News

Paradox Interactive priprema još društvenih igara

Po svemu sudeći, ulazak na tržište društvenih igara bio je više nego isplativ za Paradox Interactive.

Švedski izdavač video igara pre svega par godina proširio je biznis na društvene igre. Tada smo videli ne baš sjajni Crusader Kings, masivnu adaptaciju grandiozne strategije Europa Universalis i, nešto kasnije, skroz simpatični Cities Skylines. Sada je vreme na fazu 2, štob rekli u Marvelu. Red je da i druge franšize dobiju analogni tretman.

Prison Architect

Prva od njih je Prison Architect, igra u kojoj ćete graditi zatvore. Jasno vam je, pročitali ste naslov. Pun naslov društvene igre je Prison Architect: Cardboard County Penitentiary, a izdavač je PSC Games. Pošto su zatvori malo grublji od običnog gradskog planiranja, tako je i kooperativno igranje sa držanjem za ruke i pevanjem “Kumbaja” zamenjeno oštrom kompetitivnošću. Svako za sebe, igrači će se nadmetati u aukcijama za pločice od kojih će graditi zatvore. To, međutim, neće biti tako lako, jer sobe imaju određene uslove za postavljanje, moraćete da pazite i na raspoloženje zaposlenih, ali i samih zatvorenika. Ne želite nerede, daleko bilo.

Igra će postavljati dosta taktičkih izazova pred igrače. U svakom krugu ćete tako odigravati fazu tokom koje morate da odlučite koliko novih zatvorenika primate u ćelije, a uz to i novih ciljeva koji vam mogu doneti dodatne poene i glavobolje. Igru su dizajnirali Norali Lubers i David Turczi, a potonji je bio zadužen i za uvek popularni solo mod. Izdavač najavljuje jasna, lagana pravila i brzo postavljanje, tako da se dosta radujemo ovoj igri.

Stellaris Infinite Legacy

Ukoliko vas zanima nešto grandioznije i svemirskije, onda obratite pažnju na Stellaris: Infinite Legacy. Po najavi, deluje da će ova 4X strategija iz Academy Games biti jedno zaista epsko iskustvo, ali vam za isto neće biti potrebno da ponesete vreću za spavanje kada budete igrali kod drugara kao za jednu poznatu igru. Ne, Stellaris na tabli će trajati vrlo kratkih 2h po partiji, sa svim komplikovanim odlukama iz video igre prenetim na tablu.

Podnaslov igre nije tu samo da bi ime bilo zvučno. Ovo je tzv. Legacy igra, što znači da sve odluke i akcije koje napravite utiču na dalji tok priče, a vaša vanzemaljska rasa će se razvijati kroz naredne partije, zajedno sa čitavim kosmosom koji sa prijateljima budete gradili. Još interesantnije, moći ćete bilo kada tokom kampanje da “penzionišete” odabranu civilizaciju, čime postaje pala imperija (NPC) a, kao i u Charterstone, novi igrači vam se mogu priključiti bilo kada u kampanji. Najbitnije od svega je to da ovo neće biti igra koju završite i spakujete nazad u kutiju. Academy Games navodi da je ovo tek prva iz nove serijel “Infinity Legacy”, igara sa nelinearnom pričom koje se mogu odigravati neograničen broj puta. Pritom je sve to izvedeno bez cepanja karata ili bilo kakvog permanentnog oštećenja komponenata.

Obe igre će biti finansirane kroz Kickstarter. Prvo će 11. marta biti pokrenuta kampanja za Stelaris, a onda nas u maju očekuje Prison Architect.

Planirate li da nabavite neku od ovih igara? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.