Articles

Najbolje Dungeons & Dragons kampanje i avanture

Nije lako biti game master. Pored organizovanja ljudi (što je priča za sebe), neophodno je i dobro pripremiti kampanju. A to treba umeti i zahteva puno vremena i truda.

Srećom za nas sa ograničenim vremenom, postoji mnoštvo fantastičnih kampanja koje su spremne za igranje, a o nekima smo i pisali na ovim stranicama. Wizards of the Coast, vlasnik D&D franšize, je pripremio za svakog po nešto, tako da ćemo danas pogledati najbolje zvanične kampanje i module za Dungeons & Dragons 5th edition.

Knjiga sa D&D avanturama ima podosta sada, čak i ako se ograničimo samo na aktuelnu ediciju igre. Zbog toga smo izbor suzili na tačno pet knjiga, od kojih svaka odgovara drugačijem profilu igrača i GM-ova, te ćete u našoj listi moći da nađete makar polaznu tačku, ako ne i svoju novu omiljenu Dungeons & Dragons kampanju. Sve knjige na ovoj listi su trenutno dostupne u fizičkim i digitalnim izdanjima, tako da ih je lako nabaviti i započeti avanture.

Curse of Strahd

Pismo sa očajničkim pozivom u pomoć dovodi avanturiste u Baroviju, zemlju prepunom gotičke arhitekture i raznih karakondžula. Mnoge kampanje imaju sjajno napisane likove, fantastične predele sa detaljnim mapama, dobru priču i susrete, ali ova ima i nešto posebno pored toga – nenadmašivu atmosferu. Poput predela, sve odiše nekom sumornošću i misterijom, a paranoja npc-eva će uskoro biti preneta i na igrače.

Ubrzo nakon dolaska avanturisti saznaju da u Baroviji nešto nije kako treba, i moraju da se bore za živu glavu. Centralna figure ove kampanje je grof Strahd, drevni vampir i absolutni gospodar Barovije. Dobri grof ne čeka avanturiste da dođu po njegovu glavu, naprotiv on ih neprestano uhodi, ometa, i poigrava sa njima. Na igračima je da putujući kroz sela, gradove, i maglom prekrivenu divljinu otkriju misterije Strahda, i pošalju ga na večni počinak.

Za koga je: Za svakoga. Postoji razlog zašto se ova kampanja provlači kroz skoro sve edicije D&D. Ukoliko vas ne interesuju teme/priča drugih kampanja toplo preporučujemo da počnete sa ovom.

Tomb of Annihilation

Dungeons & Dragons Tomb of Annihilation

Prerana smrt u svetu Forgotten Realmsa nije ništa više od neprijatnosti (ukoliko imate duboke džepove da častite popa da vas rezurektuje). Međutim, to se odjednom menja, svako ko je bio oživljen shvata da mu telo polako propada. Jedna od tako obolelih plemkinja okuplja grupu i šalje je da reši taj problem. I tako avanturisti stižu na Chult, ostrvo skoro potpuno prekriveno gustom džunglom, prepuno dinosaurusa i ruševina koje naseljavaju nemrtvi.

Ovo je zapravo reinterpretacija klasične kampanje Tomb of Horrors kojoj je dodata ogromna količina sadržaja u vidu samog ostrva Chult, kroz koje se treba probiti da bi se stiglo do tamnice. Iako je sama tamnica mnogo više fer od originalne kampanje, avanturistima će deset stopala dugi štapovi biti itekako korisni. Kroz samu tamnicu se prožima i uvrnut humor: arhitekta tamnice se poigrava sa uljezima i ima prilično surov smisao humora.

Za koga je: Za ljubitelje istraživanja tamnica. Iako je istraživanje ostrva Chult zanimljivo iskustvo, prava zvezda ova kampanje je tamnica koja čeka na kraju puta. Moguće je i započeti kraću kampanju koja počinje na ulasku u tamnicu, naravno sa levelovanim likovima.

Tales from the Yawning Portal

dungeons & dragons tales from the yawning portal

Kao što stoji u samom imenu igre (Dungeons & Dragons), istraživanje tamnica je sastavni deo igre. To je još više istina u prvim edicijama, glavni fokus kampanja je bio na probijanju kroz tamnice prepune zamki i neprijatelja. Još jedna karakteristika ovih starijih kampanja je da se nisu trudile da budu milosrdne – očekujte da svaki pogrešan korak skupo platite.

