Boardgames

Plaid Hat Games povratio nezavisnost od Asmodee

Posle pet godina, kanadski izdavač društvenih igara je ponovo nezavistan. Mada, ne bez posledica.

Kompanija koju najviše znamo po igrama Dead of Winter i Mice and Mystics poslednjih pola decenije provela je pod skutima drugih, većih kompanija. Da budemo precizniji, od 2015. godine bila je deo velike “zvezde smrti” zvane Asmodee. Od proteklog vikenda, zvanično je ponovo “sam svoj gazda”, potpuno nezavisna od svih.

Ipak, dobre vesti nekako moraju da budu ispraćene i onim lošim. U pokušaju da povrati nezavisnost svojoj kompaniji, Kolbi Dauč (osnivač i direktor studija) morao je da ostavi prava na neke veoma jake franšize u rukama giganta. Tako će se Dead of Winter i Raxxon prebaciti u Fantasy Flight Games, dok su u ruke Z-Man Games pali Mice and Mystics, Stuffed Fables, Aftermath i Badlands. Dakle, poprilično jaki naslovi, štaviše oni koji su bili ključni za globalnu popularnost Plaid Hat. Sa gubitkom ovih licenci, sada nezavisnog izdavača napustio je i Ajzak Vega, dizajner Dead of Winter.

Šta onda ostaje u Plaid Hat Games? Zapravo, dosta toga, pre svega njihov veoma popularni brend i format društvenih igara koje se igraju kroz knjige poput urnebesne igre Quirky Circuits i nedavno najavljene gusarske avanture Forgotten Waters. Trejler za istu pogledajte u nastavku.

O onome što ova tektonska promena donosi i šta očekuje kompaniju u budućnosti možete pročitati na zvaničnom Plaid Hat Games blogu.

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.