Articles

Webscapade – escape room iz fotelje

Escape room igre su sjajna zabava. Okupite se sa društvom, uplatite termin i narednih 60-90 minuta rešavate prostornu slagalicu dok odmotavate priču usput. Nažalost, kao i većinu drugih aktivnosti, pandemija nam ih je učinila nedostupnim. Escape room društvene igre su naravno tu kao kućna alternativa, video igre postoje odavno, a bilo je pitanje kada će se to sve preseliti na internet.

webscapade

Webscapade ima čak i šaljive promo materijale

Jedan od odgovora na to je Webscapade, nedavno otvorena online escape soba. Tačnije, više je ovo detektivska avantura, jer ćete ponajviše rešavati slučaj i jednu veliku zaveru nego što ćete pokušavati da pobegnete iz neke prostorije. Sem ako vam je u sobu uleteo roj komaraca, a u tom slučaju šta da vam kažem, navucite zavese i kupite onaj sprej za komarce.

 

No, Webscapade. Koncept je interesantan skroz – kada pokrenete avanturu (za sada je dostupna samo uvodna priča), dobićete mejl sa prepiskom između… hajde da kažemo glavnog lika i princa izmišljene zemlje Argenia. Imate i glavni sajt koji je neka vrsta kontrolnog centra i link ka vašem ličnom kutku tog sajta treba da podelite sa prijateljima sa kojima se igrate. Glasovna komunikacija na nekoj platformi poput Discord (posetite Pitchwise server, trep trep namig namig) je obavezna.

A dalje? Pa, dalje je sve na vama i vašoj snalažjivosti. Iz prepiske dobijate prvi, vrlo očigledni link koji vas dalje vodi ka tragovima i drugim sajtovima. Na primer, autori su napravili čitav sajt za luksuzni hotel kroz koji možete pretraživati listu gostiju, posećivati sobe, saznati više o znamenitostima grada i čak zatražiti da vas vozač odvede negde. Doduše, svega par lokaliteta postoji u uvodnom slučaju, tako da se nadam da će u narednima biti više razloga da se dublje zagrebe ispod površine ovog sajta.

Sajt hotela je veoma uverljiv i prepun tajni

Što se težine tiče, rekao bih da je taman. Na sajtu je označena sa 4 od 5 zvezdica i preporučena za 2 do 5 igrača. Ja sam igrao sa dvoje prijatelja i čini mi se da je to idealan broj ljudi, naročito kada je u pitanju jedna od početnih slagalica koja bi inače bila pakao da nas je bilo manje. Štaviše, prijateljica je uspela jednu zagonetku da reši mnogo pre nego što je bilo potrebno. Postoji i mogućnost da tražite pomoć i sistem poprilično dobro prepoznaje gde ste tačno u priči, a takođe će vam biti i naznačeno kada i koje tabove u browseru možete da ugasite. Mi smo iskoristili samo jedan hint (weird flex) i za celu avanturu nam je bilo potrebno malo više od sat vremena što je baš taman za ovaj tip igara.

“Da, ovde je bio negativac. Ne znamo šta ga je odalo.”

Za razliku od klasičnih escape room igara, Webscapade ne vrši vremenski pritisak na vas i zapravo je veoma opuštajuća igra. Istina, postoji tu neko bodovanje na kraju, gde se uzimaju u obzir prolazno vreme, broj grešaka i koliko ste puta zatražili pomoć, sa sve nedeljnim i globalnim rangiranjem (mi smo trenutno 18. na top listi). Takođe, ovo je više avantura sa detektivskim šmekom nego klasična bežanija iz sobe, ali i to je u redu jer je sve jako lepo tempirano i drži pažnju do samog kraja. Jedina potencijalna mana je cena, barem za naše podneblje gde escape room uživo možete igrati za oko 4000 dinara. Webscapade košta 25$ po partiji, cena koja neće svakome biti ok jer ipak nema nešto opipljivo već gomilu sajtova. Ali, kao i uvek, ostaje vam iskustvo.

A iskustvo je bilo sjajno. Ekipa koja stoji iza Webscapade definitivno ima talenta i puno ideja. Sledeće poglavlje igre se očekuje krajem leta, te iskreno jedva čekamo da nastavimo priču.

A ako i vi želite da isprobate ovaj escape room, iskoristite kod “Pitchwise” na sajtu i dobićete 25% popusta na Webscapade: Season 0. 

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Articles, Recenzija

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.