Articles

Najbolje Cyberpunk RPG igre i sistemi

Cyberpunk 2077 video igra je tu, iza ćoška, još samo nedelju dana je preostalo. Jedva čekamo da upoznamo Džonija Silverhenda, ali da prvo vidimo koji stoni RPG najbolje prikazuje sajberspejs!

Sajberpank, priče o distopijskoj budućnosti nastale su sa pojavom prvih računara, već šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Premda se za oca žanra (tačnije podžanra naučne fantastike) uzima Viljem Gibson, pre njega nastale su i Akira i Istrebljivač (Blade Runner), a autor prvog RPG sistema nije čitao Gibsona, već je inspiraciju našao u romanu Hardvajerd, Valtera Džona Vlijamsa. Stoga ćemo pogledati koji su RPGovi najbolje prikazali svet sjaja i bede, hroma i neona, vodeći nas u prostore sajberspejsa.

Cyberpunk 2020

Ovo su THE sajberpank pravila. Nastala su 1988. i objavio ih je R. Talsorian Games. Negde oko 1990. godine odvaja se naš svet od ovog izmaštanog, smeštajući igrače u atmosferu sajberpank filmova, Gibsonovih knjiga, gde su korporacije otvoreno zle, gde je beda života i sjaj tehnologije neprestano u sukobu. Pravila za likove odslikavaju filosofiju sajberpanka: “Stil je važniji od suštine. Stav je sve. Uvek do daske. Krši pravila”.

Ova pravila su bila užasna, zbrdazdolasta, nepravedna, a likovi sa mnogo iskustva jednako su lako mogli da poginu kao i novajlije. Doduše, pravila za oklope omogućavali su likovima da prežive “štepovanje” mašinkom iz neposredne blizine. Svet je takođe bio nedosledno postavljen, a neke osnovne premise tehnologije bile su naprosto nelogične. Na primer, softver je bio tretiran kao “magije”, tako da su igrači, premda vrhunski hakeri, bili sprečeni da obave najjednostavnije kopiranje programa sa jednog čipa na drugi.

Ali…

Baš kao i žanr koji predstavljaju, CP 2020 bila su pravila jednom nogom u blatu, ali drugom na hromiranom čeliku. Omogućavala su brzu i uzbudljivu igru, dopunski materijali broje se u desetinama knjiga. Dopunjena i menjana nekoliko puta, ova pravila su izdržala test vremena, pa ih je publika izglasala za top 10 sistema svih vremena.

Shadowrun

Mnogi koji odluče da se bave hobijem rolplej igara, čine to zbog epske fantastike. Sve je okej, imaju i svemir i postapok i sajberpank svoje draži, ali ako ću da sedim sa čudacima i bacam još čudnije kockice, bolje bi im bilo da je to u svetu heroja nabreklih mišica, krvavih mačeva i moćnih čarobnjaka.

A onda je neko sve to nagurao u sajberspejs i tako je nastao Shadowrun, jedan od bizarnijih, ali i najpopularnijih RPG sistema ikada.

Dakle, zamislite svet u kome tehnologija cveta, korporacije vladaju, na ulicama se odvija pravi rat bandi, kriminala, navijačkih grupa. Okej okej, zvuči poznato, ali dodajte još i to da su na čelu korporacija zmajevi. E, to je već nešto. Magija se vratila u svet, pa su hakeri magi-tehnološki čudaci, urbani šamani prizivaju duhove grada, a ispred splavova izbacivači su uglavnom orci, trolovi.

Meni lično sistem pravila je odvratan, jer se bacaju kofice pune kockica, ali eto izgleda da je zahvaljujući luckastom setingu, dobrim avanturama i mnoštvu računarskh igara, Shadowrun ipak preživeo. Štaviše, nove verzije pravila približile su se savremeom trendu bacanja mnoštva d6, pa sam i pored ličnog odijuma uvrstio Shadowrun u nabolje cyberpunk RPGove.

GURPS Cyberpunk

GURPS je kao pihtije. Ili ih volite ili ih se gadite. Lično, GURPSa se gadim, ali mora im se priznati da znaju šta rade. Naime, istraživanje koje su autori sproveli da bi napisali ovaj dodatak za osnovna pravila, a koja igrače šalju u svet kiberpanka dovelo je do toga da je američka tajna služba poharala kancelarije izdavača i zaplenila pravila.

Prava sajberpank priča, zar ne! Tek, sva pravila ovog žanra suočavala su se sa istim problemom. Kako da se složenost računarske bezbednosti i ceo taj haking prilagodi činjenici da se tehnologija razvija sumanutom brzinom, te kako da se jedan tako složen proces približi igračima. Dok je većina pravila sledila Gibsonov kanon, pretvarajući hakovanje u Matrix-iskustvo, GURPS je doneo tvrda, realistična, pravila o tome kako da igrači imaju osećaj stvarnog hakovanja mreža.

Osim toga, GURPS Cyberpunk knjiga donela je mnoštvo zanimljivih ideja, više kao zbirka a manje kao samostalan sistem pravila. Ipak, zaslužuje mesto na ovoj našoj listi, bez sumnje.

Sprawl Goons

U suštini, nema baš mnogo pravila koja se posvećeno bave sajberpankom. Uglavnom su posredi dodaci za već postojeće sisteme. Posle izvesnog vremena, uočavate da svi slede Gibsonovu estetiku i pokušavaju da u svoj sistem ubace masnoću uličnog ratovanja, neon fantastičnih neuro-kauboja i muljevitu spregu kriminala, države i korporacija.

Stoga vam za kraj predstavljam meni najdraža pravila, Sprawl Goons. Posredi je veoma jednostavan sistem koji staje na jednu a5 stranicu, a igra se pomoću 2d6 kockica. Naravno, to znači da nema priče, nema sveta, ima sve ono što sami napravite, a ja to tako baš i volim. Pravila su stoga veoma fleksibilna, ali sasvim razumna i veoma dobro podržavaju priče iz sajberspejsa. To takođe znači da će hakovanje biti ono što vi sami poželite, a prozračnost pravila ne čini ih trivijalnim, zbog čega najtoplije preporučujem Sprawl Goons.

A vi? Grickate li nokte, pitajući se da li će CyberPunk 2077 da zaista izađe 10. decembra ili će opet biti moša? Koji je vaš omiljeni kiberpank sistem? Volite li uopšte futurističke distopijske urbane priče? Teoretišite sa nama na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.