News

Na prvi pogled: Shiver

Ako ste voleli filmove o omladincima koji su zatočeni negde i beže od tajanstvenog ubice koji ih utamanjuje jednog po jednog, Shiver RPG je prava stvar.

Okej, više volite svemirske marince koji istražujući zbrisanu koloniju nailazi na tuđince? Preferirate strašnoću hladnih kosmičkih bogova koji su svoj trag ostavili u misterioznim hramovima u džungli? Shiver RPG je tu da nahrani sve vaše hororične i palpi (pulp) potrebe.

Shiver RPG će od 27. oktobra biti u Kickstarter fazi, a ponudiće sve što je neophodno: knjigu pravila, kockice, monografiju, GM screen i nešto čemu je naslov Tales of the Shiververse.

Moderna pravila opšte primene

Shiver RPG Quickstart

Shiver RPG Quickstart

Prelistali smo Quickstart verziju pravila. Kao i uvek, ona donosi pregled osnovnih mehanika, predložene likove i gotovu avanturu, ali nedostaju temeljnija objašnjenja i spiskovi svih varijanti koje bi omogućile da igrači sami naprave likove.

Ono što najpre primećujemo to je da su pravila prilagođena savremenim trendovima i potrebama današnjih igrača. Nisu vam neophodne sve kockice. Sistem koristi svoje vrednosti (jer je danas fora da ti prodam šarene kockice sa čudnim simbolima), nudi neki onlajn kockobacač, te mu d6 i d8 više dođu kao, evo i za vas dinosauruse.

U skladu sa pravilima, Shiver se bavi uskom temom horor i pulp, umesto… ček ček… nešto ne štima. Shiver su, naime, veoma dobro napisana, laka i jednostavna pravila, smišljena da se opšte situacije rešavaju na konačan broj načina, bez brojnih izuzetaka. Ali, sam sistem nije dizajniran za horor. Niti za pulp. Niti za bilo šta, zapravo. Posredi su, naprosto, pravila opšte prakse koja se promovišu kao horor jer je to sad popularno, štatijaznam.

U tom smislu, pravila nemaju mnogo “matematike” (ono što se naziva i “crunchy”), ali nisu ni tako razbarušeno otvorena poput Fate Core (na koju podsećaju kao i sva druga hipsterska pravila).

Dašak igre Blades in the Dark nalazimo u nekakvom satu koji otkucava dolazak katastrofe, sećate se ima neki kao krug pa ga podelite na kriške i onda svako malo GM kaže “O ne, stanje postaje sve gore i gore, upravo dolazi <simptom katastrofe i propasti oličen u nečemu što će igračima da zagorča život>”.

Isto kao dijendi samo malo drugačije

Zapravo, Shiver koristi šest odlika, ali tu sličnost sa dijendijem prestaje, jer se još jednom pokazuje hipsterski šmek Shivera. Samo jedan atribut je fizički (Grit), dva su uslovno rečeno psihološka (Wit i Smarts), a ostala tri su hipsterska. Heart (empatija), Luck (osnova za jednu vrstu lulz-klase) i Strange (što pokriva mađije, okultno i sve što nije od ovoga sveta).

Svaka osobina temelj je za odgovarajući arhetip. Ratnicima je važan Grit, Učenjacima Smarts, okretnim likovima Wits (ono kao, od lopova preko bruslija do špijuna), Starletama je glavni Heart, Čudacima naravno Strange, a Ludi je presudan Luck.

Znate ono kad u japanskim igrama birate ozbiljne likove, te nindžu, te viteza, te pirata, a onda for the lulz možete da igrate kao džinovski plišani medved. Luda (The Fool) je pomalo takav, jer nema nikakve veštine, ali eto ima sreće.

Postoji i posebna klasa, a to je Preživeli (Survivor). Nemamo celu knjigu pa ne znamo šta tačno ova klasa podrazumeva, ali iz opisa deluje kao da svaki arhetip ima neku specijalku, osim ovog okorelog neubivljivog Nebojše. Kao, nema specijalku, ali ima mnoštvo veština.

Pojednostavljena pravila i zamršene kockice

Mučio sam se da izbegnem da upotrebim reč streamlined u ovom tekstu. I za trenutak sam se premišljao da li da izmislim reč, npr. upotočena, ali onda sam se setio da je ‘pojednostavljena’ pravi izraz. Elem, da, ove osobine koje sam pominjao, to su istovremeno i veštine. Dakle nema jednostavnije.

Naravno, morali su da umrse sa bacanjem mnoštva kockica. Počinjem da sumnjam da torci modernih RPGova više love uzimaju na šarenim kockicama nego na knjigama pravila.

Dakle, kofica puna kockica, ali to nije sve. Kad naiđete na prepreku, otpočinje proces… prvo DM određuje relevantnu veštinu. Okej. To je dobro.

Onda kreće prebrojavanje kockica. Poeni veštine, pa onda poeni talenta (iskreno, nisam skapirao u čemu je razlika, verovatno ima neke veze prilikom kreiranja likova), pa onda kockice od posebne veštine, pa naravno da li igrač ima prednost ili nepovoljnost (živio dijendi pet), pa onda kockice iz tzv. Zalihe sreće (tu kao štekate Luck kockice) i na kraju ima nešto što se zove Fear Status, tj. koliko vam je lik unezveren.

Saberi, odzumi i baci kockice. I onada, pazi sad… GM otkriva ciljani nivo težine, a ti prebrojiš koliko je kockica palo sa znakom one veštine koju je GM odredio da je relevantna. Ako si dobio veći ili jednak broj traženih simbola u poređenju sa nivoom težine. To se u moje vreme zvalo success rolls i uopšte nisu morali ovako zamršeno da objašnjavaju. Elem to je prilično brutalno matora mehanika, kabasta i nije mi jasno zašto je se svi i dalje drže. Zavera, kažem vam!

Naravno, ako je igrač podbacio, onda se gledaju kockice sa oznakom Strange, jer tad može da se dogodi nešto loše ili da se satić koji otkucava trenutke do katastrofe, pomeri za jednu krišku.

Da li da kupim ili ne?

Hm. Ima daleko boljih pravila na tržištu, a posebno u segmentu horora, pulp priča i lagane zabave. Daleko tematski izoštrenijih pravila, sa kudikamo jasnijim mehanikama koje su pogodne i za početnike i za iskusne igrače.

Shiver ne donosi mnogo toga novog. Više me podseća na nešto što bi kupio olinjali GM koji bi da se spusti sa crunchy sistema, a ne bi mnogo nisko da padne. Tipa, okej, neću da dam mnogo para za sistem koji se bavi samo jednim žanrom. Shiver nudi jednostavnost uz višestranost, te u tom smislu vredi ga probati.

Doduše, cene su malo jače za indie proizvod. Predložene cene su $40 za knjigu od 200 strana, $25 za tu dopunsku knjigu, $20 za kockice, toliko i za monografiju sa ilustracijama, te još toliko za GM screen. Mislim, Shiver nema loš dizajn, ali nije baš da padnete na teme. Skeptičan sam.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.