Articles

Najprodavanije RPG igre prethodne decenije

RPG knjige

Svaka roba ima svoga kupca, a ovde je spisak najprodavanijih RPGova koje ljubitelji Pathfindera i DnDa nisu hteli da kupe…

Teška srca moram da vam objavim da ovaj spisak pokriva najprodavanije igre koje NISU Pathfinder ili Dijendi, jer se (nažalost) radi o superteškoj kategoriji koja je dugo uvek u vrhu najprodavanijih, te spiskovi koji ih uključuju ne bi imali mnogo smisla ili ne bi bili zabavni. A i, ruku na srce, vreme vam je da se malo obrazujete o drugim igrama koje nisu dijendi i derivati. Eto, recimo, pogledajte kako su bile zanimjive liste najprodavanijih RPGova u 2018. i 2019. godini. Ako primetite iste aktere i na ovoj listi, to je zato što je ovo lista najprodavanijih igara decenije.

Statistika sa liste. Realno to sam mogao i posle celog ovog teksta, ali ko velim zašto da vam pljujem u čokolino, ionako ćete da me omrznete posle čitanja svih ovih stavki gde do u pojedinosti raspredam o svakom naslovu u jednom pokušaju mini-recenzije, a koji tekst realno služi samo zato da slike korica izgledaju kul ovako posložene. Elem, bez oklevanja, najuticanijini izdavač je Onyx Path Publishing, stoga što na spisku najprodavanijih u poslednjih 10 godina ima čak 3 naslova. Slede R. Talsorian Games i Catalyst Games sa po 2 komada, te naposletku Evil Hat Production, White Wolf i Modiphius sa po 1 komadom. Al’ opet, ponavljam, to je ovako neka statistika i ne mora ništa da znači; recimo ja nikad čuo za taj Onyx Path Publishing.

2010 – Dresden Files RPG: Your Story (Evil Hat Productions)

Dresden Files RPG

Dresden Files RPG

Dresden Files, to vam je nešto kao X-Files samo ni nalik. Ma, šalim se. Znate li ko je Džim Bučer (Jim Butcher)? Sad ću da vam kažem, to je lik koji je profesionalni pisac. Nešto kao Rik Kasl (Rick Castle) samo bez Beketove i svoje TV serije. Džim je dasa koji je rekao “ja sam najboljipisacnasvetu” (bio je pripit, verovatno) tokom jednog skupa gikonerdodorkovskog tipa. Kad mu je masa odgovorila “ma jeeeesi”. On je njima rekao “drštemedaganeubijem” i kad su ga zadržali izbacio je sledeći izazov: “dajte mi dve najgluplje teme ikada i napisaću bestseler!”

Dobio je dve zaista najgluplje teme ikada, “izgubljena rimska legija” i “pokemoni” i napravio fantastičan svet Alera u koji je smestio nekoliko knjiga koje su poznatije kao ciklus “Kodeks Alera”. E sad, Dresden Files vam je nešto kao Derek Storm što je za Rika Kasla, mnogoknjižje kojim je Džimi Bučer došao do svoje veštine da bi mogao da se naziva najboljim piscem na svetu. Da li je zaista najbolji pisac na svetu?

Naravno da nije, ali to ga nije sprečilo da napiše 15 (PETNAEST) kniga o alternativnoj Zemlji na kojoj su mađija i mitska bića (vampiri, demoni i sve to što golica maštu belih zapadnjaka) stvarnost, štaviše, mnogi delovi sveta su pod upravom tih istih mitskih bića. I sad tu ima neki detektiv-čarobnjak, samo nije Hari Poter nego Hari Drezden, i on rešava razne slučajeve. Kad se već knjige prodaju, valjda će i RPG. I to je dovelo do toga da Dresden Files bude najprodavanija ne-Dijendi knjiga za 2010. godinu.

