Boardgames

Decorum – recenzija

Konačno ste nabavili kuću ili stan iz snova i vreme je da se u istu uselite sa ljubavlju svog života. Ali, avaj, zidovi su okrečeni drečavo žuto, na zidovima su urbano-modernističke slike, a u predsoblju vas je dočekala retro lava lampa. Vreme je da zasučete rukave i skockate ovaj dom po svojoj meri, ili jednostavno da nabavite društvenu igru Decorum.

decorum društvena igra

  • Tip: porodična igra
  • Vreme: 30-45 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: dedukcija, pregovaranje, scenariji, asimetrične informacije, kooperativno igranje, ograničena komunikacija
  • Dizajner:  Charlie Mackin, Harry Mackin, Drew Tenenbaum
  • Izdavač: Floodgate Games
  • Izdato: 2022.

Priča iz uvoda je istovremeno i postavka igre Decorum. Svaku partiju započinjaćete sa kućom u rusvaju, a tokom partije morati da je opremite i ofarbate tako da odgovara vašem cilju. Biraćete boju zidova za prostorije, kao i tipove i boje nameštaja koje ćete smestiti po četiri dostupne sobe. Pritom ćete u tome sarađivati sa saigračem, jer je ovo pre svega kooperativna društvena igra. Međutim, vi ne smete jedno drugom da govorite šta zaista želite da postavite u koju prostoriju.

Fantastična kvaka i stavka koja Decorum izdiže iz banalne slagalice u apsolutno urnebesnu igru je činjenica da svako od igrača dobija različite lične ciljeve oko toga kako kuća na kraju treba da izgleda. Recimo, možda ćete želeti da na donjem spratu nema plavih lampi, ili da se u spavaćoj sobi nađu samo zeleni predmeti. To samo vi znate, a kroz igranje morate to da sugerišete osobi prekoputa stola, koja takođe ima svoje ciljeve. Neretko će se dešavati da, kako vi postavite lampu, drugi igrač je skloni i tako u krug, dok konačno ne shvatite da je samo trebalo da ta lampa bude druge boje. Apsolutna, presmešna pasivna agresija kreće već od prvog kruga i ne prestaje do samog kraja svake od partija koje ćete odigrati. Uostalom, to je i podnaslov Decoruma – pasivno-agresivna igra o zajedničkom životu. Pa posle nemojte reći da niste upozoreni.

Pravila Decorum i sami potezi su super jednostavni i brzi. Vi možete da iz zaliha postavite jedan predmet na tablu, sklonite nešto sa table, ili da predmetu promenite boju/stil. I to je to. A da, možete i samo da preskočite potez i kažete “zadovoljan sam kako sve izgleda” jer ste ispunili svoje zadatke, dok igrač prekoputa vas čupa kosu jer zna da nešto ne štima. U trenutku kada su oba igrača preskočila potez i time pokazala da su zadovoljni izgledom kuće, tada pobeđujete Decorum. Jednostavno, zar ne? Istina, nakon svakog poteza smete da komentarišete odluku saigrača, više u stilu “pa dobro, jel baš morala ta ružna slika tu?”, a i nakon određenog broja poteza imate priliku za razgovor “oči u oči” kada jedno drugom otkrivate jedan od svojih ciljeva.

A onda u kutiji primetite gomilu kovertica. Vidite, Decorum je igra koja se igra kao kampanja (idealno) jer dolazi sa čak 20 scenarija rastuće težine. U svakoj koverti se nalazi glavna karta koja vam pokazuje inicijalnu postavku i malo priče, uz još karata koje podelite igračima i na kojima su ciljevi i njihova lična pričica. Postoje i dodatne komponente koje ćete otključati igranjem, ali vam to ipak neću otkrivati. Konačno, Decorum ima još jedno iznenađenje, a to je da se može igrati i u četiri igrača. Pored pomenutih scenarija, u deset crnih koverata naći ćete scenarije za igru u 3-4 igrača, sa kojima Decorum dobija novu dimenziju jer tek onda kreće opšti haos za stolom. Svaki scenario koji smo igrali je bio zanimljiv, nudeći nove izazove i, još jednom, beskrajno smeha za stolom zbog samog načina odigravanja.

Tražiti neke mane Decorumu je nezahvalno. Zaista se ne sećam kada sam poslednji put video društvenu igru koja je nudila ovoliko prilika za ponovno, raznovrsno igranje, a da nije u pitanju bio nekakav dungeon crawler ili legacy igra. Pritom, čak i da je igrate isključivo u dva igrača, to je barem 20 igranja ili beskonačno čak ako preuzmete zvaničnu aplikaciju. Za koliko igara uopšte možete reći da ste ih igrali dvadeset puta? Da, igrači koji organski ne podnose kooperativno igranje i ovako laganije igre sa malo pravila verovatno neće gledati na Decorum kao na išta više od simpatične zezalice koja ne vredi tih 50 evra.

Decorum, dakle, ima našu potpunu preporuku. Iako ne nudi duboku priču u koju ćete se investirati i prepičavati je, ono što jeste u kutiji je sjajna i brza mozgalica koja se može igrati veliki broj puta i iznenađivaće vas svaki put kada je postavite na sto. Uz brze partije i veliku raznovrsnost, igra je koja će nam sigurno dugo ostati u kolekciji.

Igru za potrebe recenzije ustupio izdavač Floodgate Games.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Boardgames, Recenzija

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.