Articles

Srbija na najvećem sajmu društvenih igara Essen Spiel 2022

Prošle nedelje, od 6. do 9. oktobra, nemački grad Esen bio je još jednom domaćin najveće manifestacije posvećene društvenim igrama. Bilo je lepo vratiti se na Essen Spiel, a još više videti da je Srbija imala svoj veliki štand u hali 2, među nekim od najvećih izdavača u ovoj industriji.

Na štandu je bilo prilike sresti brojna poznata lica – Dažbog Games, Kerber Games, Ars Ludi, Glama Games, Infinite Galaxy, Rogue Rhino, Gorostas Game Studio, Ordered Chaos Games, Hectic Games i Bottle Gnome. Ukratko, divne ljude koji dizajniraju i objavljuju društvene igre kako u Srbiji tako i u inostranstvu, udružene pod simbolom Serbian Tabletop Guild. Što kažu – nije što je naš, ali štand nam je bio najbolji!

Posetioci su imali prilike da isprobaju već poznate domaće društvene igre Final Challenge, Forest of Radgost, Overtime! i Dash Arena, neke od njih je bilo moguće i kupiti na licu mesta uz nezaobilazni merch. Pored ovih igara, prikazani su prototipi za Puttycat Brawls, Stars Arcana, Eye of Zamrock, Card Game Traders, Scorched Core i Ages of the Danu.

Prva osoba sa kojom sam popričao na štandu je bio Aca Milošević. Čovek koga nema potrebe posebno predstavljati, legenda domaće tabletop scene, na Spiel je održao premijeru svoje društvene igre Heraldica (koja je do kraja sajma i rasprodata). A evo i kako ta igra izgleda:

Zatim mi je Damjan Miladinović iz Dažbog Games prikazao novu igru na kojoj radi već neko vreme – CTG: Card Game Traders. Interesantna igra trgovine kartama inspirisanim čuvenim, stvarnim kartama iz raznih igara, ujedno neobična jer je korišćen AI za generisanje svih ilustracija.

Najveća igra na štandu bio je Eye of Zamrock: Invasion, veliki projekat na kome Infinite Galaxy radi poslednjih nekoliko godina. Velika tabla, hrpa minijatura, kockica i tokena, a kako to sve funkcioniše i kada se očekuje Kickstarter kampanja pričao nam je Marko Ursić.

Lepo je bilo videti da u Srbiji ima sjajnih ideja i ljudi koji žele da te ideje pretvore u realnost, u nove društvene igre. Ideja ima na pretek, a dolazak na ovakav sajam pokazao je da naša zemlja i te kako zaslužuje mesto na globalnoj tabletop mapi.

Nadamo se da ćemo u narednim mesecima imati još ovakvih priloga za vas, a dogodine da srpski dizajneri dolaze na Essen Spiel sa još većim štandom.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.