2011 – Vampire: The Masquerade 20th Anniversary Edition (White Wolf)

Vampire: The Masquarade 20th Anniversary Edition

Vampire: The Masquarade 20th Anniversary Edition

Naravno da je Onyx Path Publishing najuticajniji izdavač na spisku, jer je to firma koju je pokrenuo Ričard Tomas (Richard Thomas), tip koji je bio kreativni direktor White Wolf Publishing, Inc. Mislim, kad je vajtvulf propo onda je Ričard dobio licencu od Paradoxa da objavljuje knjige iz bivšeg kataloga Ričardove bivše firme. Ako treba da vam objašnjavam ko je Paradox Interactive, onda ste verovatno spavali ispod kamena zadnjih trijes godina ili se niste ni rodili do pre dvajes godina i to vas automatski diskvalifikuje da vam ja išta objašnjavam, džaba vas bilo.

Elem, autorima vajtvulfa u jednom trenutku pukla kreativna aneurizma i onda su ceo svet uništili tako da su dobili izgovor da svaku od svojih knjiga ponovo napišu, ali ovog puta u nekoj edži varijanti, kao vampirima je došao sudnji dan, vukodlaci su se detonirali tako da se cela igra odvija u nekim sumračnim duhovnim dimenzijama, dakle prsli ljudi onako baš za sve pare, tu negde im prsla i firma i eto deco, šta da vam kažem, ako se ikada obogatite od pisanja RPGova nemojte mnogo betmena da ližete i čuvajte se onog što ide u venu i u nos.

Dakle, za godinu 2011. najprodavanija je bila knjiga Vampire: The Masquerade 20th Anniversary Edition koja se NI PO ČEMU ne razlikuje od knjige objavljenje dvaj’s godina ranije, osim što nema te prsotine, Gehena se nije dogodila i tako to. Sjajan primer eksploatacije nostalgije u kapitalizmu.

2012 – Shards of the Exalted Dream (Onyx Path Publishing)

Shards of Exalted Dream

Shards of Exalted Dream

ŠKK je ovo sad, pitate se vi. Ne to se ja pitam, vi sigurno znate da je Exalted čedo vajtvulfa i ekipe (kako, bre ne znaš ko je vajtvulf i ekipa, čitaj prethodni pasus, aman). Tačnije, pošto je naučno utvrđeno da oni koji vole dobru priču, vukodlake, vampire, čarobnjake i sve to udrobljeno zajedno, imaju povećani broj anime-krvnih zrnaca, to je ekipa vajtvulfa tamo negde 2001. objavila haj fentezi svet i pravila pod nazivom Exalted. Pravila su pojednostavili u odnosu na svoj osnovni produkt da bi privukli dijendijabetičare.

No, sam svet i postavka su dosta bizarni i komplikovani s obzirom da se autori obraćaju zaljubljenicima u treperave slike akcije i nasilja sa ljupkim likovima koji krešte i skiče na japanskom, a koji su poznati po tome što vole gusto ispričane priče bez mnogo smisla i poretka. U tom smislu, igrači su junaci koje bogovi biraju i u njih sipaju razne spektakularne moći.

Kao da to nije bilo dosta, Shards of the Exalted Dream je knjiga koja je ponudila proširenje osnovnih pravila u vidu zbornika materijala koji će omogućiti da vaš anime-skni RPG preraste iz naduvane fantazije u spejs operu, kung fu ili mecha žanr. Čudno je, ali jedan, u suštini, zbornik elemenata, novih pravila, nečega što ste mogli i sami da smislite, postalo je bestseler za 2012. godinu. Ako to ne govori dovoljno o stanju RPGa u to vreme, ne znam šta govori.

2013 – Shadowrun: Fifth Edition Core Rulebook (Master Index Edition) (Catalyst Game Labs)

Shadowrun 5th Edition Core Rulebook (Master Index Edition)

Shadowrun 5th Edition Core Rulebook (Master Index Edition)

Šedouran. Uh. To vam je kao… neironični spoj Tolkina i sajberpanka. Možda ste primetili da je glavni način da se istaknete u RPG svetu, a da ne objavljujete išta slično dijendiju, da budete što bizarniji. A Šedovka ima bizarnosti na pretek. Kao zmajevi vladaju, korporacijski zmajevi, vilenjaci rokeri, orkovi policajci i tako te zafrkancije. Sve sa kombinacijom sajberborbe poput Neuromansera i cele te Gibsonijade, pa još povrh toga čarolije, šamanizam i renesansa.

