Boardgames

Nedeljne vesti 24.05. – 31.05.2019: Beograd na vodi je bliži nego što mislite

Ne morate biti arhitekta da biste izgradili Beograd na vodi, ili tako nekako bi trebalo da ide reklama za Cities Skylines. Da, treća od najavljenih Paradox igara je našla izdavača, a moramo priznati da smo se poprilično iznenadili ko je u pitanju. S druge strane, izdavači lagano otkrivaju najveće hitove za sajamsku sezonu, pa ćemo već krajem sledećeg meseca neke od ovih igara videti što u vitrinama svetskih sajmova, što na rafovima prodavnica. Na kraju je mesto našla i jedna komična igra o kaubojima, pa krenimo redom.

Death on the Cards

Death on the Cards

Modiphius Entertainment u saradnji sa Aghata Christie Limited sprema dedukcijsku kartičnu igru pod nazivom Agatha Christie – Death on the Cards. U ovoj polu-kooperativnoj igri igrači su u ulozi popularnih likova ove spisateljice, kao što su Herkul Poaro, gospođica Marpl, gospodin Satervajt i Parker Pajn, i pokušavaju, naravno, da otkriju ubicu koristeći svoje detektivske veštine. Jedan od igrača je ubica koji pokušava na sve načine, neprimetno da izminira njihove planove i da usput ostane neidentifikovan. Takođe, svaki igrač ima i mračnu tajnu koju ne bi želeo da drugi igrači otkriju. Igru je kreirao Dr. Tomas Rolings iz Auroch Digital a igra će premijeru imati na Gen Con sajmu ovog leta dok će se u prodavnicama pojaviti tokom decembra.

 

Cities: Skylines

Cities: Skylines

Paradox Interactive je objavio da će Thames & Kosmos objaviti igru Cities: Skylines – The Board Game, baziranu na njihovom hit PC naslovu. Kao i u video igri, igrači na tabli će nadgledati rast i razvijanje njihovog grada, koji započinje od praznih parcela i razvija se u velegrad sa mnoštvo rezidencijalnih, kompercijalnih i industrijskih zona. Baviće se problemima kao što su saobraćajne gužve, obrazovanje, finansije, kriminal i tako dalje. Ovo će biti kooperativna igra za 1-4 graditelja, bazirana na scenarijima, gde će igrači zajedno pokušavati da ispune zadatke, održe populaciju srećnom i ostvaruju markirane uspehe. Igru je dizajnirao Rustan Hakanson (Nations, Dungeon Rush) a izlazak igre je najavljen za oktobar 2019. godine.

Moon Base

Moon Base

Sa sajma društvenih igara u Tokiju stiže nova igra od autora Tokyo Highway. U Moon Base, dva igrača će se nadmetati za kontrolu kratera na Mesecu, postavljajući prstenove svoje boje. Samo jedan igrač može da bude vlasnik nekog kratera, pa je ovo i igra veštine, jer vrlo brzo u priču ulazi i balansiranje svega kada počnete da gradite strukture na nekoliko nivoa. Izdavač itten navodi da igra ima veliki broj varijacija, brzo se uči i jedna partija se završi u svega tridesetak minuta.

Caravan

Caravan “Pero, vidi, ja sam slovo R!” “Znam, Žile, slikali su nas iz NatGeo”

Rio Grande Games nas sledećeg meseca vodi na peščane dine zapadne Afrike, ali i kroz vreme – u 1300. godinu. Igrajući Caravan trgovaćete slonovačom i ostalim dobrima za kojima su Evropljani ludeli u to doba, postavljajući kamile po tabli i onda ih slati do destinacija. Međutim, drugi igrači vam mogu ukrasti tovar, pa je potrebno i dobro planiranje rute za karavan.  Koliko ste dobri u vožnji kamila preko pustinje saznajte 18. juna kada Caravan stiže u prodavnice širom sveta.

 

Volcanic Isle

Volcanic Isle

Za početak sajamske sezone Arcane Wonders priprema igru Volcanic Isle, igru u kojoj ćemo biti naseljenici izgubljenog kontinenta Mu. Bogovi su ljuti i sprema se kataklizma (pogađate iz naslova – vulkani), a seljani će osim novih kućica graditi i kamene Moai statue kako bi se dodvorili bogovima i svoj bungalov spasili od lave. Ipak, što više statua bude izgrađeno, dolazi i do drugih problema na ostrvu, pa će tabla vremenom postajati sve manja. Igra će biti prikazana na Origins sajmu u julu.

Finger Guns at High Noon

Finger Guns at High Noon

Iz Indie Boards and Cards uskoro stiže igra blefiranja i revolveraša na Divljem Zapadu. Finger Guns at High Noon, kao što ime sugeriše, od vas će zahtevati da “upucavate” druge igrače za stolom pokazujući prstom na njih. Pre svake runde, ljuti revolveraši će moći da se dogovore i pregovaraju koju od 6 akcija igraju, ili možda zajednički da eliminišu nekoga iz igre. Čak i da vaš kauboj nastrada, nastavljate kao duh i dalje se petljate u ovaj okršaj tačno u podne. Igra izlazi krajem juna, podržava do 8 igrača, a najavljeno je da će cena biti vrlo povoljna.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.