Boardgames

5 malih društvenih igara za kraj godine

Bliži se Nova godina i Božić, a Deda Mraz traži poklone koji nisu skupi i mogu lako da se spakuju. Šta mu je činiti?

Ne brinite, tu je vaš Pitchwise. U proteklom periodu imali smo prilike da isprobamo pet društvenih igara koje spadaju u “budžet” kategoriju, lako se pakuju i još lakše postavljaju na sto. Sve su takođe i jako sveža izdanja, objavljena tokom druge polovine 2022. godine, a u pitanju su jedna igra koja bukvalno dolazi u kesici čipsa, igra slaganja drvenih blokova, ljute karte i tigrovi koji lažu, igra u kojoj ćete brzo okretati satove i minijaturna kartaška igra koja staje u džep.

Krenimo, onda, redom…

Nacho Pile

nacho pile društvena igra pitchwise

  • Vreme: 20 minuta
  • Broj Igrača: 2-6
  • Izdavač: Pandasaurus Games

Ne, nemojte se prevariti i pomisliti da je sadržaj ove kesice jestiv. Verujte mi na reč, proverio sam. Nacho Pile je izuzetno jednostavna igra – iz kesice uzmete jedan čips i postavite na sto ispred svog tanjira. Zatim odlučite da li ćete nastaviti da vučete ili se tu zaustaviti. Ako izvučete ponovo isti broj koji stoji ispred vas, vraćate sav izvučeni čips u kesu i predajete je sledećem igraču. Ima tu i čipseva koji vam daju da kradete od drugih igrača, da ranije sklonite sve na tanjir i tako se obezbedite, a i poneki džoker.

Igra se završava kada je u kesici preostao tačno jedan čips. Otkrijete šta je ostalo i igrač koji ima najviše komada tog broja je pobednik. Jednostavno, mada malo čudno, jer nema tu baš neke naročite taktike kao u, recimo, Quacks of Quedlinburg. S druge strane, Nacho Pile deluje kao solidna opcija ako tražite društvenu igru za decu jer se kroz nju uče brojevi, a pravila, kao što ste videli, se objasne u jednom dahu.

Break the Cube

break the cube društvena igra

  • Vreme: 15-25 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Izdavač: IELLO

Nakon velikog iznenađenja Break the Code, dizajner Rjohei Kurahaši doneo nam je još jednu igru pogađanja, ali sa novom dimenzijom. U Break the Cube cilj je složiti tačan trodimenzionalni objekat koji ima igrač do vas koristeći samo četiri tetrisolike pločice. Postoji tu nekoliko pravila za izgradnju – struktura mora da stane na 3×3 površinu i sme nijedan element da “visi” i stvori ispod rupu – dok prilikom pogađanja možete da pitate šta se vidi na broju (gledano od gore) ili na slovu (gledano sa strane). I to je bukvalno to, neverovatno je jednostavna igra.

Break the Cube će vam dobro promrdati vijuge, ali nikada se neće desiti da baš nikako ne uspevate da sastavite pravilan oblik. Partije traju često i manje od 15 minuta, a sama pravila je moguće adaptirati ako igrate sa mlađim/neiskusnijim igračima, ili želite veći izazov. Najveća prednost igre je njena iznenađujuće niska cena, a tu je i sama taktilnost. Uz pomenuti Break to Code, ovo je odličan izbor za svakog ljubitelja mozgalica.

Papreno (Spicy)

papreno društvena igra

  • Vreme: 15-20 minuta
  • Broj Igrača: 2-6
  • Izdavač: Heidelbar Games, Mipl

Našle se tri velike mačke i odlučile da se takmiče u klopanju ljutih začina – bibera, papričica i vasabija. Ali, svaka krije od ostalih koliko se oljutila. Dobro, ovo poslednje smo izmislili, ali je dobar uvod u igru Papreno, tojest Spicy kako glasi njen originalni naziv. Dobićete 6 karata u bojama tri pomenuta začina, sa brojevima od 1 do 10, a na vama je da ih odigravate u istoj boji i još redom (od manje ka većoj), ali sve to na gomili okrenutoj licem na dole. Da li to znači da će svi za stolom da lažu? I te kako!

Papreno vrlo brzo postaje igra opasnog blefiranja, gde ćete držati poker face dok spuštate šesticu čili iako ste rekli da odigravate sedmicu vasabija. Može li neko da prozove vaš blef za jedno od ta dva zavisi samo od toga šta je možda prošlo od karata, šta svi imaju u šapama i  da li je neko hrabar da rizikuje. Ako dobro prozovete blef, pokupite karte sa talone kao poene, u suprotnom igrač koga ste neprijatno zaustavili dobija te poene i sve tako dok se ne razgrabe tri karte bonus sa sredine (kad god neko odigra sve svoje karte) ili dok se špil ne potroši do određene granice.