I sad, pravila su ubibože, bacaju se kofice pune kockica i tako to, ali eto dogurasmo do petog izdanja. I koja je razlika između ovog i prethodnog izdanja? Nikakva. Minimalna. Nešto malo ubrzana borba, malo popravljeni neki bagovi iz prethodne verzije, ali zapravo najviše su radili na tome da igrači ne mogu da naprave idiJotske kombinacije koje će biti neubivljivi superheroji. Da ne pominjemo užasan bag sa pištoljima koji su po prethodnim pravilima mogli da ubiju zmaja iz prve…

Mislim, bljak. Zašto to igrači uopšte rade? Zar niko nije čuo za duh pravila? Zar je mehanika igre jedino na šta mislite? Ne mora svaki RPG da bude pozornica, ali ne mora baš ni da bude kompjuterska igra, za to imamo kompjutere. Užas. Ali eto, to je bila najprodavanija igra, a da nije DijenDi za godinu 2013. I naravno, već sledeće godine izašla je kompjuterska verzija i da vidiš kako je sve lakše kad računar broji kockice.

2014 – Shadowrun: Run & Gun (Catalyst Game Labs)

Shadowrun: Run & Gun

Shadowrun: Run & Gun

Ček bre. Opet Šedouran? Au brt, ta godina 2014. mora da je bila pakleno dosadna za RPG, ako je najprodavanija knjiga bila dodatna knjiga pravila za Shadowrun. Znate šta su osnovna pravila? To je ona debela knjiga što košta četres, pedes’ dolara i dolazi u luksuznom tvrdo ukoričenom izdanju i sve piše što vam treba da biste se igrali i to se prodaje, mislim, ako kažete Vampir: Masquerade, misli se na ta osnovna pravila, kapirate…

Vidite, dodatne knjige, to vam je kao… sve ono što ste mogli sami da smislite ali vas je mrzelo ili ste, nedobog, čekali da vam neko to “zvanično” servira. I sad u toj knjizi što je bila najprodavanija za 2014. nalaze se nova oružja, novi oklopi, nove modifikacije, opciona pravila kao što su taktičke forice, eksplozivi, specijalna oprema i to sve što će igru da napravi još manje balansiranom, kako bi mogli da vam prodaju šesto izdanje koje će sve to da ispegla.

Pošto nam je ostao još jedan pasus, a nema o ovoj gluposti šta više da se piše, evo nekih zanimljivih podataka. Recimo, da li ste znali da su Shadowrun pravila predvidela upotrebu RFID tagova? Ima i kontra primera, da npr. u nekim ranijim izdanjima nisu znali za wireless, pa je sve bilo u kablovima, pa kad je stvarnost pretekla sci-fi onda su dodali nova pravila za wireless hakovanje i tako to. 

2015 – Mage: The Ascension 20th Anniversary Edition (Onyx Path Publishing)

Mage: The Ascension 20th Anniversary Edition

Mage: The Ascension 20th Anniversary Edition

Opet Ričard Tomas i njegova firma Onyx Path Publishing. Opet reprint starih starcijatih pravila, opet bivša vajtfulfova priča, bla bla, pogledajte gore pod vampirima. Osim što je ovog puta najprodavanija igra 2015. godine bila priča o magovima. Ne znam zašto. Ne kapiram. Ne ide mi u glavu. Evo razmišljam glasno. Nema smisla. Mislim, taj Mejdž d Asenšn je nako, ne znam ko to igra.

Stvarnost, kao, nije stvarna, ili jeste, ali mi smo bogočevi i možemo da tu stvarnost da prilagođavamo svojoj volji. Dobri stari Alister Krouli stajl – magija je veština i umetnost podvrgavanja stvarnosti svojoj volji i sad kao svi to mogu, ali neki polude, a neki se uzdignu i, ako se sećam pravila, u suštini su isti onaj kancer koji vajtvulf prodaje. Ono sa tačkicama užasbožiji. Ali, okej, premisa nije loša jer ti magovi moraju da suptilno menjaju stvarnost, nikako da je siluju.

I tu mi je taj momenat što mi ne ide u glavu. U smislu da kao ok treba da budem srećan jer toliko mnogo ljudi je zapravo htelo da igra igru, da roluje plej, da rolplejuje takoreći, i kao to bi trebalo da me radosti, jer mislim Mejdž d Asenšn ne možeš da igraš na istom onom power tripu kao DijenDi. Ne ide, čak mislim da pravila nisu tako kruta da bi mogla da se tako igraju, ali eto iz nepoznatog razloga, ne radosti me. Možda sam grampiket a možda je nešto peto posredi.

