Articles

Društvene igre za decu – šta igrati sa mališanima?

Uz decu, situacija sa karantinom i samoizolacijom postaje nesnosna, pa je svaki novi vid zabave koji možemo da ponudimo klincima neprocenjivo vredan. Prošlo je godinu dana od našeg pogleda na navikavanje dece na društvene igre, a čini se da je sada bitniji nego ikada. Šta se u poslednjih godinu dana promenilo i koje smo nove društvene igre za decu i na koji način probali, možete pročitati u ostatku teksta.

Stariji klinac, sa kojim igramo pomenute igre, će za koji mesec napuniti 4 godine, pa imajte u vidu da se sva iskustva pomenuta dalje u tekstu vezuju za približno taj uzrast.

Kingdomino društvena igra

Sa originalnim pravilima Kingdomina se iznenađujuće dobro snalazi, posebno uz dodatak 5×5 “table” koja mu ograničava postavljanje pločica.

Prošli put smo već pominjali Kingdomino, ali smo ga tada igrali bez određenih pravila, samo sa ređanjem pločica u kraljevstvo koje nam se estetski sviđalo. Poslednjih par meseci su se stvari promenile, pa smo uveli pravila sa kojima se klinac jako dobro snalazi. U tome mogu da pomognu besplatne PnP table kojima ćete lako ograničiti prostor za igru na 5×5 ili 7×7 polja. Sve u svemu, igra je kvalitetna, prelepa i šarena, pa će deci biti veoma zabavna, a prostorna zagonetka će pomoći kod razvoja spatijalne inteligencije.

Još jedna igra koja će pomoći kod prostornog planiranja je The Kids of Carcassonne koja je i po starosnoj grupi kojoj je namenjena daleko bliža njegovom uzrastu. Igra je namenjena deci od 4 godine, pa nemojte očekivati teške strateške odluke, ali će klinci brzo uhvatiti osnovna pravila i ideje za rešavanje problema koji su pred njima. Uz to, igra takođe izgleda veoma lepo i šareno, sa ilustracijama namenjenim ovom uzrastu.

Klask društvena igra

Klask je veoma lako objasniti, a zabavni zvukovi koje igra pravi obradovaće vaše klince

Mnogo smo se zabavili i uz Klask koji je još jedna od onih igara koje su zabavne svima od 7 do 107, a očigledno i mlađima (možda i starijima, ali je to već teže za testirati). U svakom slučaju, sa par drvenih ploča i nekoliko magneta dobijate brzu i zabavnu igru koju svako može da nauči da igra u roku od par minuta. A kada vam i dosadi igranje sa decom, uvek možete organizovati brzi turnir sa ostalim starijim članovima porodice.

Animal upon animal društvena igra

Rhino Hero i Animal Upon Animal su odlični, mada će Rhino Hero biti zabavan i starijima.

U igrama spretnosti su se odlično pokazale i dve Habine igre; Rhino Hero i Animal Upon Animal. Rhino Hero će od vas tražiti da pravite zgradu od karata, pazeći da je ne srušite, posebno u situacijama kada morate na nju da stavite herojskog nosoroga. Animal Upon Animal je namenjen mlađoj deci i od igrača će zahtevati ređanje različitih životinja jedne na druge.

Where's Mr Wolf društvena igra

Simpatična tema, prelepe ilustracije i zanimljiva igra memorije – Where’s Mr. Wolf?

Za kraj smo ostavili igru koja se u našem slučaju najbolje pokazala. Blue Orange je jedna od firmi koja radi pregršt kvalitetnih porodičnih igara, među kojima su i one za najmlađe. Ranije smo već pominjali njihovu Dr. Eureku i Go Go Gelato koji je u suštini laganija verzija iste, ali je na red došla i jedna kooperativna igra memorije – Where’s Mr. Wolf?. Ovde opet imamo kvalitetne komponente i šarene i lepe ilustracije, ali i zabavna pravila koja nas teraju da pamtimo koje smo životinjice već spasili od velikog zlog vuka. Uz mali pad koncentracije, igra postaje izazovna i za odrasle, pa sam često u situaciji da sa klincem proveravam šta smo od životinja ubacili u njihove kućice na farmi.

Nadam se da smo uspeli barem malo da vam pomognemo sa našim iskustvima u igranju sa decom. Domaće prodavnice imaju veliki broj različitih dečijih igara za svakakve ukuse i uzraste, pa je najbolje da pogledate njihove ponude i odlučite se za ono što najviše odgovara vašem detetu. Naravno, mi smo tu da dodatno pomognemo, pa nas možete kontaktirati putem emaila i društvenih mreža.

Koje igre vi igrate sa svojim mališanima? Tražite li sugestiju koje društvene igre za decu kupiti? Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.