Boardgames

Nove društvene igre 18.04.2020: Od piramide do lokomotive

Obog prazničnog vikenda pogledaćemo koje nove društvene igre stižu u prodavnice, šta je najavljeno i na koje još načine ćemo uplitati jezikom pokušavajući da pročitamo njihove nazive.

Govorimo pre svega o novoj istorijskoj igri iz Board & Dice, ali je tu i čudovišna igra iz Wizkids, nekoliko porodičnih igara, ljutiti tigrovi i sibirski vozići. Ili sibirski tigrovi i ljutiti vozići? Hm… Ostavićemo to po strani, pogledajmo dakle šta to novo stiže na police.

Last Aurora

Last Aurora i Last Aurora: Project Athena

Last Aurora i Last Aurora: Project Athena

Prošlogodišnji Kickstarter projekat Pendragon Games, pod imenom Last Aurora će uskoro stići i u prodavnice. Uz pomoć Ares Games ovaj naslov će biti dostupan i za one koji su preskočili kampanju. Ovo je postapokaliptična igra smeštena u smrznutim prostranstvima posle nuklearnih katastrofa. Igrači vode ekipe preživelih koje pokušavaju da stignu do poslednjeg broda ledolomca, Aurore. Tokom ovog putešestvija suočavaće se sa etičkim problemima, fizičkim preprekama kao i sa drugim preživelim stanovnicima ledene pustare. Zajedno sa osnovnom igrom u prodaji će se u isto vreme naći i ekspanzija Last Aurora: Project Athena. To je ime svesne veštačke inteligencije koja je aktiviralna nuklearne rakete i izazvala celu ovu zamrzlamu u igri. U ovom dodatku igrači kreću da se razračunaju sa ovim opasnim digitronom. Ovo je igra za 1 do 4 igrača i traje preko 90 minuta. Igra bi trebala da se tokom aprila pojavi na policama vaše omiljene prodavnice.

Trans-Siberian Railoroad

Trans-Siberian Railroad

Trans-Siberian Railroad

Novi vozići stižu krajem ovog meseca iz Rio Grande Games. U pitanju je novo izdanje društvene igre Trans-Siberian Railroad, originalno objavljene 2015. godine od strane Winsome Games. Ruska železnica s kraja 19. veka je spajala Moskvu i Vladivostok, a igrači će je ponovo izgraditi, istovremeno ulažući u deonice i pokušavajući da izađu iz ovog biznisa sa najviše šuškavih novčanica u džepu. Manje-više klasična 18xx formula koja bi trebalo da je ostala jednako interesantna ljubiteljima ovog žanra.

Spicy

Spicy

Spicy

Heidelbar Games ima novu igru blefiranja pod nazivom Spicy. Ovo je igra u kojoj se velike mačke takmiče u klopanju ljutih začina. Zašto to rade? Da bi odredili ko je najjača mačka, naravno. A zašto samo začini bez mesa? E to ne znamo. Ono što znamo je da igra ima jako lepe ilustracije i pristupačnu cenu. Ovo je igra za 2 do 6 igrača i traje oko 20 minuta. Spicy već sada možete potražiti u prodavnicama.

Tawantinsuyu: The Inca Empire

Tawantinsuyu: The Inca Empire

Tawantinsuyu: The Inca Empire

Posle odlične igre Teotihuacan, iz Board & Dice stiže nova igra o drevnim civilizacijama, izgradnji hramova i lomljenju jezika dok pokušavate da izgovorite njen naziv. Tawantinsuyu: The Inca Empire, kao što naslov otkriva, vodi nas u vreme Inka i njihov glavni grad Kuzko. Ovo je pre svega worker placement igra na sredini koje je dominantno brdo i na istom Hram Sunca. Vaši radnici imaju različita zanimanja, a igru dodatno komplikuju karte bogove koje predstavljaju samo odigravanje akcija. Kako nam izdavač naglašava, ko se snašao sa Teotihuacan neće imati problema da nauči pravila za Tawantinsuyu. Sem, naravno, kako se uopšte to izgovara. Igra će biti puštena u prodaju krajem oktobra, na Essen Spiel sajmu.

Ettin

Ettin

Ettin

Wizkids je najavio skori izlazak kartične igre Ettin. Kao dvoglavi džin, igrači će formirati timove od dve nacije i boriti se protiv drugih timova za stolom vukući karte koje predstavljaju jedinice za njihovu armiju. Postoji osam nacija u igri i svaka ima svoju unikatnu strategiju i način igranja. Obe ove stavke, strategija i igranje se menjanju u zavisnosti sa kim su u savezu. Timovi mogu povući do 125 različitih jedinica a borbe se vode simultano oko stola. Ovo zvuči kao opšta ludnica. Ettin je igra za 2 do 8 igrača i traje oko 60 minuta. U prodavnicama će se naći tokom aprila.

Gloutons! i Sugar Blast

Gloutons! i Sugar Blast

Gloutons! i Sugar Blast

Asmodee je predstavio dve nove društvene igre za decu, Gloutons! francuskog izdavača Djeco i Sugar Blast iz CMON. Gloutons! je igra veštine i raspoznavanja boja koja će od mladih igrača zahtevati brze reflekse i mirnu ruku, jer je potrebno konce određenih boja pokupiti picetom i tako nahranici slatka mala čudovišta. Sugar Blast će se svideti svima koji su igrali Bejeweled, Candy Crush i slične igre spajanja 3 istobojna dragulja, jer ćete klackati tablu i pokušavati da napravite nizove od tri ili više slatkiša, sakupljajući bombonice naznačene na karti koju ste izvukli. Obe igre bi u prodaji trebalo da se nađu do kraja godine.

 

Koje igre su vaši favoriti? Da li planirate kupovinu neke od pomenutih igara? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.