2016 – Exalted 3rd Edition (Onyx Path Publishing)

Exalted 3rd Edition

Exalted 3rd Edition

Citiraću jednog lika sa interneta, pošto više nemam snage da vam opet pišem sve isto o Ričardu i o Exalted RPGu i bokte ovo je bila najprodavanija knjiga 2016. godine, ni sam ne verujem, ali eto, bravo za ex-vajtvulf ekipu. Bez obzira šta vam pisao u ovako nadrndanom tonu, volim i ja njih, dobra je to družina, sistem nije nešto matematičan ali je robustan. Može se igrati, nije to tako strašno kad moraš da smišljaš priču, probajte.

Elem, taj tip kog citiram, u stvari više parafraziram, kupio je ova pravila i igrao ih tri meseca. I posredi je jedna čista dušica, koja nikad ranije nije pipnula ni vajtvulfove knjige, a ni ove nove iz Onyx Path Publishinga. I svidelo mu se. Seting mu je kul, kaže uvek u FRPu na svetu živi malo ljudi, a ovde, veli, milionski gradovi. To mu se baš dopalo. I kaže priča je jedinstvena, svi ti Exalted su počinili neka nepočinstva, fazon nema dobrih nema zlih.

Samo moćna bića koja se trude da prežive sa ko koga stigne, krstaču mu digne. I kaže, dopalo mu se što osim obične borbe ima i kao društvena borba. Dobro, glup je to izraz, ali označava kul stvar, kao nije sve u fizičkom obračunu ima nešto i u pretnjama i mrkim pogledima. I onda kaže, ima i da mu se ne dopada, nešto mu smeta što je knjiga dezorganizovana, ali u suštini kul, baš probajte i vi.

2017 – Star Trek Adventures: Core Rulebook (Modiphius)

Star Trek Adventures: Core Rulebook

Star Trek Adventures: Core Rulebook

Ufff 2017. pokosila me po nogama, gadna godina. Sećam se doktor mi našao nešto na dvanaestopalačnom crevu, kaže nakupilo se, moram da idem na onu skopiju što ti tutnu crevo odostrag, pa da gledaju kamerom šta se kreće po meni… Ma ložim vas, ništa mi nije bilo, nego sam o ovoj knjizi napisao celu recenziju pa sad nisam siguran šta još da vam pričam.

Ček da dodam još jedan redak, e tako.

Elem, bravo za Modiphius, volimo ih i tako to. A znate šta je crnjak? To što su oni sad preuzeli Vampire, pa su i objavili najsvežija pravila za Maskeradu. To ću tek da vam opisujem, ostalo mi još nekoliko knjiga, a novi Vampiri su jedna od njih. Tek, da se vratimo na Star Trek (a i realno, rimuje se, brate) – dobra pravila, zasluženo najprodavanija. Milsim, trekići su moji omiljeni fanovi, što neko reče, oni bar ne mrze šest od devet filmova iz svoje sopstvene mnogologije.

A zanimljivo je, jer obično se najprodavanija knjiga poklapa sa nekim hajpom, tipa, biće novi filim, biće serija, snima se igra, štagod. Ono statrekovi hardkor metalika, old skul, pap najprodavanija knjiga, a ništa se realno nije novo u tom fandomu dogodilo, niko da snimi film ili sam možda nešto omašio, pojma nemam. Pišite mi da me kritikujete, što reče Edo Maajka, makar me i napljuvao, samo lupi lajk (parafraziram).

 

2018 – The Witcher Pen & Paper RPG (R. Talsorian Games Inc)

The Witcher Pen & Paper RPG

The Witcher Pen & Paper RPG

Tos a kojin tu jor vičer o veli of plenti o veli of plenti… Ne nisam gledao TV seriju, jesam čitao knjige i igrao igre, da sjajnobajno, ali ne ložim se baš toliko da bih sad igrao RPG na temu Vičera, mislim… Koja je poJenta? Kako se to uopšte igra? Kao ja sam VIČER LIČNO? Ili kao ne, ti si neki tamo mali vičer, pa ćeš jednog dana biti i ti lep i sed kao Beli vuk. Talsorijan? O ne, čija je to bila brilijantna ideja, pa ljudi će svejedno igrati vičera po dijendi pravilima!

