Boardgames

Riftforce – recenzija

“Društvena igra kao Dota” je fraza od koje sam počeo da se ježim kad god je vidim na Kickstarteru. To obično znači kilo i po minijatura, sisteme koji nemaju puno smisla i knjigu pravila debelu kao uputstvo za veš mašinu. A onda mi je šaka pao Riftforce.

  • Tip: kartična igra
  • Vreme: 20-30 minuta
  • Broj Igrača: 2
  • Mehanizmi: povlačenje karata, zauzimanje teritorija, sklapanje špila, menadžment ruke, varirajuća postavka, varirajuće moći igrača
  • Dizajner: Carlo Bortolini
  • Izdavač: 1 More Time Games
  • Izdato: 2021.

Riftforce je smešten u fantazijski svet gde se pojavio magični procep oko koga se mlati nekoliko zaraćenih strana. Svaka od ovih gildi predstavlja ujedno i jedan element, savezi su se stvorili i kreće opšti krkljanac kao kod Helmovog ponora.

To vam je ukratko čitava postavka ove izuzetno elegantne kartične igre. Iskreno, ni ne treba vam neka detaljnija priča da vas uvede u sistem gde draftujete heroje kao u MOBA igrama, a zatim pokušavate da istovremeno utabate protivnika i držite kontrolu nad procepom.

“Pravila igre staju na svega tri karte. Sjajno.”

Pre početka, svaki igrač dobije nasumično odabranog heroja, jedan heroj se izbaci iz igre, a onda se ostatak podeli po principu biranja ekipe za mali fudbal – svako bira po jednog heroja dok ih pred sobom nema 4. Herojima odgovara po špil elementala, tako da pokupite sve to i zamešate. Nadalje, u svakom potezu imate 3 opcije – da odigrate do 3 karte istog broja ili “boje” na jedno ili tri polja koja se dodiruju, odigrate kartu i aktivirate na talonu ono što odgovara brojem ili elementom, ili da dopunite ruku a zabeležite bodove za svako prazno suparničko polje. Pravila igre staju bukvalno na tri karte. Sjajno.

Glavna kvaka je u sinergijama između timova koje ćete otkrivati kako budete igrali Riftforce, ali i u sopstvenom stlu igranja. Možda želite timove gde imate jedan element koji jako udara dok drugi služe da finiširaju protivnika i zauzmu polja, ili tim gde svako bocka po malo ali ima kontrolu table, ili možda da rasporedite demidž jednako. Ćinjenica da se već održavaju turniri u ovoj igri mi je jasno stavila do znanja da Riftforce nije samo neka prolazna gimmick igra, vec nešto što ima ozbiljan takmičarski potencijal.

Kako je kompletna igra je smeštena u karte i nešto malo tokena koji predstavljaju primljenu štetu ili služe za praćenje rezultata, lako možete poneti sa sobom na putovanje. To isto znači i da nema puno gnjavaže oko postavke. Jedina realna mana ove igre je u količini sadržaja. Već u prvoj partiji ćete videti skoro sve što igra ima da ponudi, te će naredne partije biti kombinacije već viđenog i neretko istih timova. Riftforce jeste odlično balansiran, samo mu nedostaje veća raznovrsnost i nadam se da izdavač planira ekspanzije.

U svakom slučaju, Riftforce od nas ima preporuku. Ovo je kompaktna, elegantna i veoma povoljna igra koja pruža satisfakciju kao najbolji mečevi u MTG i sličnim igrama, samo što od igrača ne zahteva takav vremenski i novčani izdatak. Ako 1 More Time Games i Capstone Games budu nastavili da aktivno podržavaju igru, smeši joj se svetla buducnost.

Igru za potrebe recenzije ustupio izdavač.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.