Boardgames

The Grimm Masquerade (srpsko izdanje) – recenzija

Likovi iz bajki i basni su pozvani na bal kod Zveri. Ali, svi moraju biti pod maskama i moraće da kriju ko su zaista dok ne sakupe svoje omiljene artefakte, bilo da su to staklene cipelice, ogledalo, kruna, ili nešto treće.

  • Tip: porodična igra
  • Vreme: 20-40 minuta
  • Broj Igrača: 2-5
  • Mehanizmi: dedukcija, skrivene uloge, sakupljanje setova
  • Dizajner: Tim Eisner, Ben Eisner, James Hudson
  • Izdavač: Druid City Games
  • Izdato: 2019.

To je ukratko “zaplet” The Grimm Masquerade, društvene igre koja priče braće Grim donosi na naš sto u interesantnom formatu skrivenih uloga. Od nedavno dostupna na srpskom jeziku zahvaljujući Games4You, igra će od vas tražiti da dobro blefirate, ali isto tako i pokušate da otkrijete pravi identitet ostalih igrača za stolom. Ako to uspete, dobijaćete ruže, a igrač koji sakupi najviše ruža (ili prvi dođe do 10) je pobednik. Jednostavno i iznenađujuće zabavno.

Svaki od likova (ima ih 8) želi da nađe jedan konkretan artefakt i to u tri primerka. Isto tako, ako slučajno pred sobom imaju dva primerka artifakta koje specifično ne žele, tada moraju da se razotkriju i ispadnu iz runde. Vi, naravno, želite da do kraja sve od tri runde ostanete neotkriveni. Možete pobediti i ako budete prvi koji ima željene artifakte i tako ranije okončate rundu, ili ćete pokušati da izbacite ostale igrače i tako pobedite. Igra vam i te kako daje prilike da se poigravate sa ostalima za stolom, da uz “muahaha!” otkrivate njihovu tajnu ličnost, doduše i isto tako vi nadrljate. Nemoguće je ostati ravnodušan tokom igranja The Grimm Masquerade.

Potezi su poprilično brzi pritom. Uzmete jednu kartu sa vrha špila, pogledate je i odlučite da li ćete je zadržati ili proslediti nekom od igrača. Zatim uzmete još jednu kartu i uradite suprotnu akciju od one prve (npr. morate uzeti kartu ako ste prvu prosledili). Ne može biti jednostavnije i potezi se munjevito brzo smenjuju. Kako su sve karte, sem vašeg lika naravno, okrenute licem na gore, onda možete planirati kome ćete šta prosleđivati. Igrači pritom moraju da označe na tabli da li jesu ili nisu određeni karakter čim dobiju duplikat neke karte, čime ćete metodom eliminacije dolaziti do pravog odgovora.

Prosto dodavanje karata jeste srže ove društvene igre, ali ne i sve što ćete raditi. Pošto ste odigrali te akcije, možete i odigrati bonus potez ukoliko potrošite dva primerka neke od karata ispred sebe. U svakoj rundi se akcije menjaju, dok centralna za pogađanje tuđeg identiteta uvek ostaje. Te akcije vam mogu dodati još karata na talon, dati priliku da vidite koji likovi nisu trenutno u igri, ili napraviti haos tako što će svi za stolom morati da susednom igraču dodaju kartu. Baš kao i igra Secrets, The Grimm Masquerade ima tu zabavnu notu haotičnosti, ali se nikada ne zasniva na vikanju za stolom. Biće uvek koškanja i dobacivanja, ali ovde pobeđujete isključivo sami i zahvaljujući svojim klikerima. Prednost igre je što, čak i kad ispadnete iz runde, niste sasvim ispali jer i dalje igrate svoje poteze (doduše sa jednom kartom umesto dve) i pritom su vaše karte skrivene. Cilj nije zapravo ostati poslednji, već sakupiti najviše ruža, a svaki put kada izbacite igrača iz runde vi dobijete poen, odnosno dodatni poen ako ste za to koristili akciju.

Svidelo mi se i kako se igra skalira sa brojem igrača, a takođe i kako ju je moguće blago promeniti u zavisnosti od toga sa kim igrate. Sve ovo o čemu sam do sada pričao su samo osnovna pravila sa kojima je The Grimm Masquerade vrlo fina i lagana porodična igra. U kutiji se nalazi nekoliko modula koje možete mešati ili sve zajedno ubaciti kako bi igra postala kompleksnija i još nezgodnija glavolomka. Na primer, opklade unose dodatnu akciju u špil i daju vam priliku da, svaki put kada ste eliminisani, pokušate da pogodite pobednika runde. Ako taj igrač pobedi, vi dobijate istu nagradu. Isto tako možete dodati specijalne moći likova, zapravo odličan način da igrači koji imaju najmanje bodova mogu da sustignu ostale i pokušaju da pobede na kraju treće runde. Uopšteno gledano, nisam imao jednu lošu partiju The Grimm Masquerade i zaista je lepo iznenađenje u odnosu na prethodnu igru iz ovog serijala, The Grimm Forest, koja se zasnivala na tome da će se neko od igrača osećati bedno dok se ostali zabavljaju.

The Grimm Masquerade možda nije naročito kompleksna niti epska igra, ali će porodice i svako društvo brzo razveseliti, pogotovu ako ste takmičarski nastrojeni i umete da pročitate kada drugi igrači blefiraju. Uz nisku cenu, lepe ilustracije i kvalitetnu lokalizaciju, ovo je izuzetno lagana preporuka, naročito za igranje tokom praznika.

Igru za potrebe recenzije ustupio Games4You.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.