Boardgames

Nedeljne vesti 22.12. – 29.12. 2017

Dragi čitaoci i slušaoci kraj malih ekrana, stigosmo mi lagano do kraja godine.

Pred vama je poslednje izdanje nedeljnih vesti za 2017. godinu i poslednji put ove godine da se hajpujemo oko tek najavljenih društvenih igara. Iako u ovom izdanju pokrivamo svega šest igara, ima tu potencijalnih hitova – nešto novo što čika Knizia radi, igra koju udruženim snagama dizajniraju neke poznate face, a i jedan nastavak suvoparne ali jako popularne igre.

Pogledajte u nastavku šta smo vam spremili ove nedelje, a do sledećeg viđenja srećna vam Nova godina.

Century: Eastern Wonders

Century: Eastern Wonders

 

Plan B Games je otkrio da će druga igra iz Century trilogije biti Century: Eastern Wonders. Poput Spice Road, igra će se pozabaviti trgovinom začinima u Aziji, ali će biti smeštena u Indoneziju. 2 do 4 igrača tako će praviti mapu indonezijskih ”ostrva začina” i igrati uloge trgovaca koji brodićima putuju i prodaju ”3 za dinar”. Biće ovo kutija puna drvenih komponenata, a zanimljiv je podatak da se može igrati samostalno ili spojiti sa Century: Spice Road u jednu veliku igru From Sand to Sea. Igra se očekuje u junu 2018. godine.

Treasure Island

Treasure Island

 

Šta se desi kada se udruže ilustrator jedne od najtežih sa dizajnerom jedne od najlepših društvenih igara? Dobije se izgleda Tresure Island, igra za 2 do 6 igrača koju će objaviti Matagot. Zasnovana na istoimenoj knjizi, igra je na kojoj radi Mark Pakien (Yamatai), dok je za ilustracije zadužen Vinsent Dutre (Robinson Crusoe), a u njoj će jedan igrač biti legendarni Long Džon Silver od koga ostali za stolom pokušavaju da izvuku informacije o skrivenom blagu. Ova asimetrična igra blefiranja i prevare nas očekuje tokom sledeće godine.

Rising 5

Rising 5

Grey Fox Games je najavio novu kooperativnu igru Rising 5: Runes of Asteros koja će delimično biti digitalna. Dobro, ne baš ono što mi zovemo digitalni karton, već će imati aplikaciju za vaš mobilni telefon koja će uticati na scenarije dok igrači pokušavaju da pronađu četiri rune kako bi zaključali kapije svet Aether kroz koje prolaze čudovišta. Rising 5 je, kao što ime sugeriše, igra koju će biti najbolji igrati u pet igrača, a na police prodavnica dolazi u martu 2018. godien.

 

Sakura

Sakura

Najplodniji dizajner društvenih igara, Reiner Knizia, odlučio je da se opusti u japanskom vrtu ispod trešnjinog cveta. Njegova nova igra Sakura će postaviti do 6 igrača u uloge slikara koji pokušavaju da naslikaju Cara dok se šeta kroz vrt. Ali, ne smeju da se susretnu sa njim inače će biti vrlo ljut, pa moraju pažljivo da isplaniraju svaki korak. Ova simpatična igra dolazi krajem februara 2018. godine, a izdavač je Osprey Games.

Abyss: Leviathan

Abyss: Leviathan

Posle više od tri godine nakon izlaska, Abyss dobija prvu veliku ekspanziju Abyss: Leviathan. Džinovska podvodna čudovišta će u ekspanziji imati znato veću ulogu i mnoge mehanike će biti rebalansirane kako bi igrači dobili izazovniju slagalicu. Rad na ekspanziji je navodno odavno završen, ali je u međuvremenu promenjen glavni ilustrator pa je tako za sve nove crteže zadužen naš sugrađanin Milan Nikolić iz WhaleSharkStudio. Abyss: Leviathan se očekuje tokom 2018. godine u prodaji.

Oliver Twist

Oliver Twist

Bruno Katala je ove godine predstavio svoju adaptaciju jedne od onih knjiga koje smo svi čitali za lektiru, Oliver Twist, koju je dizajnirao zajedno sa Sebastijanom Pušonom. U igri nećete tražiti samo još malo kaše, već ćete se pridružiti Oliveru i njegovoj bandi dok džepare prolaznike na ulici. Verzija igre na francuskom jeziku je već u prodaji, dok se englesko izdanje očekuje tokom prve polovine 2018. godine.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.