Za one koji bi želeli da iskuse old school izazov preporučujemo Tales from the Yawning Portal. U ovoj knjizi možete naći sedam različitih tamnica, od kojih su većina klasične tamnice prilagođene petoj ediciji. Jedna od njih je Tomb of Horrors, koja je, za razliku od reintepraticije iz kampanje Tomb of Annihilation, skoro identična originalnoj verziji. Spremite svoje kockice i probajte da se probijete kroz jednu (ili više) legendarnih tamnica!

Za koga je: Za ljubitelje istraživanja tamnica sa dužim igračkim stažom. Sedam tamnica u ovoj knjizi predstavljaju najteži izazov, bar što se tiče “oficijelnih” kampanja. Ukoliko nemate puno sreće i dosta iskustva sa D&D, pripremite se da često rolate nove likove.

Icewind Dale: Rime of the Frostmaiden

Icewind Dale: Rime of the Frostmaiden

Icewind Dale je dom legendarnog Drizzt Do’Urdena i lokacija (a bogami i ime) jednog od najboljih kompjuterskih RPG-ova. Ovo nikada nije bila gostoljubljiva zemlja, to je zemlja ledenih zima i surove prirode. Međutim, poslednjih meseci ona postoje gotovo smrtonosna: zima ne ustupa mesto proleću a sunce se pomalja samo par sati svakog dana. Na igračima je da otkriju uzrok ovog problema, i dovedu proleće u ovu zemlju.

Avanturisti započinju svoju avanturu u Bryn Shanderu, jedinom većem gradu Icewind Dale-a. Iako se štošta čudno dešava, tragova je malo, i avanturisti ubrzo napuštaju grad u potrazi za odgovorima. Igrači će se probijati kroz zavejane putove da dosegnu naselja, ali će ih put navesti i do mnogo fascinatnijih lokaliteta. Drevne ruševine, posetioci iz daleka i još mnogo drugih stvari čeka avanturiste u divljinama Icewind Dale-a.

Za koga je: Za one koji žele da iskuse borbu sa surovom prirodom, izgube se u zavejanim bespućima, otkriju drevne misterije i da istraže Icewind Dale možda najikonskiju regiju D&D.

Candlekeep Mysteries

candlekeep mysteries

Tvrđava Candlekeep je najveća riznica znanja na svetu, sa nenadmašivom kolekcijom knjiga i spisa. Glavni cilj reda koji upravlja tvrđavom je širenje i čuvanje znanja, stoga su biblioteke ušuškane među njenim zidinama dostupne svima. Avanturisti koji se zadese u njenoj blizini (barem oni koji su knjiški nastrojeni) će verovatno rado svratiti do nje i procunjati kroz neku of brojnih biblioteka. I tu će im pogled privući jedna od 20 neobičnih knjiga.

Candlekeep mysteries je zapravo set od 20 mini kampanja koje započinju pronalaskom jednom od knjiga u istoimenoj tvrđavi. Postoji stvarno široki dijapazon mogućnosti, od knjige koja vodi do zakopanog blaga, rešavanja ubistva, duha koji zatočen u knjizi, knjige koja će baciti prokletsvto na igrače, i mnogih drugih. Uz sve te mogućnosti , lako se može izabrati jedna koja će zaintigrirati vašu grupu igrača.

Za koga je: Za one koji hoće da odigraju kratku avanturu, bilo kao one shot ili za razbijanje monotonije u dugoj kampanji. Neke od knjiga (recimo genie koji je zarobljen u knjizi) vode do veoma unikatnih iskustava.

Nadamo se das mo vas inspirisali da uronite u svet Forgotten Realmsa. Ove (a i mnoge druge) D&D knjige možete naći u domaćim prodavnicama igara. Za online igrače, moguće je integrisati ove kampanje u popularne sisteme poput Roll20. A koje knjige vi preporučujete za D&D igrače? Imate li svoju originalnu kampanju? Pišite nam u komentarima ili se pridružite diskusiji na našem Discordu.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Articles, RPG

Tagged as: ,

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.