Articles

Još 5 sjajnih društvenih igara za putovanja

Hotel je rezervisan, koferi spakovani, pasoše niste zaboravili, spremni ste za nezaboravno letovanje. Mada… taj kofer nije baš sasvim pun? Kao da bi mogla da stane i, recimo, jedna društvena igra?

Ali, šta spakovati? Društvene igre su uglavnom velike, a onda je tek kombinatorika ako želite da igrate i nešto laganije sa mališanima, komšijom koji nije mrdnuo od Jamba, a i ne bi bilo loše da ta igra ne traje celo veče. Nemojte se hvatati za glavu, tu je vaš Pitchwise.

Ranije smo vam dali predloge šta poneti na putovanje, a nakon puno istraživanja naišli smo na još igara koje se lako pakuju u kofer, a još lakše igraju ispod suncobrana dok ispijate pinjakolade.

Zato sipajte sebi hladno piće, pa da krenemo:

Startups

Foto: Sergi Nuñez (BGG)

Slatki mali Startups je savršen primer japanskog minimalizma. Nešto karata i tokena, jedna velika ideja, a sve spakovano u toliko malu kutiju da ista samo što ne implodira. U ovoj mini igri postaćete mladi vlasnik kompanija, ili investitor, dok ćete morati da budete podosta lukavi i naterate druge igrače da se razbacuju novcem dok vi sakupljate kajmak. Igra sa fantastičnim idejama i sistemom bodovanja, Startups se pokazao kao hit među odraslima i starijom decom, a svakako odlično izgleda na stolu.

Condottiere

Condottiere

Još jedna igra sa grandioznim idejama u malom pakovanju je Condottiere, zgodna i ako idete do rivijere na letovanje. Sa Italijom ćete se tako upoznati osvajajući je, praveći saveze, ili hrabro krenuti sam protiv svih dok se kockice vaše boje lagano šire po mediteranskoj čizmi. Prošle godine igra je dobila osveženo izdanje i izgleda bolje nego ikada, ali ipak moramo da naglasimo da nije baš za svakoga – i tu mislimo na one koji se lako ljute kada gube.

Welcome To…

Foto: sverbeure (BGG)

Idealna igra za plažu, Welcome To… uzima dobro poznatu roll n write formulu i menja je sasvim dovoljno da zabava ostane, a da niste stavljeni na milost i nemilost kockica. Gradićete tako svoj idilični gradić sa kućicama, avenijama, bazenima i dovoljno mozganja da ne zadremate, ali i da vam ne bude previše vrućina. Ipak ste došli na odmor, zar ne? A i bićete mnogo više kul od drugih ljudi na plaži koji i dalje igraju Jamb.

Age of War

Foto: Andrea Pandiscia (BGG)

Mnogi vole da se šale (i mi među njima, krivi smo) da Reiner Knizia uglavnom pravi igre koje više liče na Excel tabele. Međutim, Age of War je potpuna suprotnost od većine njegovih naslova. Brza igra rolanja kockica, tuče između samurajskih klanova i osvajanja zamkova je sve samo ne zevalica. Da, u realnosti ćete igrati nešto što neodoljivo podseća na Jamb, Yahtzee ili kako već želite da isto-samo-drugačiju igru zovete. I pored toga, Age of War je odlična “mala” igra i velika je šansa da ćete odigrati po nekoliko partija u cugu kada je postavite na sto.

Tell a Tale

Tell a Tale

Ne smemo zaboraviti ni na odličnu igru iz Dažbog Games. Tell a Tale je igra u kojoj ćete osmišljavati naslove knjiga/filmova/priča, a istovremeno učiti engleski jezik (jer je dvojezična) i neretko se valjati od smeha. Pojmove koje povlačite sa talona ćete kombinovati sa žanrovima i još jednim ključnim pojmom, a ogroman broj karata donosi gotovo beskrajnu lepezu kombinacija. Sjajna party igra u malom pakovanju i to iz domaće proizvodnje.

 

Koje društvene igre vi nosite kada putujete? Javite nam dole u komentarima ili na Pitchwise Facebook stranici. I naravno – srećan put 🙂

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.