 20-60 minuta | Uzrast: 12+

Umete li da navedete sve filmove Toma Kruza? Svaki sok? Svaku pesmu u kojoj se spominje reč “noć”? A da iskombinujete to međusobno? E, upravo to će se od vas zahtevati u party igri Everything Ever.

Na stolu ćete uvek imati dve karte sa temama – delovi tela, sportovi koji se igraju u zatvorenom, gusari, vanzemaljci i još koješta. Kad red dođe na vas, samo treba da kažete stvar koja odgovara jednoj, a zatim stvar koja odgovara drugoj kategoriji. Međutim, ne smete da ponovite ništa što je već rečeno! Napravite li grešku ili vam se “jezik veže u čvor”, uzimate kartu na kojoj ste zabrljali kao penal. I tako u krug dok se ne potroši špil, a pobeđuje, naravno, igrač koji je pokupimo najmanje kaznenih bodova.

Everything Ever je skroz simpatična i brza igra, kontrateža uvek popularnim Asocijacijama.

Coup

coup društvena igra na srpskom

Za 2-6 igrača | Trajanje: 15 minuta | Uzrast: 13+

Coup je igra skrivenih uloga, blefiranja i laganja. Mnogo laganja. Ali, iznenađujuće, bez puno galame kao što je to bio slučaj sa igrom The Resistance u čiji je fiktivni svet smeštena.

Svako od igrača dobija dve od pet tajnih uloga koje predstavljaju njihov uticaj u ovom sci-fi svetu. Međutim, vi nećete uvek znati tačno koji ste lik i uloga vam se može vremenom čak i menjati. Naime, svaki put kad dođe red na vas, možete odigrati jednu od osnovnih akcija poput uzimanja novca iz riznice  ili podizanja puča na nekog od igrača kada pred sobom imate 7 novčića. Ali, možete i da se predstavite kao jedan od likova, npr. Kapetan, te uzmete novac ne iz banke već od drugog igrača.

Pogađate, tu je svo laganje i blefiranje. Ako neki igrač posumnja u vas, morate se otkriti i dokazati da imate tog karaktera. Govorite li istinu, vaš suparnik gubi jednog od likova, a ukoliko ste uhvaćeni u laži onda vi gubite jednog od likova. I tako dok ne ostane samo jedan, najuticajniji, najpodmukliji (i najsrećniji?) igrač za stolom. Izuzetno brza i jednostavna, Coup je pravi lagani letnji hit.

CGT: Card Game Traders

cgt card game traders društvena igra

Za 2-4 igrača | Trajanje: 20-45 minuta | Uzrast: 14+

Card Game Traders je novo domaće izdanje iz Dažbog Games i od svih ovih igara je najkompleksnija, iako njena malena kutija ne sugeriše na to. Bićete trgovci retkim kartama iz poznatih kartičnih igara (MTG, Yu-Gi-Oh, WoW) koji žele da ostanu sa najvrednijom kolekcijom u rukama.

Vi ćete, pritom, morati da se u svakom potezu otarasite neke od svojih karata. Igra vas stavlja na slatke muke, jer vam potez čini odbacivanje jedne karte i onda kupovina čega god je dostupno u toj vrednosti (broj kopija iste karte na talonu je njena vrednost). Svaka od 7 karata ima određeni raritet, a na početku ćete joj dodeliti i neku specijalnu sposobnost, od toga da kopira susednu vrednost do mogućnosti kupovine sa popustom. Tih sposobnosti je hrpa i načini na koje se međusobno kombinuju su odlični.

CGT je igra od koje moždane vijuge veselo trepere i sjajno je što je ovako nešto proizašlo iz domaćeg studija.

Primerke igara za recenziju ustupili Small Brother Games, CoolPlay, Games4You, Floodgate Games, Arcane Wonders i Dažbog Games.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.