Boardgames

Conspiracy: Abyss Universe i Rolling Ranch – recenzije

Dugo nismo opisivali male društvene igre, a kako smo sa Essen Spiel doneli nekoliko sjajnih kutijica, morali smo da ih postavimo na sto. Ovoga puta pogledaćemo jednu roll and write igru o životu na farmi i jednu kartašku igru gde postoji neka zavera, ali samo u naslovu. Iako različite, videćete da imaju jednu jako bitnu zajedničku katakteristiku – obe su izuzetno zabavne. Pa, da krenemo…

Rolling Ranch

  • Tip: rolaj i piši
  • Vreme: 10-20 minuta
  • Broj Igrača: 2-20
  • Mehanizmi: bacanje kockica, papir i olovka, građenje teritorije
  • Dizajner: Jordy Adan
  • Izdavač: Thundergryph Games
  • Izdato: 2019.

Bacali smo kockice i pisali za skoro sve moguće teme. Kako je trend roll and write igara rastao u prethodne dve godine, sve je teže bilo napraviti novi naslov sa ovom mehanikom i da ima privlačnu temu. Thundergryph Games nam donosi baš to. Sveži roll and write kao sveža zelena trava na mom ranču koju veselo klopaju krave, prasići i koke. E, kad smo kod ove fantastične metafore, da kažem da se igra zove Rolling Ranch. 😀

Kako i dolikuje ovom tipu igara, svako dobije po papirić i olovku i sluša pravila koja se objašnjavaju ne duže od 5 minuta. Vaš papir predstavlja vaš ranč i zemlju oko njega koja je izdeljena na obore koji se sastoje od nekoliko šestougaonika sa brojevima. Vaš zadatak je da u svakom krugu upišete jednu životinju na jedan broj, ili da uzmete preko potreban materijal na seoskom imanju – daske i eksere. Jedan igrač baca dve kocke, a potom svi upisuju rezultate. Dostupna upisivanja se određuju uzimanjem životinje sa jedne kocke i broja sa druge. Nakon što neko kompletno popuni svoj ranč, igra staje i određuje se vrednost ranča.

Ovo je sama srž igre koja je veoma prosta, ali sa dodatkom propratnih elemenata koje možete zidati na ranču, kao što su štala, ambar i staklenici, igra dobija na varijabilnosti.  Tu je i neizbežna tombola, tojest trenutak kada se na obe kockice pojavi srce. Ovo je svima omiljena situacija, jer pored upisivanja životinja ili građenja ambara dolazi i do razmnožavanja. U svakom oboru gde se nalaze dve iste životinje pojaviće se još jedna. Pa to je divno.

Rolling Ranch

Rolling Ranch

Rolling Ranch nije pretenciozna igra niti muči igrače predugim prisustvom na stolu. Igra preporučuje da se koke na papiru crtaju kao trouglovi, prasići kao krugovi, a krave kao kvadrati. Naravno, retko ko to radi. Kao što se i vidi sa slike, svi su crtali svoje životinje. Ova aktivnost, koja ni na koji način nije isforsirana pravilima, a nekako se prirodno dešava kod igrača, je sjajno iskustvo. Desiće se da je došao red na nekoga da baca kockice a da on još nije završio sa crtanjem svoje kravice. Za stolom se često čulo “Krava na trojci ili koke na šestici. Ili četiri daske i ekser.” Nakon toga svi žvrljaju po svom ranču i sledi novo bacanje kockica. Naš kolega Danko je primetio da mu se ne sviđa što igra dozvoljava da stigneš sve da uradiš što ti je ponuđeno.

Igra je predviđena za 2 do 20 igrača. Mada ne vidim zašto je limitirana na baš 20. Realno, nema limit, sem koliko igrača može da sedne za sto. Komponente su kvaliteta koji se očekuje. Blokče sa zelenim prostranstvom i jasnom ikonografijom, 2 poveće kockice i četiri olovke. Ništa spektakularno, taman kako treba. Rolling Ranch je sjajna filler igra koja se može igrati dok čekate nekoga ili za kraj večeri kada se opuštate.

Conspiracy: Abyss Universe

  • Tip: kartična igra
  • Vreme: 30 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: kupljenje karata, pravljenje šablona, skupljanje setova, smeštanje pločica
  • Dizajner: Bruno Cathala, Charles Chevallier
  • Izdavač: Bombyx
  • Izdato: 2019.

Sem što se šmekerski nasmeje kada ga fotkaju, Bruno Katala pravi i sjajne društvene igre. Igra kojom se vratio Abyss univerzumu sa kolegom Čarlsom Ševalijeom je malena kutija puna četvrtastih karata i jedno veoma sočno blefiranje dok ubirate najbolje karte sa talona.

Princip je jednostavan – birate da li vučete jednu do tri karte sa špila, jednu zadržavate i postavljate na svoj talon dok preostale idu na javnu tablu. Ispred sebe gradite senat, obrnutu piramidu od pet spratova, pokušavajući da napravite što veći niz karata iste boje. Takođe možete, umesto povlačenja karte naslepo, ugrabiti sve karte iste boje sa stola, čime igra dobija oštrinu – da li podmetnuti koru od banane protivniku ali potencijalno upropastiti sopstvenu piramidu, ili dati poene “na izvolte”. Isto važi i za gradove, koje pak osvajate sakupljanjem ključeva iste boje.

Conspiracy: Abyss Universe

Conspiracy: Abyss Universe

Ikonografija je jasna na prvi pogled i neće vam biti potrebno više od par minuta da ukapirate kako sve klizi. Toliko je otprilike trajalo i naše objašnjavanje igre kada samo je pokazivali prijateljima. Biserima ostvarujete dominaciju na mini tabli za dodatne poene, ključevi su tu za otvaranje nekih jakih opcija za dodatno bodovanje, a šćućureno je i nekoliko specijalnih sposobnosti likova. Sve to se “vidi iz aviona” na kartama koje su prelepo ilustrovane, mada nismo ništa manje očekivali od autorskog tima.

Osim imena igre (gde je uopšte zavera?), još nešto nam nije odmah bilo jasno, a to je bodovanje. Ceo sistem je, pa malo je reći čudan. Dobijate poene za najveći neprekinuti niz, ali i poene za svaku drugu boju po tome koja vam je najjača karta u istoj, pa pomenuti biseri i milion i jedan sitan bonus sa gradova koje ste postavili. Uglavnom se do samog kraja ne može protumačiti ko od igrača je zaista u vođstvu, što onemogućava da recimo promenite strategiju ili specifično tom igraču pokušate da uzimate karte pred nosem.

Kad se sve sabere i oduzme, za igru koja treba da bude užina između onih “velikih i ozbiljnih”, Conspiracy: Abyss Universe je više nego solidna igra sa kartama. Počinje nešto sporije, a pri kraju se naglo ubrzava, tako da je svaka partija uzbudljiva i prepuna brzih odluka. Upravo ono što i očekujemo od ovakvog proizvoda.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.