Boardgames

Nedeljne vesti 5.10. – 12.10.2018

Bliži nam se poslednja nedelja oktobra, a to znači da navala Essen noviteta ne prestaje.

I dok smo mi na ”visinskim pripremama” za četiri dana ludnice na Essen Spiel, izdavači objavljuju još noviteta koji će biti predstavljeni na najvećem sajmu društvenih igara u Evropi. Rolanje i škrabanje nastavlja da bude hit, kao i slaganje miplova jednih drugima na glavu, a tu je i poneka istorijska igra.

Railroad Ink

Railroad Ink

Jedan od potencijalnih hitova ovogodišnjeg Spiela čini se da će biti nova igra iz CMON i Horrible Games. Railroad Ink uzima princip trenutno popularnog roll and write formata i na to dodaje vozove. Jer, budimo realni, svi vole voziće. Igra dolazi u dve varijante, plavoj i crvenoj, a od boje zavisi i tip dodatnih kockica koje ćete imati – reke i jezera u plavoj, odnosno meteori i lava u crvenoj. Obe verzije mogu da se spoje i tako povećaju broj igrača na 12, a Railroad Ink će tokom narednog meseca biti u slobodnoj prodaji.

Men at Work

Men at Work

Od izdavača Pretzel Games, koji navode da sve njihove igre možete igrati jednom rukom, dok u drugoj držite veliku perecu ili sendvič, stiže još jedna igra veštine. Men at Work dolazi u kutiji prepunoj drvenih komponenti, a na igračima je da izgrade što višu građevinu dok se drže građevinskih propisa. Zato mipli imaju bezbednosne šeširiće. Ovo je prva objavljena igra Rite Modl, a baš kao i Junk Art dolaziće sa nekoliko modula kojima se menjaju pravila. Premijera igre je na Essen Spiel, nakon čega kreće u slobodnu prodaju.

Legend of Five Rings: Children of the Empire

Legend of Five Rings: Children of the Empire

Još jedna ”živa” kartaška igra iz Fantasy Flight Games dobija veliku ekspanziju. Početkom sledeće godine, Children of the Empire dolazi u Legend of Five Rings i u borbu za prevlast nad zemljom Rokugan uvodi novu mehaniku ”Composure”, koja nagrađuje igrače koji postave manju opkladu i tako očuvaju čast svog klana. Preko 230 karata dolazi u ovoj ekspanziji i dodaće po nešto novo za svaki od klanova, ali će se naći i neke neutralne karte.

Mystery Wizard

Mystery Wizard

GMT, izdavač poznat po veoma ozbiljnim istorijskim igrama poput Twilight Struggle odlučio je da krene malo drugačijim pravcem. Njihova prva fantazijska igra će biti Mystery Wizard, u kojoj će šest šarobnjaka pokušati da, koristeći sve trikove iz rukava, dođu do centralnog tornja i iz istog ukradu dve misterije, a zatim ih vrate u svoje selo. Igra dolazi sa podosta karata i mogućnošću da se kombinuju magije, a za sada ju je moguće nabaviti samo kroz P500 program.

The Great City of Rome

The Great City of Rome

Novotarije iz Z-Man Games ne prestaju, a The Great City of Rome je igra koju izdaju u saradnji sa Abacusspiele. Cilj je, očigledno, izgraditi legendarni grad Rim i tako zadovoljiti Imperatora (ne onog iz 40k, mada…), a igrači će morati da balansiraju između ulizivanja Imperatoru zarad ranijeg igranja ili čekanja na kraj kruga za više građevinskog materijala. Bonus poeni dolaze ako složite svoj deo grada da bude bogougodan, a igra se očekuje u prodaji početkom 2019. godine. U međuvremenu, Rimljani će imati priliku da igraju Pandemic: Fall of Rome.

Kodachi

Kodachi

Kada smo već na istorijskim temama, završavamo najavom još jedne kartaške igre iz WizKids. Smeštena u Japan tokom 12. veka, Kodachi postavlja igrače u uloge penzionisanih ratnika koji još jednom moraju da uzmu naslovne mačeve u ruke. Ovo je igra šunjanja i krađe, sa jakim push your luck momentima, za dva do četiri igrača. U kutiji dolazi preko 150 karata, a igra će biti u prodaji od maja 2019. godine.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.