Articles

Domaće serije koje bi bile sjajne RPG kampanje

U poslednje vreme TV serije se često kombinuju sa RPGom. Te serije koje propagiraju RPG, te serije zasnovane na RPGu. A koje bi domaće bile pogodne za RPG?

Prvo je svet poludeo za TV serijama. Filmovi su bezveze. Treba otići u bioskop, preplatiti grickalice i smarati se izlaskom iz kuće. Sklupčati se na kanabetu sa dobrom knjigom odavno je prevaziđeno, ali zato je besomučno gledanje serije (binge watching), u kombinaciji sa isto tako besomučnim raspravljanjem o svakom detalju kao da je, božemeprosti, svaka TV serija zbilja koja se zaista odigrava, postalo ne samo uobičanjeno, već i poželjno. 

Nego da vidimo koje bi domaće TV serije bile pogodne za preradu u RPG i koja bi pravila bila najpogodnija za takvu kampanju…

 

Bolji život

Bolji Život serija

Bez greške, slajs of lajf RPG, kao one smešne sličice sa zmajevima koji igraju Houses & Humans umesto DijenDija. Tu bi najpogodniji bio neki RPG sistem bez kockica, možda World of Darkness. A klase bi bile… (propala) dama iz prestoničkog gornjeg srednjeg sloja, srBski biznismen, (sisata) pevaljka, student-mangup. Što je najbolje, ako bi neko razradio sistem, umesto borbi imali bismo okršaje kroz neubedljive izveštačene dijaloge, siktanje i slično, a veštine bi mogle da budu razne nijanse ubeđivanja (muntanje, foliranje, bezočne laži, dirljive laži, izmišljotine i drugo). Ne samo to, već bi na osnovu ovog sistema mogle da se obrade sve domaće serije sličnog tipa, npr. Srećni ljudi, Kamiondžije, Mješoviti brak i Porodično blago.

 

Otpisani

Otpisani serija

Siguran sam da čak i omladinci rođeni u dvaj’s prvom veku znaju za Otpisane (makar po nezaboravnoj temi, prim. ur.). Tu isto nema mnogo dileme, vojni RPG (military campaign), idealno za epizode koje mogu da se odigraju brzo, za jednu ili dve seanse. E, sad. Odabrati pravi sistem, to su slatke muke. Začudo, malo je dobrih RPG sistema prilagođenih za Drugi svetski rat. Behind Enemy Lines je previše mator i više skirmiš (hirbrid ratne i RPG igre). Naravno da je GURPS obradio temu i preorao je, ali ako ne volite matematičarske (crunchy) RPGove, onda definitivno nije dobar izbor. Weird War II je zasnovan na d20, tako da nije loš izbor za vas DijenDijičare, ali malko je previše začinjen pravilima za zombifikovane naciste, vukodlačaste partizane i tako to. Lično, Otpisani bi najbolje mogli da se vode uz preradu Warhammer pravila ili negovih derivata, npr. Only War pravila, ukoliko biste Otpisane vodili kao gerilce i diverzante, pre nego kao špijune i intrigante. Razume se, ovim biste pokrili i Povratak Otpisanih, Balkan Ekspres, Drug Crni u NOBu, Salaš u Malom Ritu, kao i sve druge “partizanen šlafenzi in kukuruzen” serije popularne 70-ih i 80-ih.

 

Ranjeni orao

Ranjeni Orao serija

Nije smešno, postoji žanr romatičnih RPG igara (romantic fantasy)! Predvodnik ovih pravila svakako je Blue Rose RPG sistem koji na prilično zanimljiv način rešava dramu, a bez krvi do kolena i limfe do članaka. Za početak, Blue Rose je fantastično skresao pomalo trapava d20 pravila, a zatim uz pomoć kartica (može i bez, naravno) pretvorio svaki orkšaj mačem ili rečima u zabavno iskustvo. Iskreno, u smislu romanse i društvenih interakcija, čini mi se da je Legend of Five Rings, sa svojm dodatkom u pravilima za dvorske situacije, daleko pogodniji sistem. U svakom slučaju, ako rešite koji sistem da koristite, eto vam prilike da zaigrate FRP smešten u svet koji tvore Nepobedivo srce, Montevideo (i pritoke), Greh njene majke i druga slična… um… ostvarenja.

