Boardgames

Monopoly: Socialism naterao ljude da još više mrze ovu igru

Monopoly: Socialism

Monopoly: Socialism

Novo Monopoly izdanje koje je napravljeno kao parodija socijalizma je dočekana na krv i nož uz talase negodovanja.

Iako je Monopol jedna od igara koje skoro svi imamo a nikada ne igramo i spada u jednu od 10 igara koje su promenile moderne društvene igre to ne znači da je dobra a kamoli da je korektna u oslikavanju tema kojima se njene razne edicije bave.

Hasbro sa Monopoly: Socialism prati istu liniju izdavaštva koju je započeo Monopol za Milenijalce, koji nije dozvoljavao igračima da kupuju nekretnine i koji je zamenio vozne stanice sa veganskim restoranima i meditativnim odmaralištima.

Istoričar Nik Kapur je odigrao novo kontroverzno izdanje i u podužem i informativnom tviter tekstu nazvao istu “zlom i prepunom loših informacija”. Ovaj Monopol sa podnaslovom “Pobeđivanje je za kapitaliste” ima ista osnovna pravila kao i standardna igra, ali su polja, kartice i neke mehanike promenjene ne bi li se rugale konceptu socijalizma. Igrači mogu da investiraju u bolnice i škole mesto standardnih nekretnina a legendarno polje GO nagrađuje igrača sa 50 dolara umesto 200. Obrazloženje je da su u socijalizmu svi siromašni. U igri se mogu naći i kartice koje ciljaju vegane, ekološki aktivizam pa čak i glasanje.

Komentari istoričara su pokrenuli lavinu komentara među kojima su najistaknutiji oni koji da je ironija u tome da je Monopol nastao kao satira kapitalizma dizajnerke Lizi Megi u igri The Landlord’s Game, koju je kasnije klonirao Čarls Derou i nazvao ga prepoznatljivim imenom. Igra je tada počela da veliča kapitalizam pa je čak Fidel Kastro 1959. godine naredio da sve na Kubi spale sve kopije Monopola.

Monopoly: Socialism je ekskluzivno bio dostupan u Target supermarketima u Americi ali je u međuvremenu njegova strana u prodavnici skinuta. Ovo sigurno neće sprečiti svetskog rekordera u broju Monopola da se dokopa i ove verzije igre.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.