Boardgames

Kakerlakensuppe i Kakerlakenpoker Royal – recenzija

Bubašvabe nisu baš omiljena pojava praktično nikome od nas, ali bez obzira na tu činjenicu Kakerlaken igre su uspele da iznedre veliki broj različitih zabavnih i relativno popularnih naslova. Naravno, ubedljivo najpopularniji je Kakerlakenpoker koji je već silno hvaljen širom interneta, ali čini se da ni drugi ne zaostaju u svojoj šašavosti i zabavnosti.

Kakerlakensuppe

Pre nekoliko meseci smo, igrom slučaja, došli u posed Kakerlakensuppe. Ne očekujući previše, pročitao sam pravila i probali smo jednu partiju u 2 igrača koja je uglavnom bila mučna i ne baš zabavna. Ok, igra zvanično podržava 2, ali ovo je tip igare koji definitivno bolje radi u opuštenom, većem društvu. Uz to Community rating na BGGu obično znači mnogo više od samih informacija izdavača. Sve u svemu, sačekali smo da se okupi nas četvoro i dali igri drugu šansu.

Kakerlakensuppe je igra koja će od vas zahtevati da više puta pročitate njena kratka pravila kako bi tačno utvrdili šta i kako treba da radite. Iako bi to verovatno bila i najveća negativna stavka ove igre, to je verovatno i jedini razlog zbog kojeg igra i funkcioniše. Naime, igrači će tokom svog poteza izvući prvu kartu iz svoje gomile i odigrati je odmah na otvoreni centralni špil i reći ime povrća na njoj; osim ako to isto povrće nije već na vrhu otvorenog špila ili nije rečeno od strane prethodnog igrača u kom slučaju igrač mora reći ime drugog povrća. Pored toga, tu su i karte u kojima bubašvabe prave haos tokom probanja supe određenog povrća, pa će karte koje izađu sa njima imati dodatno izmenjena pravila i uključiti srkanje i “mmmm” (sa obaveznim glađenjem stomaka) zvukove u igru.

“Konfuznost u pravilima se potpuno prenosi u igru i čini je time što jeste.”

Sve u svemu, konfuznost u pravilima se potpuno prenosi u igru i čini je time što jeste. Mali pad koncentracije vas može koštati mnogo, naročito što uz, uglavnom, jednostavne početke vrlo brzo centralni špil karata nakupi finu gomilu pre nego što igra postane dovoljno čudna, a obazrivost opadne, pa igrači krenu da se zbunjuju sve dok neko ne pogreši i pokupi sve kod sebe.

Naravno, igrač koji prvi ostane bez karata u svom špilu je pobednik. Mada to zaista nije mnogo ni bitno, važno je da ste se super zabavili uz igru u kojoj bubašvabe srču supe.

Kakerlakenpoker Royal (Bubašvaba Poker kraljevski)

Ohrabreni sjajnim iskustvom koje nam je pružila Kakerlakensupa, ubrzo smo nabavili i najsjajniju zvezdu serijala – Kakerlakenpoker, odnosno Bubašvaba Poker i to u trenutno dostupnoj Royal varijanti. Dok smo uz bubašvabe u prvoj igri imali ukusno povrće, ovaj put nam društvo prave različite simpatične životinjice i insekti, od svima dragih smrdibuba preko moćnih škorpija do divnih pacova.

Za razliku od Kakerlakensuppe koja će od vas pre svega zahtevati koncentraciju, Kakerlakenpoker je sporija igra u kojoj je najvažnije da dobro blefirate i pomalo planirate. Na početku partije, igrači će među sobom podeliti većinu karata i uzeti ih u ruku. Na svom potezu igrač bira kartu iz ruke, daje je skriveno bilo kom igraču imenujući životinju koja se nalazi na toj karti. Možda. Igrač može da kaže istinu, ali može i da laže, a onaj kojem je karta prosleđena onda može da je prosledi dalje ili da završi rundu. Ako želi da je prosledi dalje, može da pogleda kartu i narednom igraču koji je do sada nije video kaže ime životinje. Isto ili drugačije u odnosu na onog ko je njemu prosledio kartu.

U svakom slučaju, runda se završava onog trenutka kada igrač odluči (ili mora, jer je poslednji) da otkrije kartu svima uz svoje mišljenje da li je prethodni igrač lagao ili ne. Ako je u pravu, igrač koji mu je prosledio dobija kartu i stavlja je ispred sebe da je svi igrači vide. Ako nije u pravu on na isti način dobija tu kartu. Onog trenutka kada bilo koji igrač ima 4 karte sa istom životinjom, on je izgubio, a svi ostali igrači su pobedili.

Uz to u Royal verziji postoje i kraljevske karte za svaku životinju koja će onom ko izgubi tu rundu dodeliti još jednu kartu od preostalih par iz centralnog špila. Royal karte na zanimljiv način menjaju dinamiku igre i dodaju novi nivo uzbudljivosti, posebno što igrač može naglo da izgubi partiju ili dođe u situaciju u kojoj ima 3 identične životinje.

“Kakerlakenpoker nam je postao jedna od omiljenih igara za kratku zabavu u društvu.”

Prva partija Kakerlakenpokera nam je prošla ne preterano uzbudljivo, posebno u poređenju sa supom u kojoj smo baš uživali. Početak se nekako činio sporo, dosadno i ne preterano bitno u odnosu na ostatak igre. Međutim, od tada smo igru odigrali još 10ak puta i svaki sledeći put je igra bila veoma zabavna od samog početka. Počeli smo drugačije da gledamo na royal karte, drugačije da pristupamo samom početku, nadmudrivanju i blefiranju… Na kraju, Kakerlakenpoker nam je postao jedna od omiljenih igara za kratku zabavu u društvu, a prosta pravila i kratko vreme igranja omogućavaju svakome da se pridruži i odigra koju partiju. Osim, naravno, ako mu se ne gade sve ove sjajne životinjice.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.