Articles

Papir-Štampač-Makaze: Uvod u Print and Play

Ovime je verovatno trebalo da se bavimo ranije, ali cilj ovog “izdanja” PŠMa je da vam pomognemo da napravite početne korake u svetu print and play igara. Do sada smo pričali o mnogim malim, pa i nekim malo većim igrama koje ste mogli da kupite ili nađete na internetu, ali nikada se nismo osvrnuli na najbolje načine da to odštampate, isečete, zalepite i šta već sve, kako bi ti vaši projekti mogli da se koriste.

pnp_stampac

“Lično koristim inkjet štampač sa rezervoarom za mastila i veoma sam zadovoljan i kvalitetom štampe i cenom po otisku.”

Papir i štampač

Naravno, najbitniji deo štampanja svojih igara je sredstvo za štampanje i medijum na kojem ćete to raditi. Po pitanju štampača ne bih preterano ulazio u detalje; varijanta štampanja u štamparijama je definitivno najjeftinija, ali vam može oduzeti mnogo vremena i živaca, štampanje kući je uglavnom mnogo skuplje, ali barem nećete morati da objašnjavate nekome kako i šta da radi. Lično koristim inkjet štampač sa rezervoarom za mastila i veoma sam zadovoljan i kvalitetom štampe i cenom po otisku, ali ima onih koji preferiraju laserske štampače i brzinu, pa je izbor dosta subjektivan.

Papir je druga najbitnija stvar, a izbor zavisi od toga za šta će se koristiti. Za pravila, naravno, možete koristiti najobičniji papir od 70-90 grama, dok ćete za karte pokušati da idete na barem 250 grama, ako planirate dvostranu štampu. Uzmite u obzir da osim gramaže uticaja ima i kvalitet papira, kao i njegova namena. Određeni papir će jednostavno imati mnogo bolji prikaz za InkJet štampače, dok je drugi napravljen za laserske. Preporučujem i korišćenje samolepljivog papira kada vam je štampa potrebna za table i kartonske pločice.

pnp_utilityknife

“Moj izbor je skalpel jer se lako nalazi u bilo kojoj radnji.”

Sečivo

Treći deo naziva naše rubrike je tu uglavnom zbog igre reči, jer ćete makaze prilikom pravljenja PnP igara najmanje koristiti. Moj izbor je skalpel jer se lako nalazi u bilo kojoj radnji i još lakše oštri (tj. lomi da biste stigli do oštrih delova sečiva), ali je generalno najbolji izbor rotirajući sekač (rottary cutter). Razlika je u tome što skalpel prilikom sečenja “vuče” papir, dok se rotirajući sekač, kao što mu ime kaže, rotira i seče jednostavnim pritiskom. Problem je što je nešto teži za korišćenje i daleko teži za kupovinu od običnog skalpela koji radi sasvim zadovoljavajući posao. Ali, opet, stvar ukusa, pa je najbolje da probate i jednu i drugu varijantu i procenite sami.

U ovu kategoriju bih uključio i potrebu za metalnim lenjirom koji će vam znatno olakšati i ubrzati rad sa sečenjem karata i drugih dužih linija. Plastični će takođe da radi posao, ali ne toliko dobro i relativno kratko, pre nego što ga sečivo totalno uništi.

pnp_cuttingmat

“Ako planirate više da sečete, isplati se investirati u samozaceljujuću tablu za sečenje.”

Podloga za sečenje

Poslednja stvar koju morate da imate kako biste napravili svoju prvu kartičnu igru je podloga za sečenje. Neko vreme sam koristio Ikea FINFÖRDELA daske za sečenje koje su jeftine i sasvim solidne za ovaj posao, ali ako planirate više da sečete, isplati se investirati u samozaceljujuću tablu za sečenje (self-healing cutting board). A3 veličina koja će vam pokriti većinu situacija je moguće za relativno male pare naručiti preko AliExpress-a, pa vam ni ova stavka neće uzeti previše novca, a definitivno će vam uštedeti mnogo živaca.

pnp_meeples

“Veliki broj igara će zahtevati da imate neki vid brojača, obeleživača i sličnih sitnica.”

Drvene koještarije

Veliki broj igara će zahtevati da imate neki vid brojača, obeleživača i sličnih sitnica. Miple, kockice, kućice i sve gluposti možete praviti sami od, na primer, FIMO mase, ali je mnogo lakše, a verovatno i jeftinije naručiti ih sa neta. Moj izbor za ove stvari je spielmaterial.de, ali većinu ovih stvari možete naći i na AliExpressu, a neke čak i u lokalnim kineskim radnjama.

pnp_cornerrounder

“Zaokruživač uglova je malena spravica koja će srediti uglove vaših kartica uz minimalnu muku.”

Ostalo

Broj stvari koje će vam pomoći u izradi PnP-ova je beskonačan. Od igle i konca da nešto prišijete (moj omiljeni način da spajam knjige pravila) pa sve do 3D štampača koji će vam olakšati i ulepšati posao sa mnogim igrama. Ovde ću ipak morati da se ograničim na svega nekoliko korisnih stvarčica koje vam mogu mnogo pomoći.

Zaokruživač uglova (corner rounder) je malena spravica koja će srediti uglove vaših kartica uz minimalnu muku. Cene na AliExpressu su svega par dolara, ali neke kvalitetnije varijante koje vam mogu pomoći i sa debljim kartonom mogu koštati i po nekoliko desetina zelenih novčanica.

Kad smo već kod debljeg kartona, za sve tokene i tajlove preporučujem korišćenje lepenke. Varijanta od 1mm je dovoljno debela da se lagano koristi u igrama, a i lagano seče skalpelom. 2mm je industrijski standard, ali spremite se na bolove u rukama posle celovečernjeg baratanja sečivom.

pnp_radnisto

Naš mali radni kutak sa osnovnim potrepštinama.

Osim lepenke možete koristiti i Forex tj. foamcore ploče. Malo ih je teže naći i mnogo su skuplje od lepenki, ali se veoma lako seku i odlične su za pravljenje uložaka za postojeće igre.

Da biste sve to spojili, najbolje je koristiti samolepljivi papir, ali to je nekad neisplativo, nepraktično, a i, kao što sam već pomenuo, specijalizovani papiri imaju kvalitetniji otisak. U ovim situacijama će vam trebati lepak. Ubedljivo najbolja varijanta je lepak u spreju koji se lako nalazi po farbarama i nije preterano skup, a radi odličan posao. Tu su i lepak za papir i univerzalni lepak, ali osim u situacijama kada vam je preciznost veoma bitna (tj. da lepak ne leti svuda), ove varijante su uglavnom nezadovoljavajuće.

Poslednja stvar koju bih preporučio je laminator. Osim što će vam ekstremno pomoći kod pravljenja Roll and Write igara, laminator je odličan i kao način da karte pravite od tanjeg papira.

bg_coevordenpnp_01

Spremni za par sati seckanja…

Papir-Štampač-Makaze

Nadamo se da smo u ovom kratkom članku uspeli barem malo da vam olakšamo ulazak u svet PnP igara. Pokušali smo da vam prenesem osnova znanja našeg pristupa celom hobiju, ali istražujte dalje i sami i pokušajte da nađete neke svoje načine da nešto napravite. Ako imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju za neki drugačiji pristup ovoj strani hobija, javite se u komentarima!


 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.