Boardgames

Nedeljne vesti 26.07. – 1.08.2019: Sudar svetova, vozova i Ktulua

Jedan od najbitnijih perioda za društvene igre upravo je počeo u Americi. Govorimo naravno o sajmu Gen Con, sa koga tek dolaze vesti i najave, a mi smo za početak izvukli neke od “najvećih udaraca”.

FFG je posle najave Marvel kartaške igre prešao i na proširivanje ostalih hitova – Arkham Horror i Keyforge. Vozići iz Ticket to Ride slave 15. rođendan fensi izdanjem, novi Imperial Settlers nije ni stigao u prodavnice a već znamo i kada mu stiže prva ekspanzija, dok CMON svašta kuve pored Cyberpunk 2077 društvene igre i najavljuje veliki povratak svog hita međ hitovima Zombicide. Pa, da prelistamo najveće vesti protekle nedelje…

Ticket to Ride: 15th Anniversary Edition

Days of Wonder sprema novo izdanje njihovog velikog i svetski poznatog hita Ticket to Ride povodom petnaestog rođendana ove igre. Ova verzija će pored klasične mape Amerike sadržati i 240 providnih, plastičnih vozova, kao i knjižicu koja se bavi retrospektivom ove igre, njenim razvojem, dizajnom i proizvodnjom. Sve ostalo je isto kao i u drugim verzijama ove igre. Ticket to Ride 15th Anniversary Edition će u prodavnice stići sredinom avgusta.

Keyforge: Worlds Collide

Fantasy Flight Games je najavio novu KeyForge ekspanziju pod imenom Worlds Collide. Sa novom ekspanzijom dolaze dve nove Kuće sa svojim jedinstvenim pravilima, a dve kuće izlaze iz rotacije. Igrači će imati prilike da se oprobaju kao Saurian Republic i Grand Star Alliance. Sa druge strane, oprostićemo se od Mars i Sanctum kuća. Worlds Collide je kompatibilan sa prethodnom ekspanzijom Age of Ascension i originalnom osnovom igrom Keyforge, te ove dve kuće ostaju igrive u dekovima u kojima se već pojavljuju. Nova ekspanzija donosi i tri nove mehanike. Jedna je za napad, druga za odbranu a treća za žetvu Embera. Tu su i specijalne karte koje krše pravila. Sve u svemu, nova ekspanzija izgleda zanimljivo i stiže u raznim pakovanjima, od dekova do kutija za dva igrača. U prodavnicama će se naći tokom četvrtog kvartala 2019. godine.

Imperial Settlers: Empires of The North – Japanese Islands

Imperijalni naseljenici se još nisu ni pošteno dokopali zemalja na severu (zakazano je za kraj avgusta), a već im stiže prvo pojačanje. Portal Games je najavio da Japanci već ove godine stižu u svet Imperial Settlers: Empires of the North kao prva od, budimo realni, sigurno podosta ekspanzija. Izdavač opisuje ovaj dodatak kao sponu između tek ispilelog Empires of The North i sada već kultnog originalnog Imperial Settlers, a Japanese Islands će biti u prodaji krajem oktobra na sajmu Spiel u nemačkom gradu Essen.

Arkham Horror: Final Hour

Arkham Horror: Final Hour je ime nove igre u, jelte, Arkham Horror univerzumu. U ovoj malo više šibački orijentisanoj kooperativnoj igri, istražitelji su zakasnili da zaustave ritual prizivanja Deep Ones i Elder Gods na Zemlju. Panično jurcaju kampusom univerziteta Miskatonik i pokušavaju da nađu način da preokrenu čaroliju, dok upucavaju monstrume koji neprestano hrle kroz portal. Ova igra stiže posle najavljenog Dead of Night dodatka za Arkham Horror 3rd Edition u četvrtom kvartalu ove godine.

Century Golem Edition: Eastern Mountains

Plan B Games je odlučio da prepakuje svoju igru Century Eastern Wonders u fantazijsku haljinu iako je tvrdio fanovima da neće raditi specijalnu ediciju kao što je učinio za Century Spice Road koji je našminkao u Century: Golem Edition. Novi naslov nosi ime Century Golem Edition: Eastern Mountains i vodiće igrače kroz svet trgovine kristalimai istraživanja Carvania planinskog venca. Ilustracije su radili Ata Kanani i Kris Kuiliams. Igra je premijerno prikazana ovog vikenda na GenCon sajmu a dolazak u prodavnice je planiran u avgustu 2020. godine.

Zombicide 2nd Edition

Igra koja je pre mnogo godina postavila CMON u sam vrh scene društvenih igara se vraća sa novim izdanjem. Pričamo naravno o Zombicide, koji sledeće godine dobija drugo izdanje. Popularna kooperativna igra sa zombijima će doneti brojna peglanja pravila i mehanika kako bi igrači što pre uskočili u igru i veselo umlaćivali zombije. Sa novim izdanjem stižu i kvalitetnije komponente, nove minijature i plastične table za igrače poput onih u Massive Darkness. Pogađate, sve će se finansirati kroz Kickstarter. Nemamo ni trunku sumnje da će CMON opet oboriti ovu platformu.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.