Industry

Asmodee prodat za 2,7 milijardi evra

Nakon što je kupio dobar deo industrije društvenih igara, Asmodee dobija novog vlasnika.

Sve je počelo prodajom Asmodee deonica 2018. godine, od strane pariskog investicionog fonda Euroazeo  drugom investicionom fondu iz istog grada, PAI Partners, za 1,2 milijarde evra. Nakon skoro 3 godine stigla je informacija da će se Asmodee naći u novom vlasništvu.

Naime, od septembra 2021. godine PAI Partners je bio u potrazi za kupcem koji bi iz njihovog kataloga ubrao Asmodee. Nije mnogo vremena prošlo i kupac je pokucao na vrata. Novi vlasnik će, ako sve protekne kako treba,  biti švedska korporacija Embracer Group AB koja je za kupovinu izdvojila 2,75 milijardi evra i to objavila na svom korporativnom sajtu. PAI Partners će nakon ovog poslovnog poduhvata biti teži za 1,5 milijardi evra.

Asmodee je u poslednjih nekoliko godina rapidno kupovao izdavače društvenih igara (Repos Production, Libellud, Plan B Games), digitalnu platformu za igranje istih – Board Game Arena i  distributivne mreže. Takođe se upustio u popularizaciju franšiza i naslova iz sveta društvenih igara kroz filmove, grafičke novele i romane.

Embracer Group, ranije poznata kao THQ Nordic,  je matična kompanija koja razvija i objavljuje igre za PC, konzole i mobilne uređaje. U njenom portfoliju se nalazi preko 250 franšiza među kojima su Saints Row, Goat Simulator, Dead Island, Darksiders, Metro, Insurgency, World War Z i Kingdoms of Amalur.

Po kuloarima sveta društvenih igara se priča da je ovo dobar sled događaja za hobi, jer nova kompanija ima ideju šta da radi sa velikom distributivnom mrežom i nebrojeno mnogo popularnih društvenih igara i studija koje je Asmodee tokom prethodnih godina akomulirao. Ostaje da se vidi da li će tako i biti.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Industry, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.