Articles

Igrali smo Salt & Bones

Gusari, stari morski vukovi, namrgođene bradonje sa drvenim nogama i povezima preko oka, strah i trepet mora. Neki su ih zvali pirati. Kako god, bili su to najopasniji razbojnici koje smo videli u istoriji. Ne zna se koliko su brodova potopili. Elem, mi obožavamo gusarske društvene igre. Još ako su u pitanju male kartične igre, znate da to moramo da probamo.

Salt & Bones koncentriše okršaje na pučini u žestoke duele dva gusarska kapetana. Puna ruka karata, tabla po kojoj delite šamare, pa ko ostane poslednji na nogama. Ovo je vrlo brza, mada i taktička, kartična igra u kojoj ćete morati da se igrate informacijama, blefirate i “čitate” protivnika dok mu blokirate opcije. Svaki krug počinjete naizmeničnim povlačenjem 7 karata iz dva špila. Strateški špil sadrži opremu, instinkte koje igrate tajno i jake gambit karte kojima drastično utičete na bojno polje. Kartice za napad su ono čime ćete mlatiti protivnika, očigledno. Špilovi su različitih boja, tako da uvek znate koliko šanse za kontranapade ima vaš protivnik. Karte takođe imaju broj na sebi koji označava koliko kopija postoji u špilu, pa je moguće lako ispratiti igru i vagati rizik.

Kako borba odmiče tako se sužava i bojno polje. Na kraju krajeva, rum je lako zapaljiv, brodovi se sudaraju, topovsko đule odleti na pogrešnu stranu. Field špil će na početku svake runde otkrivati koje polje će vam postati nedostupno sve do kraja partije, lagano vam smanjujući opcije. Karte za napad mogu da se rotiraju, a pametno blokiranje protivnika je ovde ključna taktika. Naime, na svakoj karti se nalaze dve vrednosti – napad i momentum. Kad god spustite kartu, protivnik popija batine ukoliko nema spremnu kartu da se odbrani. Momentum otvara priliku protivniku da zada još jači udarac – broj se sabira sa napadom nove spuštene karte, tako da jedan ofrlji napad postaje gotovo ubitačan. Batine se razmenjuju sve dok jedan igrač ne odluči da ne napadne ili, jednostavno, nema više karata za napad. Onaj ko ne poklekne zadržava inicijativu za sledeći krug i tako dok nečijih 20 poena zdravlja ne postane okrugla nula.

Dakle, gusarske domine, manje-više. I izgledaju veoma korektno na stolu. Tabla obiluje interesantnim detaljima i samo trunku odvraća pažnju od odigranih karata. Crteži su kao preslikani iz grafičkih novela, te jedinu zamerku na grafički dizajn imamo zbog odabranog fonta koji je “moderan” i nekada nije bilo odmah lako pročitati šta piše na karti. Naglašavamo, igrali smo verziju na Tabletop Simulatoru, pa je moguće da će u fizičkom izdanju čitkost biti popravljena. Takođe smo imali problema sa prvom verzijom pravila, ali nam je izdavač The Pen & Dragon javio da su uvideli već probleme i da rade na mnogo boljim objašnjenjima za igru. Mi se iskreno nadamo da će biti još setova karata, sa mogućnošću napravite špilove za igru (svaki ima 40 karata) i tako da duži životni vek igri. Jedna partija je dovoljna da vidite skoro sve Strategy karte, naročito što ih nema puno različitih.

Salt & Bones je izuzetno brza igra. Sa partijama koje se odigraju u svega 15-20 minuta, a za postavku je potrebno samo da promešate špilove, čini nam se da će biti igra koju će igrači želeti da igraju iznova i iznova dok otkrivaju nove načine da vežu karte u ubitačne kombinacije. Veoma kompetitivna i lagana za učenje, idealna je zabava za sve morske vukove u periodima kada je more previše mirno.

Salt & Bones možete podržati na Kickstarteru od 26. maja.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.