Articles

Najčitaniji tekstovi u 2019. godini

pitchwise najbolje u 2019

Još jedna godina je za nama. Treća godina kako redakcija Pitchwise plovi okeanima društvenih igara. Sa nama plovite i vi, naši dragi čitaoci. Za vas, a i za novopridošle posetioce, izdvojili smo zato tekstove koji su vam najviše privukli pažnju u 2019. godini.

U upravo završenoj godini uveli smo neke novitete na sajtu. Otvorili smo nove sobe za diskusiju na Discordu. Isprobali nove YouTube formate. Minimalno smo promenili izgled, ali smo maksimalno dodali sadržaj. Izgled je malo korigovan jer nam je statistika pokazala da 60% posetilaca u sajtu uživa preko mobilnih uređaja. Sadržaj je doživeo procvat jer smo dodali nove formate, sadržaje i saradnike.

Podcast

Kao što svi već znaju, pokrenuli smo podcast “Prvo rolaj pa onda misli”. Neki od nas, ponajviše Velijah, našli su novi format mnogo lakšim za izražavanje mišljenja, stavova i deljene iskustava o novim igrama i industriji. Sa druge strane, našli smo težim za dogovoriti se kada ćemo ga snimati. Naše obećanje vama je da ćemo u novoj godini redovnije i konzistentnije snimati podcast koji je naišao na pozitivne reakcije i kritike.

“Prvo Rolaj Pa Onda Misli” Podcast slušajte i na YouTubeMixcloudiTunes i Spotify.

RPG svet i proširenje redakcije

Prošle godine smo doneli odluku da Pitchwise počne da pokriva vesti i dešavanja iz sveta Roleplaying igara. Cilj je da se se i ovaj hobi, koji je isprepletan sa društvenim igrama (a i sa igrama sa minijaturama), približimo publici koja je u proteklih nekoliko godina imala prvi put kontakt sa ovim hobijem putem medija koji su bili preplavljeni serijama za štrebere sa referencama na Dungeons & Dragons igre i svet RPG hobija.

Redakciji se priključio poznati beogradski Gejm Master, pisac, glumac, edukator i apsolutna kategorija, Ranko Trifković. On se odmah bacio na posao objašnjavanja osnova RPGa, šta vam je potrebno od knjiga i opreme i gde to naći jeftino. Kasnije nam je prikazao vezu video igara i RPG igara a zatim nam je prikazao neke nove/ stare svetove u retro kutku i recenzirao nove RPG naslove. Konačno smo i saznali šta misli o Dungeons & Dragons petoj ediciji.

Najčitaniji tekstovi u 2019. godini

Najbolje društvene igre za parove

Apsolutno najčitaniji tekst u prethodnoj godini je bio vezan za igranje sa lepšom ili snažnijom polovinom. Prevrnuli smo našu bogatu biblioteku igara i još bogatije poznavanje istih i za vas odabrali 9 igara koje morate isprobati sa svojom simpatijom. Igre smo podelili u tri kategorije po nekoj zajedničkoj temi, kako bismo vam olakšali izbor između naslova koji su više okrenuti ratobornijim parovima, onima koji mozgaju zajedno, ili parovima koji žele da ih igra pritom i zbliži i ne žele da se raspravljaju za stolom.

Najbolje društvene igre koje (verovatno) nikada nećete igrati

Twilight Imperium

Tražeći “sveti gral” i najbolje društvene igre u raznim kategorijama, neretko naletimo na nešto što je toliko sumanuto, nedostižno ili apsurdno skupo. Zato je Bojan Jovanović odlučio da to sve lepo okupi na jednom mestu. Svi mi, ili barem većina, želimo da isprobamo nove društvene igre, doživimo nova iskustva i dodamo kutije u kolekciju. Ali, uvek zaboravljamo da su u pitanju fizički proizvodi koji mogu da imaju astronomsku cenu, masivnu kutiju, ili da jednostavno nestanu sa tržišta.

Game of Thrones na stolu – pet najboljih društvenih igara

Zavesa je pala na Vesteros. Fanovi su (ne)zadovoljni kako je okončana serija “Igra Prestola” a naša redakcija se potrudila da vam prikaže nekoliko mehanički različitih igara sa zajedničkom temom. A to je Kligejn. Šalimo se. Tema je naravno “A Game of Thrones” serija koja je vratila fantaziju na obične, flat televizore i mobilne uređaje. Samim tim, svako je želeo da štrpne deo tog slasnog kolača, pa i izdavači društvenih igara koji nam tokom poslednje decenije s vremena na vreme serviraju društvene igre sa nekom varijacijom na intrige i splekte Gejmotrona. Od malih kartaških igara, preko specijalnog izdanja jednog hita, do epskih celovečernjih naslova, našli smo igre za svačiji ukus.

Papir-Štampač-Makaze: Uvod u Print and Play

Kao što je trebalo nekoliko godina da se hobisti naviknu na Kickstarter kampanje i jedan novi način finansiranja i kupovine igara, tako smo prošle godine primetili da je sve više popularno i Print’n’Play izdavanje igara. Da li je to u okviru Kickstarter kampanje kao jedan nivo finansiranja ili jednostavno velikodušno deljenje ovih “uradi sam” varijanti igara od strane autora nije mnogo bitno. Bitno je da su se mnogi bacili na seckanje i pravljenje ovih igara. Tu je uskočio Danko Petrović da pomogne svima sa svojim polu regularnim tekstovima i pokaže koje su društvene igre vredne štampanja i seckanja. Naravno, od nekud se mora početi, a to je alat.

Domaće serije koje bi bile sjajne RPG kampanje

Ranko je zagolicao maštu čitalaca provlačeći popularne domaće serije kroz prizmu Roleplaying igara. Prvo je svet poludeo za TV serijama. Filmovi su bezveze. Treba otići u bioskop, preplatiti grickalice i smarati se izlaskom iz kuće. Sklupčati se na kanabetu sa dobrom knjigom odavno je prevaziđeno, ali zato je besomučno gledanje serije (binge watching), u kombinaciji sa isto tako besomučnim raspravljanjem o svakom detalju kao da je, božemeprosti, svaka TV serija zbilja koja se zaista odigrava, postalo ne samo uobičanjeno, već i poželjno.

 

 

……………………..

Kada se sve podvuče i sabere – odlična godina je iza nas. A planiramo da 2020. godina bude još bolja što, nadamo se, ćete videti već u nedeljama koje slede. Spremamo razna iznenađenja 😉

Hvala vam što ste bili uz nas sve ove godine, nastavite da nas čitate i sve najbolje u novoj godini!

Categories: Articles, Boardgames, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.