 

Kursadžije

E, ovo je koska. Znate, u svetu RPG igara, “smrt je laka, a humor težak k’o crna zemlja”. Hoću da kažem, izgleda da kad je maštanje i zabava posredi, ljudi više vole da kolju i piju krv, nego da se šegače. Istina, kad je očekivan, humor nije lak da se dogodi. Srećom, ima i smehotresnih RPGova koji bi bili pogodni za Kursadžije.

Ponajpre, smešne RPG igre moramo da razdvojimo na one koje su smeštene u smešan, čudan, luckast ili vickast seting (obično su pravila prilično uobičajena, tj. “ozbiljna”), te na one koje zapravo imaju humor u samom sistemu i ohrabruju razne budalaštine.

Najpoznatiji komičarski RPG je, naravno, Paranoia. Ne samo da se dešava u luckastom svetu post-orvelijanske 1984. u kome su svi sluge Kompjutera (a istovremeno svi su grešnici protiv sistema) i bore se protiv raznih poroka od kojih je Komunizam najgori. No, mnogo smešnija su pravila igre, RPG klišei koje postavlja naglavačke. O kvalitetu pravila govori i to da se igraju i dan danas. “‘Ajde budi smešan” najveća je kletva čak i najboljih komedijaša, pa tako i “smešna” pravila ubijaju humor – e, ali Paranoia je i pored toga urnebesna, tako da imate spreman sistem za slučaj da osim Kursadžija želite da iscenirate Našu malu kliniku, Mileta vs Tranzicije, Otvorena vrata i druge “smešne” serije.

 

Senke nad Balkanom

Senke nad Balkanom serija

Teška artiljerija. Hoćete da rešavate ubistva, razbijate narko kartele i igrate se žmurke sa Crnorukcima i naci-okultistima? Nema dileme, Call of Chtulhu je pravi izbor, posebno ako hoete da zađete u drugu sezonu. Malo prilagodite pravila u smislu da je CoC postavljen u koju deceniju kasnije, ali izmene su neznatne. Doduše, slične serije su smeštene u različite vremenske periode, pa bi recimo Ubice moga oca ili Policajac sa Petlovog Brda možda bilo bolje smestiti u Gumshoe, pravila baš skrojena za detektivsko-policijske RPG zaplete.

 

Bonus (samo za one malo matorije)

Sivi dom

Sivi Dom serija

Malo ko će se setiti ove kultne serije. Tmurna je i teška, prava soc-priča, sve je sivo kao što naslov kaže. Štićenici, da ne kažem bagra, iz popravnog doma nadomak Kruševca odlučuju da pobegnu jednog kobnog vikenda. Mislim da kapirate RPGičnost ovog settinga? Ovo je samo za najokorelije od okorelih ljubitelja drame, štoskaže – samo za riil edži dark rolplejere sa smislom za vozdizanje FRPa do nivoa umetničkijeh sfera. Jer to nisu samo doživljaji Šilje, Belog, Šojke i Crnog, već teška drama koju nije moguće (lako) okovati u sistem pravila! Kako proizvesti da igrači izgovore jedan drugom:

– Dvadeset i jednu godinu samo mrzim, i ti sad hoćeš da opet počnem. E pa neću Crni, neću. Gledaj me, i sećaj se.

Ne ide, slažem se i ja. Mnogo je to jako, sine. Elem, ima još takvih serija, dalo bi se tu probrstiti. Na primer Zaboravljeni, Braća po materi i tako. Preporučujem Rolmaster. Šalim se, ovakve svetinje se jedino mogu pravilno ispoštovati jednim otvorenim pripovednim RPGom bez kockica, pravila i karakternih šitova.

 

A ostalo?

Ako hoćete da napravite igru koja će da bude nadahnuta serijama kao što su Vratiće se rode ili Andrija i Anđelka ili Crni Gruja, nek vam je dobri gospod u pomoći.

 

Šta vi mislite? Koja bi domaća serija bila pogodna za RPG? Pišite nam, a mi ćemo srećno mahati repićima poput psića koji su dobili večericu.

p.s Čestitke kolezi Bojanu za predlog teme! <3 Kad smo već kod toga, pišite nam šta biste voleli da pišem(o)!

Categories: Articles, RPG

Tagged as: , , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.