Mislim, Talsorijan je Lada među izdavačima RPG igara. Nisu neka marka, ali prave robusne igre tipa CP 2020 i priključenija, Bablgam krajsis im je bila baš kao kopija CP2020 prilagođena setingu. Baš se pitam šta su napravili od vičerove knjige… ali ako je verovati interentima, nisu se baš proslavili, ljudi se uglavnom žale. Kako to misliš žale? Pa zar ovo nije najprodavaniji RGP za dveiljadeosamnejstu?

Pa, jeste. U tome je i trik, ljudi nagrnuli na drajvtrurpg i amazon, pokupovali Vičera da bi imali RPG, kad ono kukaju kažu, ružna je knjiga. Zašto je ružna? Pa, kao nema šta da se vidi samo pravila i to, hahaha koji idiotizam, pa nije vam to monografija, a pazi sledeću pritužbu. Kao “pa u ovoj knjizi ima samo art od CD Project Reda” hahahah kao to smo već videli, daj nešto novo, joj ludilo, a tip koji je napisao nešto tipa “chill ljudi niste u pravu”, već je dobio nekoliko pretnji, srljaju mu na život, ccc. Inače, zabavna činjenica, CD Projekt Red je rekao R. Talsorian Games Inc-u, e ajd’ se džoramo, vi nama date Sajberpank a mi ćemo vama Vičera. Tako i bi.

 

2019 – Cyberpunk Red Jumpstart Kit (R. Talsorian Games Inc)

Cyberpunk Red Jumpstart Kit

Cyberpunk Red Jumpstart Kit

Dakle, Talsorijan. Da, da. Nisu loši. Mislim, Sipank 2020 je stvarno doneo to nešto užurbano i ubrzano u te sajberpankične priče. Smešto je bilo to kako smo onomad videli budućnost. U vreme kad sam ja vodio sajberpank, to je bilo devedesetih i već tad su računari bili daleko ispred onog što Talsorijan stavlja u pravila i to za sajberpank, tipa, imaš softver i samo ga jednom koristiš, kao pokreneš program i buf nema ga.

Ali eto okreće se kolo sreće, nekad su se RPGovi pravili po popularnim knjigama, pa onda po popularnim filmovima, sad su došle na red teveserije i video igre. Šteta što neko nije napravio RPG pravila za “španske” serije, to bi bila fora. Elem, naravno da su Talsorijanova Cyberpunk pravila najprodavanija kad pola planete čeka igru Cyberpunk 2077. I naravno, pravila su napisana na brzinu, da ne kažem, na brzaka. Naime, veći deo knjige je setting, tj. svet budućnosti.

I to onako kako ga vide Poljaci koji prave igru. I sad recimo imaš 50 stranica o tome i onda cela borbena pravila stanu na 5 strana. A pravila za NetRunning su još kraća. Braaate… Cenim ja to što su oni uvideli da su starinska pravila FNFF (Friday Night FireFight) loše ostarila i to što su skapirali da ljudi hoće jednostavno, da ne kažem pojednostavljeno, baš kao dijendi, ali ipak pet strana za sve ono što borba treba da pokriva, ja evo ne znam, nisam pametan.

 

 

 

Svemu dođe kraj, pa i ovom tekstu. Elem, to vam je bio pregled koji RPGovi su bili najprodavaniji u ovoj dekadi. Šta reći. Dijendi i dalje suvereno vlada. Čudi me da neće neki novi film ili nešto da se pojavi, mada i nije tako čudno, čudnije mi je što nema neka dijendi serija, valjda čekaju da Vičer propadne, pa da se onda na to bace. Mada, ako se dobro sećam i DijenDi hoće u seriju da ture, aj’ leba vam ne budite lenji, ostavite nam komentar šta mislite o ovoj listi, o dijendi TV seriji i uopšte o svemu što vas žulja u RPG hobiju. Uzdravlje.

Koje se nove RPG knjige vama sviđaju? Da li ste probali neku od pomenutih igara? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.