News

Wizards of the Coast prikazao novu verziju Dungeons & Dragons RPG

Kompanija je najavila seriju poslovnih poteza koji će olakšati život igračima i privući novu publiku.

Wizards of the Coast planira brojne promene u najpopularnijem RPGu na svetu. Dungeons & Dragons će dobiti virtuelni igrački prostor, pakete digitalnih i fizičkih kopija knjiga, kao i novo izdanje osnovnih pravila tokom 2024. godine.

Ova inicijativa, nazvana One D&D, predstavlja značajan korak napred ovog izdavača ka približavanju Dungeons & Dragons igre modernom gejmerskom svetu i predstavlja, kako dizajneri ove igre kažu, “početak nove generacije”.

Počevši malo pre, a naročito tokom pandemije kovida, sve više ljudi je igralo RPG onlajn putem Zoom aplikacije ili nekih drugih specijalizovanih aplikacija za komunikaciju i igranje. Takođe, na raznim digitalnim platformama postojao je izbor pregršt D&D dodataka i suplemenata koji su širili i granali što osnovnu igru što maštu samih igrača i GMova.

Veći deo tih resursa nije pripadao Wizards of the Coast. Inicijativa One D&D planira da to promeni. Kompanija je u aprilu kupila D&D Beyond te sada ima digitalni autlet gde svaki igrač može naći dodatne proizvode vezane za njegov omiljeni rpg kao i pakete osnovnih knjiga (fizičke i digitalne kopije).

D&D Digital

D&D Digital

Drugi aspekt ove inicijative je virtuelni prostor za igranje RPGa. Ono što već godinama radi Tabletop Simulator i mnogi druge 2D aplikacije za igranje RPGova, Wizards of the Coast planira da podvede pod svoje krilo svojom novom aplikacijom.

D&D Digital predstavlja aplikaciju koja će pomoći igračima i GMovima da vizualizuju i ožive svoje avanture u virtuelnom okruženju. Izdavač nije dao više informacija o ovoj aplikaciji, sem da se razvijau Unreal Engine, da je radi interna ekipa iz firme i da su tek započeli posao.

Za 2024. godinu najavljeno je novo izdanje osnovnih D&D knjiga. Novo izdanje će predstavljati evoluciju 5 edicije i biće satkan od najboljeg iz trenutnog izdanja i “lekcija koje su naučene tokom 10 godina kako je 5E operativna”. Kako izdavač navodi, osnovne knjige će biti restrukturisane, prečišćene, sa dodatim novim igrivim rasama, specijalnim životnim pričama karaktera i obiljem novih featova za nove karaktere.

Potencijalne promene osnovnih pravila će dolaziti svakog meseca na testiranje kao Unearthed Arcana publikacija na oficijelnom D&D sajtu i biće dostupne svim zainteresovanim igračima. Prvi paket pravila za testiranje će biti proces kreiranja karaktera.

Mic po mic, kako promene budu testirane i prihvaćene, zajedno će uobličiti novo izdanje Dungeons & Dragons RPGa podeljenog, kao i uvek, u dve knjige D&D Players Handbook i Dungeon Master’s Guide. Nova pravila će biti kompatibilna sa trenutnim 5E izdanjem kao i svim proizvodima vezanim za isto.

Dok čekate novo izdanje ili se premišljate da počnete da igrate Dungeons & Dragons, pročitajte recenzije osnovnih knjiga 5 edicije D&D Players Handbook i Dungeon Master’s Guide koje je pročešljao naš Ranko.

Da li se radujete novom izdanju D&D? Da li ste probali da igrate RPG sa prijateljima? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.