Articles

Essen Spiel Digital 2020: Igre koje najviše iščekujemo

Da 2020. godina nije kako treba pokazaće oktobar bez tumaranja halama sajma u Esenu u kome se tradicionalno održava Spiel sajam.

Kao i mnogi drugi festivali i sajmovi pre njega i Spiel se preselio na internet. Tradicionalni poslednji vikend u oktobru ćemo provesti online na Spiel Digital sajmu, razgledajući i probajući nove igre. Daljinski, doduše, putem aplikacija na računaru. Tradicionalno i redakcija Pitchwise.net sajta vam daje svoj izbor igara za koje mislimo da treba da pogledate i, ako imate priliku, probate.

Velijah

Struggle of Empires Deluxe

Martin Volas u poslednjih nekoliko godina dobija deluks i prečišćene verzije svojih igara od raznih izdavača. Posle velikog uspeha šmekerskog Brass: Lancashire i Brass: Birmingham, stiže nam i napucana verzija igre Struggle of Empires iz 2004. godine. Izdavač je Eagle-Gryphon Games te, kako se i očekivalo, stiže u velikoj kutiji, što i ova velika igra zaslužuje. U njoj je sve veliko. Broj igrača 2-7. Traje i do 4 sata. Boardgame Geek kaže da je kompleksna. Masno! Ova strategija rekreira borbu evropskih država u 18tom veku za moć, dominaciju na moru i u kolonijama. Originalna igra je imala problem sa igrivošću pri malom broju igrača (2-3) što je u ovoj novoj verziji ispravljeno. Ako tražite grand strategiju sa kontrolom teritorija, rolanjem kockica, aukcijama i savezima a pritom volite ovaj istorijski period onda ćete uživati kao i ja.

Arkwright The Card Game

Stefan Risthaus je 2014. godine napravio Arkwright, simulaciju treniranja nerava prilikom postavljanja i pripremanja igre za odigravanje partije. Šalim se. Ko je postavljao ovu igru na sto, zna o čemu pričam. Naime, ova kompleksna ekonomska igra u kojoj se bavimo spekulacijama, investicijama, deonicama i svim ostalim potrebnim za nošenje cilindra u kasnom 18. veku, dobija kartičnu verziju. Pošto biznis volim da razvijam u prelepom Brass: Lancashire, odlučio sam se za Arkwright The Card Game jer, nadam se, zauzima manje mesta, a opet ću moći da nosim cilindar.

7 Wonders Duel – Agora

7 Wonders Duel je sjajna igra. To ne moramo da vam govorimo. Možete da pročitate našu recenziju. A možete da je igrate i na srpskom jeziku. Prva ekspanzija, Pantheon, mi nešto nije legla. Donela je zanimljive dodatke ali sam se nekako uvek oslanjao na osnovnu igru za dobru zabavu. Zato sa nestrpljenjem očekujem drugu ekspanziju Agora u kojoj ćemo se baviti i politikom. Nova tabla koja predstavlja senat je novo bojno polje u kome ćemo se truditi da osvojimo većinu i pobedu. Na ovoj ekspanziji je radio isti tim Antonio Bauza i Bruno Katala, a ilustrator je Miguel Koimbra.

Danko

Praga Caput Regni

Prag, vreme Karla IV, izgradnje utvrđenja i čuvenog mosta u vreme kada je grad bio prestonica Svetog Rimskog Carstva. Kao predstavnici bogatih Praških porodica, igrači će ulagati u različite arhitektonske projekte širom grada, pokušavajući da se dodvore vladaru. Za sve one koji nisu ljubitelji prljavih naselja četrnaestog veka, dizajner igre je Vladimir Suchy (Underwater Cities, Puslar 2849, Last Will…), pa možemo očekivati zaista zanimljive i inovativne mehanike koje bi trebalo da se svide svakom okorelom euro gejmeru.

Hallertau

Prošlo je 4 godine od kako nam je Uwe Rosenberg podario ozbiljnu, veliku euro igru. U međuvremenu smo imali fantastični Nusfjord, zaboravljiv(!?) Reykholt i još dosta sitnijih igara, ali svi smo čekali novu kutiju od koje nam se krive police, a setup traje kao neki ozbiljniji filler. Tako nam stiže Hallertau, igra u kojoj uzgajate ječam u Bavarskoj koristeći ponovo prevelike količine resurasa i karata. Sve to uz prelepe ilustracije Lukasa Siegmona i standardno Lookoutovog Klemensa Franza.

The Red Cathedral

I dok prethodne dve igre imaju ozbiljan pedigre u svakom pogledu, Crvena Katedrala nam dolazi od poprilično nepoznatog španskog dizajnerskog dua (Israel Cendrero i Sheila Santos). Ipak, kroz izgradnju Hrama Vasilija Blaženog će vas voditi veoma zanimljive mehanike koje se spajaju u jedan interaktivan i osrednje težak euro, pa bi igra trebalo da se svidi velikom broju igrača. Dodajte na to činjenicu da igra dolazi u relativno maloj kutiji, pa bi trebalo da se svidi i onima kojima je mobilnost i prostor na policama bitna stavka.

Bojan

Lost Ruins of Arnak

Od kako sam prvi put kročio u hale Essen Spiel sajma, sada već davne 2014. godine, gotovo da mi je postalo pravilo da ne idem kući bez bar jedne CGE igre. Šta ću, volim šta ovi ljudi prave i u poslednje vreme ređaju hit za hitom. Kako ove godine ne putujemo sa koferima, mogu da izvoljevam i nabavim neku veliku kutiju, a to će biti Lost Ruins of Arnak, društvena igra koja bi se najlakše mogla opisati kao Indiana Jones na tabli. Ne očekujem ništa manje lud dizajn od onoga na šta sam navikao od veselih Čeha.

Anno 1800

Definitivno godina Martina Volasa, pošto se jedna njegova igra našla i na mojoj listi. Moj izbor je pao na adaptaciju video igre Anno 1800, fantastično kompleksne ekonomsko-trgovačke epopeje. Igra dolazi u Kosmos izdanju, a kao što sam rekao tokom najave iste, očekujem visok kvalitet i utegnute mehanike. Kosmos definitivno postaje glavni igrač kada su adaptacije video igara u pitanju, a kada vam igru još potpisuje pomenuti dizajner znate da je u pitanju sigurica.

Super-Skill Pinball: 4-Cade

Nije tajna da obožavam flipere, tako da kada je WizKids najavio igru o fliperima uši su mi skočile kao antene. A pazite ovo – četiri table, pa još roll n write, za solo ili više igrača i čak ima i multiball. Super-Skill Pinball mi ostavlja utisak nečeg konačno svežeg u moru jambolikih igara koje u poslednje vreme dominiraju ovim žanrom (ako smatramo r’n’w za odvojeni žanr igara), jer umesto apstrakcije brojeva udarate loptice po fliperu. Po utiscima igrača koji su isprobali prototip, WizKids ima pravi mali hit u kutiji.

Koje igre su vama privukle pažnju na Spiel.Digital? Da li se slažete sa našom listom? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.