Articles

Igrali smo Overtime

Svako od nas zna kako je kada imate posla preko glave, a vremena uvek nedovoljno. Sigurno vam se nebrojeno puta desilo i da ostanete prekovremeno na poslu da biste skinuli ”samo još ovaj predmet s vrata”. A onda još kolege odmažu i dodaju vam svoje fascikle na sto kada se okrenete da srknete kafu. Nova domaća igra Overtime! nas je na komičan način podsetila upravo na to.

Overtime! nam dolazi iz Dažbog Games. Dizajner igre, Pavle Ilijašević, navodi da je igra inspirisana stvarnim doživljajima na poslu i apsolutno nemamo sumnje u to. Uostalom, kao što smo već konstatovali, svakome se bar jednom desilo da ”zaglavi” u kancelariji do sitnih sati, a tada kao da se ceo univerzum uroti protiv vas i naročito vaše volje da završite svu papirologiju. Ako ništa, sada imamo priliku da se stavimo i u ulogu odmagača na poslu.

Premisa igre je jednostavna – ostali ste posle radnog vremena u kancelariji i u narednih osam sati, a toliko i krugova, morate završiti što više zadataka koji su vam preostali. Naravno, želite da to što pre smandrljate i bežite kući, ali niste računali na kolege koji su u istom sosu i učiniće sve da se ratosiljaju svojih predmeta, makar morali da vam svale planinu papira i fascikli na glavu. Igru počinjete sa uvek istim brojem zadataka, predstavljenih kartama sa 1, 2 i 3 predmeta, a odigravanjem karata iz Work kategorije ćete se vremenom rešiti istih.

Kako vreme protiče, tako se i vaš zaposleni umara, pa i menja ličnost. Od prosečnog Jove (ili Jovanke) igranjem Employee karte postaćete hiperaktivni kolega koji neprestano kuva kafe, dežurni radoholičar, ili lezilebović koji ni prstom da mrdne. Osim što su neverovatno komični, likovi menjaju pristup koji ćete imati u narednim rundama, pa njihove statistike pokazuju koliko akcija imate po potezu, koliko karata vam ostaje u ruci i, na kraju, koliko se lako umarate. Umoran zaposleni tako ima šansu da omane s poslom (rolanjem kockice kada prebaci granicu), pa ne gine igranje Rest karata s vremena na vreme.

Nemojte se zavarati, Overtime! nije nimalo kooperativna igra, iako ima karata kojima završate svoje i tuđe zadatke istovremeno. Prilika da se podmetne kora od banane ima na pretek, od sabotiranja aparata za kafu, pa do prebacivanja posla na tuđu grbaču. Sa druge strane, naletaćete na karte kojima kontrirate ove pakosti svojih kolega, među kojima je i dobro, staro, tasterisanje šefu. Vremena za reagovanje na tuđe akcije uvek ima, a karte se mogu gotovo neograničeno vezivati, dokle god to igrači žele i imaju mogućnosti. Da, ovo je solidno pakosna igra, ali zato lako stvara opšti smeh za stolom, naročito kada se igrači užive u uloge koje su odabrali.

Prototip verzija koju smo igrali je praktično ista ona koju će Dažbog Games pustiti u proizvodnju nakon Kickstarter kampanje. Veoma pregledne karte zaokružuju fanstično komične ilustracije Luke Tilingera, koje će krasiti svaku kartu u finalnom izdanju (Dažbogovci su nam pokazali jedan deo od kompletiranih). Grafički stil je jako dobro ”legao” na ovu temu i neretko smo zastajali da se nasmejemo zbog kombinacija naziva karata i pratećih ilustracija.

Overtime! dolazi na Kickstarter 16. oktobra, gde ćete moći da preuzmete print and play verziju i naravno podržite samu igru, a u međuvremenu je možete zapratiti na Board Game Geek.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.