Boardgames

Najveći Catan na svetu za 25. rođendan igre

Zar je moguće da je već prošlo 25 godina od kako je objavljen Settlers of Catan? Izgleda da jeste, kalendar ne laže.

Godišnjica najpopularnije društvene igre na svetu, ujedno i igre koja je pokrenula zlatno doba društvenih igara morala je biti obeležena kako dolikuje. Velikom, zaista velikom tablom, za koju je bolje da imate pri ruci traktor.

Ova tabla za Catan je dimenzija 100 x 100 metara, odnosno ravno jednog hektara, a nalazi se na ostrvu Mainau na jugu Nemačke. Sva polja i resursi koje znamo iz “obične” društvene igre su tu, ukljuujući i pustinjsko polje koje je pesak u kome se mališani mogu igrati. Na sredini ove džinovske table nalazi se srednjevekovna kućica u kojoj posetioci mogu da iznajme Catan i igraju ga u pokrivenom kompleksu pored table. Što se tiče Catan poljane, ona je otvorena za posetioce svakog dana od 11 ujutru do 5 popodne, zaključno sa 13. septembrom, mada je u planu da postavka ostane dostupna posetiocima i posle tog datuma.

Settlers of Catan objavljen je 1995. godine kada je osvojio prestižnu Spiel des Jahres nagradu. Do sada je prodato preko 18 miliona primeraka ove društvene igre, koja se od 2015. godine zove samo Catan. Objavljeno je i mnogo verzija i ekspanzija, uključujući i Catan na srpskom jeziku, a uskoro ćemo Catan moći da igramo u Pokemon GO stilu.

Koja verzija Catana vam je omiljena? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.