Apsolutno urnebesna igra, ako već nije bilo jasno, naročito mi se sviđa što se svuda u pravilima govori “šapa” umesto ruke. Igra može postati još haotičnije ubacivanjem dodatnih karata pravila, mada i sama po sebi izaziva smeh za stolom. Ovo je definitivno igra koju valja imati u kolekciji.

Kites

kites društvena igra pitchwise

  • Vreme: 10 minuta
  • Broj Igrača: 2-6
  • Izdavač: Floodgate Games

Igra o puštanju zmajeva, koja je ujedno jedna od najtežih i najhaotičnijih kooperativnih društvenih igara. Da, to vam je Kites. Na stolu je nekoliko peščanih satova koji predstavljaju zmajeve, a vi na svom potezu odigravate jednu kartu i okrećete zmajeve koji odgovaraju bojama/simbolima sa karte. Nijedan peščanik ne sme da istekne dok ne ispraznite špil, ali morate igrati redom, bez preskakanja igrača. I to je sve lepo i lagano dok odjednom na stolu nije šest peščanika,  od kojih neki ističu u roku od dvadesetak sekundi, a pritom beli peščanik morate stalno okretati i sve je panično i haotično i AAAAAAA.

Ali. ALI. Igra je sjajan, minimalistički dizajn. Stvarno nisam imao velika očekivanja od “samo igraš karte i okrećeš peščanike” dok nisam uživo isprobao. Momentalno je bilo jasno zašto je igra bila hit na GenCon i Essen Spiel sajmovima ove godine. Trebalo nam je nekoliko pokušaja da pobedimo laganiju verziju igre, samo jednom smo pobedili na “normalnoj” težini, a još se ne usuđujemo da ubacujemo karte koje ekstra komplikuju čitavu stvar. Paklena igra skroz i drago mi je da sam joj dao šansu.

SCOUT

scout društvena igra

  • Vreme: 15 minuta
  • Broj Igrača: 2-5
  • Izdavač: Oink Games

Oink Games nas do sada nije razočarao. Njihova igra Startups je naš izbor kad god putujemo, dok se novi naslov SCOUT već nalazi u top listama i bio je nominovan za prestižnu Spiel des Jahres nagradu. A u suštini, igraćete remi. Jako čudan remi, doduše, jer kada dobijete ruku karata, vi ne smete da im menjate raspored. Samo odaberete kako ćete je rotirati. Karte igrate u grupama – ili isti broj ili niz – ali tako da odigrate makar jednu kartu više nego što je na talonu ili da najveća vrednost vaše grupe bude jača od onoga što je na stolu. Ako nemate šta da igrate, platite dinar igraču čiji je talon i pokupite jednu kartu sa talona u ruku. Možete i jednom po partiji odigrati obe akcije, što unosi dobar strateški element.

Već posle prve partije jasno je zašto je igra skrenula pažnju SDJ sudija. U malenoj kutiji je prava paklena mašina kombinatorike, mozgalica koja stalno izaziva one divne “a ha!” momente za stolom i još jedna igra koja će nalaziti mesto u mom rancu kad god budem negde putovao. Tema? Iskreno, nebitna je, bitno je da je ono što ćete igrati izuzetno dobro.

Igre za potrebe recenzija ustupili Pandasaurus Games, Mipl i Floodgate Games.

Koje od ovih igara će se naći na vašem stolu tokom praznika? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

3 replies »

  1. Poštovani,
    Da li je možda predviđeno darivanje čitalaca i pratilaca društvenim igrama sada, na kraju još jedne godine, da li je u planu
    novogodišnji giveaway ili je možda prekinut niz i poklanjanje otkazano, to jest odloženo za kraj naredne ili neke od narednih
    godina?
    S poštovanjem,
    Perica Tokić.

  2. Pogledao sam upravo uslove za učešće u vašoj nagradnoj igri i neću moći da se takmičim jer nemam Instagram profil,
    ne sumnjam da i ovako bude veliki broj prijavljenih učesnika, ali verovatno bi ih bilo još više da se dobitnici izvlače metodom slučajnog odabira upotrebom određenog softvera, ko želi da učestvuje pošalje podatke na vaš email i ako ga random izvučete dobije nagradu. To kažem jer ne mali broj ljudi ima prisustvo na jednoj ili nema prisustvo na društvenim mrežama uopšte a ljubitelji su društvenih igara, i ja sam jedan od njih. U svakom slučaju, nastavljam da posećujem i čitam sajt.
    Srdačan pozdrav,
    Perica Tokić.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.